Banner 980x90

5 finanšu padomi, ko sākt īstenot šodien 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Katru dienu mēs tērējam naudu daudzām vairāk vai mazāk vajadzīgām lietām. Saprast, kur nauda tiek izlietota un izvērtēt tās izmaksu pozīcijas, kas tiešām ir nepieciešamas, ir svarīgi ikvienam. 

Aprēķini savas pamatvajadzības
Ja mēnesī nevajadzīgām lietām iztērējam 50–200 eiro, tad gada laikā tie ir jau 600–2400 eiro, ko varētu izlietot arī citādāk. Pat izdevumos par pārtiku praktiski vienmēr ir iespējams ietaupīt, ja maltītes tiek plānotas vairākām dienām uz priekšu un pārtikas produkti tiek pirkti savlaicīgi un vairumā. Atteikšanās no nevajadzīgām papildus drēbju kārtām vai citiem pirkumiem var ļaut ietaupīt vēl krietni vairāk. Ja vajadzību latiņa ir uzlikta pārāk augstu, tad nākas strādāt vairāk un neatliek brīvais laiks citām nodarbēm. 

Ieguldi savlaicīgi
Mēdz teikt, ka bagātie cilvēki naudu investē, bet nabadzīgie tikai tērē. Tas, cik finansiāli nodrošināta būs jūsu nākotne ir atkarīgs no tā, cik gudri ieguldīsiet naudu savos spēka gados. Ja visu naudu iztērēsiet, atliks paļauties uz valsts garantēto pensiju, kas, visticamāk, nespēs segt visas vajadzības. Jau šobrīd Latvijā ir gana daudz cilvēki, kuri aizņemas līdz algai un pēc tam maksā procentus par finanšu resursu piesaisti. Daudz prātīgāk būtu atlikt naudu nebaltai dienai un brīvos līdzekļus ieguldīt uzņēmumu akcijās vai obligācijas. Pat minimālu peļņu nesošais pensiju 2. līmenis, kur lielāko peļņu gūst bankas, ir labāka alternatīva nekā visu naudu notērēt. 

Atliec naudu bērnu nākotnei
Katram bērnam jau no dzimšanas brīža būtu jāveido savs uzkrājumu konts. Naudu tajā var iemaksāt  paši vecāki un radinieki, kas nezina, ko bērnam dāvināt. Regulāri iemaksājot pat simboliskas naudas summas, laika gaitā sakrāsies vairāki tūkstoši eiro, kas būs noderīgi, lai finansētu studijas, kalpotu kā pirmā iemaksa mājokļa iegādei vai apmaksātu citas ieceres. Ideālā gadījumā krāt vajadzētu sākt vēl pirms bērna piedzimšanas, jo pēc tam parādās dažādi papildus tēriņi, bet uz šādu soli ir gatavs vien retais. 

Izvērtējiet savas turpmākās perspektīvas
Izaugsmes speciālisti aicina mainīt darbu ne retāk kā reizi 5 gados. Tas ļauj saglabāt interesi par veicamajiem pienākumiem, mainīt nodarbošanos vai iegūt paaugstinājumu. Ja pašreizējā amatā pelnāt nepietiekami un neredzat attīstības perspektīvas, ir laiks sākt domāt par papildu izglītību vai vienkārši citu darbu. Laiks nestāv uz vietas, un lēmumi, ko atliksiet šodien, atspēlēsies jums nākotnē. Cilvēki, kuri dzīvo apzinātu dzīvi, iegulda naudu sevī un savā attīstībā, nevis strādā kā mazas skrūvītes visu mūžu. 

Sekojiet pasaules tendencēm
Par kriptovalūtām mūsdienās jau ir dzirdējis praktiski ikviens, taču vēl pirms 5 gadiem tās bija maz zināmas un maksāja dažus eiro centus. Tie cilvēki, kuri savlaicīgi ieguldīja naudu, piemēram, bitcoin un savā īpašumā ieguva vairākus tūkstošus šīs valūtas, tagad ir miljonāri. Ja nepaspējāt kļūt par miljonāru, nepārdzīvojiet. Jaunas tendences un jaunas iespējas pasaulē rodas regulāri, atliek tikai tās pamanīt. Lai tas izdotos, ir jāsaglabā prāta atvērtība un jāseko jaunākajai informācijai. Mēģiniet, mēģiniet, un jums izdosies! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)