Banner 980x90

6 lietas, ko nevajadzētu darīt tad, ja jūties noguris

Kā zināms, daudzi cilvēki mums apkārt cieš no miega traucējumiem. Stresa pilnā ikdiena, finansiālas problēmas un sarežģījumi ģimenē atstāj sekas uz mūsu spēju naktī mierīgi izgulēties, kā rezultātā dienas laikā nespējam pilnvērtīgi funkcionēt. Ļoti iespējams, šo sarakstu varētu papildināt, taču esam izvēlējušies svarīgākās sešas aktivitātes, no kurām noteikti vajadzēt izvairīties, ja jūties noguris. 

Pat tad, ja Tu neciet no miega trūkuma ikdienā, pietiek tikai ar vienu nakti, lai pilnībā izjauktu Tavu ikdienas ritmu un apgrūtinātu dažādu uzdevumu veikšanu. Pētnieki ir atklājuši, ka, pavadot nomodā 17 stundas no vietas, spēja domāt, apgūt jaunas lietas un veikt dažādus darbus, kas ietvert kustības, koordināciju un ātrumu, pasliktinās tik ļoti, ka cilvēka stāvokli var pielīdzināt 0,05 promiļu reibumam. Lūk, ko nevajadzētu darīt, ja Tev nav bijis iespējas kārtīgi izgulēties!

Braukt ar auto
Šeit noteikti nav vērts pat diskutēt par izņēmuma gadījumiem. Ir pieradīts, ka braukšana, esot nogurušam, rada vēl lielāku risku savai un citu satiksmes dalībnieku drošībai nekā tad, ja persona brauc alkohola reibumā. Joprojām ceļu satiksmes negadījumu statistika ir visai skarba, turklāt tiek norādīts, ka liela daļa avāriju notiek tieši tādēļ, ka cilvēks, kas sēdējis pie stūres, bijis noguris. Ja Tev parasti pēc garas darba dienas nāk miegs, pirms došanās mājās dodies nelielā pastaigā svaigā gaisā. Turklāt, ja Tev jāmēro garš ceļš, nebaidies ik pa laikam apstāties un izkāpt uz brīdi no auto, lai izlocītu kājas. 

Veidot ierakstus sociālajos medijos
Nogurums ietekmē ne tikai mūsu koncentrēšanos, bet arī spēju kritiski izvērtēt lēmumus, kurus pieņemam. Tādēļ, pirms "Facebook", "Twitter" vai kādā citā sociālo tīklu portālā publicē dzēlīgu komentāru, divdomīgu ierakstu vai foto, kuru labāk neizlikt publiskai apskatei, nogaidi, kad būsi kārtīgi izgulējies un atguvis spēkus. Atpūtai ir ļoti svarīga loma mūsu ikdienā, tādēļ nenovērtē to par zemu un neriskē ar savu reputāciju, rūpīgi nepārdomājot savu izvēli par to, ko ievietot sociālajos medijos. 

Pieņemt svarīgus lēmumus
Nozīmīgākās izvēles mūsu dzīve prasa rūpīgu pārdomāšanu un dažādu aspektu apsvēršanu, un to ir ļoti grūti vai pat neiespējami izdarīt, ja esi noguris. Piemēram, pirms nolem iegādāties kādu preci, aplūkot, kādi aizdevumi internetā pieejami, vai arī veikt kādu citu aktivitāti, kur iesaistīta nauda, vienmēr nogaidi, kad jutīsies pietiekami možs un atpūties – tas Tev var palīdzēt pieņemt pareizos lēmumus, kas ietekmēs Tevi ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē. Atceries, ka pret finansiālajām saistībām jāizturas atbildīgi.

Ļauties dažādiem kārdinājumiem
Lēmumu pieņemšana nav vienīgais aspekts, ko ietekmē nogurums. Atrašanās šādā stāvoklī mums arī liek būt impulsīvākiem, kā rezultātā gadās, ka iztērējam pārāk daudz naudas, iegādājoties lietas, bez kurām varam iztikt, piemēram, pērkot neveselīgu pārtiku un dzērienus, kas citā situācijā mums neinteresētu. 

Uzsākt strīdu
Konstruktīva diskusija starp diviem cilvēkiem var notikt tikai tad, ja abas iesaistītās puses ciena viens otra viedokli, uzmanīgi klausās un uzvedas pieklājīgi. Tādēļ nav pārsteigums, ka persona, kura jūtas nogurusi, visticamāk, sāks strīdu, nevis konstruktīvu diskusiju. Ja Tu neesi izgulējies un jūti vēlmi strīdēties, aizskaiti līdz desmit un uzsāc sarunu par konkrēto tematu nākamajā dienā.

Mēģināt darīt vairākas lietas vienlaicīgi
Multitaskings ir bieži sastopama parādība mūsdienu sabiedrībā, kad vienlaikus runājam pa telefonu, rakstām ziņu datorā un paspējam pateikt kolēģim, lai atnes nepieciešamos dokumentus. Taču, ja neesi izgulējies, rezultāts šādām darbībām var būt graujošs. Tā vietā centies fokusēties uz vienu uzdevumu, lai paveiktu to kvalitatīvi. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)