Banner 980x90

4 rakstura īpašības, kas Tev palīdz gudrāk rīkoties ar savām finansēm

Spēt gudri rīkoties ar savām finansēm ir lieliski. Tas ikdienā dod iespēju justies stabili, atļauties nopirkt sev vēlamās lietas un laika gaitā neliegt sev pat ceļojumus. Kādām rakstura iezīmēm būtu jāpiemīt, lai Tava finansiālā situācija būtu stabila un droša, lasi šajā rakstā! Izcelsim četras īpašības, kuras ir vērts sevī attīstīt, lai spētu gudri rīkoties ar savām finansēm. 

1. Pašdisciplīna
Pašdisciplīna ir rakstura īpašība, kuru viesbiežāk cilvēki norūda un izveido paši, tomēr ir arī tādi, kuriem tas sanāk ļoti dabiski. Ja Tu neesi cilvēks, kam ir organiska spēja un rakstura īpašība sevi disciplinēt, tad neraizējies – šo īpašību var attīstīt!

Saraksti blociņā vai citā pierakstu vietā savus finansiālos mērķus. Sadali tos divās grupās – vieni mērķi, kas neprasa lielus finansiālus ieguldījumus, bet otra grupa, kur ir lielāks mērķis, piemēram, kam jākrāj gadu vai pat vairāk. Uzliec saviem mērķiem termiņu – tas jau ir pirmais solis sevis disciplinēšanā. Ja cilvēkam nav termiņa, tad tas neuzliek atbildības sajūtu, it īpaši pret sevi. 

Kā nākamo soli izveido plānu, kas būtu jādara, lai līdz saviem mērķiem nokļūtu. Tas varbūt ir punkts, ka no katras algas noliksi noteiktu summu krājkasē, atteiksies no kafijas pirkšanas kafejnīcās, bet ņemsi to no mājām, vai kāda cita lieta, kas patērē Tavu maciņu, bet bez kuras mierīgi varētu iztikt. 

Ja esi uzlicis mērķi katru mēnesi nolikt kādu konkrētu summu, tad dari visu iespējamo, lai tas notiktu. Katru reizi, kad gribēsies atkāpties no sev dotajiem solījumiem, – atgādini sev, kāpēc Tu to dari! 

Gadījumā, ja vēlies atkāpes no mērķa sasniegšanas, tas izlem, kur sevi ierobežosi citādāk, bet lai summa un mērķis līdz termiņam nemainītos. 

Ja gadījumā esi izlēmis savu vēlamo un vajadzīgo lietu iegādāties, bet Tavi ienākumi nav katru mēnesi vienādi, vai vajadzība iegādāties lietu atnākusi pēkšņi, neplānoti, tad vari izdarīt izvēli par labu kredītlīnijai pie nebanku kreditora un, šo naudu saņemot, savu plānoto lietu iegādāties. Kredītlīnija piedāvā elastīgas atmaksas iespējas, Tu varēsi saņemt aizdevumu un atmaksu veikt pat četru gadu garumā, tomēr nostādi sev mērķi – precīza atmaksa un stabilitāte pašdisciplīnā. 

2. Mērķtiecība
Cilvēkam, kam nav mērķu – nav ambīciju, lai sasniegtu uzvaru un saņemtu balvu. Nostādot mērķi, mēs zinām, ko tas no mums prasīs un kas mums būtu jādara, lai mērķi sasniegtu. Finansiālā ziņā vispirms ir vērts uzstādīt mērķi, kā kļūt finansiāli neatkarīgam, un pēc tam gudri rīkoties ar savu naudu. 

3. Līdzsvarotība
Ja es šodien aiziešu ar draugiem uz restorānu un notērēšu pusi algas vai atlikušo mēnesi es ēdīšu tikai makaronus? Vai izpārdošanu laikā es pērku visu, kas ir uz atlaidēm, jo atlaides vienkārši ir?! Ja jā, tad centies piedomāt pie balansa. Būt balansā ar savām finansēm un vēlmēm ir zelta atslēga, lai nebūtu vilšanās sevī un savos tēriņos. 

4. Pašapziņa un drosme
Ja Tavas finases uz doto brīdi Tevi neapmierina, tad pārskati visas iespējas, kā savā dzīvē stabilizēt situāciju, lai tā uzlabotos. Iespējams, Tu jau sen jūties, ka esi pelnījis algas pielikumu vai paaugstinājumu. Varbūt esošajā darbā jūties nenovērtēts un alga ir tik niecīga, ka neredzi jēgu turpināt. 

Ja kaut mazliet saskati sevi šajās situācijās, tad saņem drosmi rokās, pacel savu pašapziņu un sāc risināt šo jautājumu nekavējoties! Personīgās finanses nekad nepalielināsies, ja par tām neuzņemsies atbildību un ja pats par sevi nerūpēsies. 

Labklājība un laba finansiālā situācija prasa visas šīs četras īpašības, ja vien Tevi nav uzmeklējusi veiksme un liels laimests loterijā, kas arī pēc tam prasa gan pašdisciplīnu, gan līdzsvarotību, lai nenotērētu visu laimestu. Apsēdies un pārskati savas iespējas, izvērtē, ko vari darīt lietas labā! Lai izdodas attīstīt ikvienu no šīm īpašībām un būt kārtīgam sava finanšu maka pārvaldītājam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)