Banner 980x90

Ainavu dizains un dārznieka amats

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Cik gan daudz patiesi skaistu dārzu jūs esat redzējuši? Latvija ir zaļa valsts, pie mums ir daudz skaistu dārzu, iekoptu teritoriju un ainavu, kas pat bez plānošanas ir skaistas. Ikvienā lauku sētā ir vismaz viena siltumnīca, vairākas puķu dobes un košumkrūmi. Mēs, latvieši, esam čakli un mīlam savu zemi, tāpēc rūpējamies un kopjam.

Lai ar prieku strādātu dārzā, ir jābūt labiem palīgiem – lieliskiem instrumentiem, darba materiāliem un zinošu speciālistu padomam allaž pa rokai. To visu jūs atradīsiet Prof veikalā, kur ir pieejama plaša izvēle ne tikai dārza darbu piederumiem, bet arī citiem – būvniecībai, mājokļa iekārtošanai.
 
Apskatiet Latvijas skaistākos dārzus, kamēr laukā vasara un saulīte ripinās pa zemes virsu
Latvijā ir lērums dārzu, kuri jāapskata obligāti. Kā saka – pirms dodamies apskatīt pasauli, visu pirms iepazīsim Latviju. Skaistākie dārzi, no kuriem smelties iedvesmu un kuri obligāti jāapskata:
• Rundāles pils dārzs,
• Salaspils botāniskais dārzs,
• LU botāniskais dārzs Rīgā.
 
Katru gadu Latvijā norisinās konkurss par skaistāko daiļdārzu un sakoptākajām sētām. Lūk, te var apskatīties, cik mūsu pašu dārznieki ir radoši. Parasti konkursu rezultāti izvietoti internetā kopā ar fotogrāfijām.
 
Ierīkot pašiem savu daiļdārzu
Ierīkot daiļdārzu nemaz nav tik vienkārši. Pat ja ir skaista ideja, vajag padomāt par to, vai augi saderēs kopā, vai netraucēs viens otram. Ļoti daudz informācijas par dārza iekopšanu var atrast internetā, jo Latvijā šī informācija ir aktuāla un plaši pieejama.
 
Ja vieta pagalmā atļauj, var ierīkot kādu ūdens tilpni. Kaut vai pavisam nelielu baseinu, kur audzēt ūdensrozes. Tas piešķirs jūsu dārzam īpašu atmosfēru un "glaunu" skatu. Iespējams ierīkot arī nelielu strūklaku – tas neizmaksās tik daudz, kā sākotnēji šķiet. Dekoratīvās strūklakas iespējams iegādāties arī būvmateriālu veikalos.
 
Dārznieka amats – gluži kā mākslinieks
Dārznieks var specializēties: daiļdārzniecībā, ainavu un parku dārzniecībā, puķkopībā, dārzeņkopībā, ārstniecības augu un sēņu audzēšanā, koku audzēšanā, augļkopībā un sēklkopībā:
• izvēlas stādīšanas vietu, dobi dārzā, sagatavo piemērotu augsni (piemēram, smilšainu, mālainu, skābu), iestāda augu un to aplaista;
• augšanas laikā uzirdina un bagātina augsni, ravē nezāles un iznīcina kaitēkļus;
• krusto augus, lai iegūtu jaunas šķirnes, pavairo stādus, vāc nogatavojušās sēklas, ieziemo daudzgadīgos augus (piemēram, apsedz ar skujām);
• piedalās parku vai ēku apkārtnes ainavas ierīkošanā, stāda un kopj krūmus, kokus, puķes, apcērp dzīvžogus un košumkrūmus, ierīko un kopj zālienu – zāli sēj, laista un pļauj;
• augļkopēji, dārzeņu audzētāji strādā dārzos, apstrādā augsni un bagātina ar mēslojumu, izgriež nokaltušos un slimos zarus, apstrādā dārzus ar ķimikālijām;
• puķkopji pavairo puķu stādus, uzziedina puķes, sagatavo tās pārdošanai, apstrādā augsni, iznīcina kaitēkļus;
 
Instrumenti, ko izmanto labs dārznieks
Mūsdienīgs dārznieks savā darbā plaši izmanto datoru, tomēr neiztikt arī bez klasiskiem dārza instrumentiem – sākot ar ķerru līdz lāpstai un grābeklim. Kur iegādāties labākos instrumentus? Tikai pie Prof – šeit strādā profesionāļi, kas dalīsies pieredzē, ieteiks labāko un palīdzēs atrast risinājumus visam, kas jums prātā, pat sarežģītākajiem darbiem.

Prof veikalā jūs atradīsiet arī dārza baseinus (dārza dīķi), kas jau iepriekš tika minēti. Tāpat šeit var iegādāties siltumnīcas, zāles pļaujamās mašīnas un laistāmo aprīkojumu.
 
Dārznieka darba laiks
Bieži vien dārznieks, kā īstens mākslinieks, strādā tad, kad uznāk iedvesma. Tomēr patstāvīgais dārznieka darba laiks tomēr ir sezonāls – sākot no pavasara līdz rudenim. Daudzi dārznieki strādā arī ziemā – vai nu darbojas siltumnīcās un ziemas dārzos, vai darbojas ar projektu izstrādi un gatavojas jaunajai sezonai.
 
Dārznieka darbs ir patiešām aizraujošs. Protams, pamatā visam ir laba izglītību. Latvijā par dārznieku var izmācīties Bulduru Dārzkopības vidusskolā, augstāka līmeņa zināšanas var gūt Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Šim amatam ir jāpatīk, tas ir jāmīl, lai mācītos. Ja sirdī nav mīlestības pret augiem un nepiemīt "zaļie īkšķīši", tad diezin vai amats ies no rokas. Ir cilvēki, kam vienkārši padodas dārzkopība – stādi ko gribi, viss aug. Citam atkal nekas nepadodas. Tas atkarīgs ne tikai no zināšanām, bet arī no cilvēka enerģētikas. Darbojieties dārzā ar prieku, tad viss plauks un zels!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)