Banner 980x90

6 padomi, kā veiksmīgi plānot ģimenes budžetu

Ģimenes budžeta plānošana var sagādāt grūtības, jo jādomā ne tikai par sevi, bet arī par pārējiem ģimenes locekļiem. Katrs budžetu plāno pēc saviem ieskatiem, taču kā tas notiek ģimenē? Dažās ģimenēs ar naudu katrs rīkojas patstāvīgi, citās nauda tiek dalīta vairākās daļās vai tiek iecelts atbildīgais - sieva vai vīrs. Variantu budžeta plānošanai ir daudz, kā arī neviens no tiem nav nepareizs. Tomēr, ņemot vērā dažus padomus, varat mainīt savus līdzšinējos budžeta plānošanas paradumus un turpmāk to darīt gudrāk un veiksmīgāk.

Izvērtējiet prioritātes
Ģimenes budžeta plānošanā svarīgākais solis ir izvērtēt primāros tēriņus, kā komunālie maksājumi, kredītu (ja tādi ir) apmaksa, citi svarīgi maksājumi. Pirmais, ko izdariet, kad saņemat algu – veiciet primāros maksājumus. Lieliska opcija šādā gadījumā ir automātiskais maksājums. Tikai tad, kad visi primārie rēķini ir apmaksāti, varat plānot citus tēriņus, piemēram, izklaides.

Veidojiet iepirkumu sarakstus
Lai izvairītos no impulsīviem pirkumiem un ietaupītu finanses, izmantojiet tādu opciju kā iepirkumu saraksts. Dariet to katru reizi, kad plānojat doties iepirkties, īpaši, ja mērķis ir pārtikas produktu iegāde. Jūs ikdienā noteikti pat nemanāt, cik daudz iztērējat nevajadzīgu preču iegādei – tieši iepirkumu saraksts palīdzēs Jums ietaupīt un neiegādāties lieko.

Plānojiet nākotnes tēriņus
Ja runa ir par ģimenes budžeta plānošanu, tad tā izdosies vien tad, ja domāsiet arī par nākotnes tēriņiem. Tas nepieciešams īpaši tad, ja jūsu ģimenē ir bērni – Jums tos būs jāspēj nodrošināt tik ilgi, kamēr tie paši spēs uzsākt patstāvīgu dzīvi. Šajā sakarā, pirmkārt, ieteicams domāt par izglītību. Mūsdienās tā ir pietiekami dārga, tādēļ daudzi, kas patiešām vēlas iegūt augstāko izglītību, nevar to atļauties. Laikus apskatiet, cik maksā studijas, lai Jums rastos izpratne par to, kāda summa būs nepieciešama ieguldījumam bērna nākotnē. 

Sadaliet naudu vairākās daļās
Ļoti vienkāršs veids, kā plānot ģimenes budžetu, ir sadalīt naudu vairākās daļās, katrā daļā atliekot vien tik, cik nepieciešams paredzēto preču iegādei. Viena daļa varētu būt paredzēta, piemēram, pārtikas produktu iegādei, savukārt cita – nepieciešamās elektronikas iegādei. Tērējiet tikai daļās atlikto naudu, neaiztiekot brīvos līdzekļus, kas nav iedalīti nevienā no konkrētajām daļām. Šāds paņēmiens jums palīdzēs sevi disciplinēt un – galvenais – arī ietaupīt. Ietaupījumi varēs kalpot kā garants situācijā, ja tomēr jums kaut kam pietrūks.

Izvēlieties pareizo rīcības variantu
Ja jums tomēr neizdodas plānot ģimenes budžetu pēc jūsu patstāvīgajiem ieskatiem, apskatiet dažādus rīcības variantus. Veltiet laiku tam, lai sarakstītu visus ģimenes izdevumus un izanalizētu tos – iespējams, ka tikai tādā veidā atradīsiet sev piemērotāko budžeta plānošanas stratēģiju. Jūs pavisam noteikti varat atrast kaut ko, kam tiek izdoti lieki tēriņi, tādējādi lemjot par labu veidam, kā no tā varat izvairīties. Visa pamatā ir pareizais rīcības variants jeb tāds variants, kas būs efektīvs tieši jūsu ģimenes budžeta plānošanai.

Mainiet līdzšinējos paradumus
Budžeta plānošana neprasa īpašu piepūli, ja to dara pareizi – jācenšas veidot paradumus. Īpaši jāpārdomā ģimenes līdzšinējie iepirkšanās paradumi – rūpīgi jāanalizē, no kuriem tēriņiem varētu atteikties, kuras preces turpmāk varētu iegādāties par zemāku cenu. Veicot budžeta plānošanu, ik pa laikam jāsecina, vai izdevies samazināt ģimenes izdevumus un cik lielā mērā – tas palīdzēs izprast, kas tiek darīts nepareizi, jums būs iespēja to labot. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)