Banner 980x90

Apskatāma videi draudzīgu dizaina somu un maisiņu izstāde "Es sāku ar sevi – Tīrai Latvijai"

Aktualizējot plastmasas maisiņu nelabvēlīgo ietekmi uz vidi un iedvesmojot iedzīvotājus radoši piešķirt nevajadzīgām lietām jaunu elpu, tirdzniecības namā "Kurzeme" Liepājā atklāta "Zaļā josta" konkursa darbu izstāde "Es sāku ar sevi – Tīrai Latvijai". Izstādē apkopotas spilgtākas idejas un dizainiski veiksmīgākie risinājumi, kā mājas apstākļos iespējams otrreizējos izejmateriālus pārvērst par praktiskām somām un iepirkuma maisiņiem.

Ar šo izstādi tās organizētāji vēlas iedvesmot ikvienu iedzīvotāju videi draudzīgākai rīcībai ikdienā, kā piemēram nomainot vienreizējo plastmasas maisiņu lietošanu pret savu personīgo videi draudzīgu iepirkuma maisiņu.

Dizaina somu un maisiņu izstāde "Es sāku ar sevi – Tīrai Latvijai" bez maksas apskatāma tirdzniecības namā "Kurzeme" (Liepāja, Lielā iela 13), 3. stāvā no 12.08.2019. līdz 08.09.2019. centra darba laikā no plkst. 10:00 līdz 20:00, svētdienās līdz plkst. 17:00.

Izstādē skatāmie eksponāti gatavoti, lai rastu iespējas aizstāt plastmasas iepirkuma maisiņus ar dabai draudzīgākiem risinājumiem pirkumu iesaiņošanai un līdznešanai, lielākoties izmantojot otrreizējās izejvielas. Somas un maisiņi izstrādāti, lai iedvesmotu un mudinātu patērētājus rast risinājumus vides stāvokļa uzlabošanai jau tagad, apliecinot, ka ikkatrs no mums ar savu rīcību var būt starp tiem, kas sekmē vides ilgtspējību un neapdraud savu veselību. Darbi veidoti "Zaļā josta" konkursa "Es sāku ar sevi – Tīrai Latvijai" ietvaros 2018/2019. mācību gada laikā, piedaloties vairāk nekā 1200 bērniem no visas Latvijas.

Kā norāda "Zaļā josta" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, "Zaļā josta" ik gadu meklē veidus, lai sekmētu sabiedrības vides apziņu un veicinātu izpratni, ka esam ne tikai atbildīgi par sevis radīto atkritumu apsaimniekošanu, bet arī, ka mūsu spēkos ir pašiem mazināt radīto atkritumu apjomu un padarīt vidi tīrāku. "Mūsu ikdienas rīcība tiešā veidā ietekmē vidi, kurā dzīvosim. Mazāki soļi pretim tīrākai nākotnei spēj sasniegt grandiozus rezultātus."

"Šogad, mudinot bērnus un jauniešus rast veidus, kā aizstāt plastmasas maisiņus ar videi draudzīgākām alternatīvām, "Zaļā josta" ir sasniegusi plašu rezonansi Latvijas mācību iestādēs. Esam gandarīti ar rezultātu, jo bērniem ir ne tikai izdevies somu darināšanai efektīvi pielietot vecos nodilušos apģērbu gabalus, izlietotos maizes maisiņus, tukšās plastmasas pudeles, pat plates, kancelejas mapes un šlipses, rodot tiem jaunu, dizainiski skaistu pielietojumu pirkumu iesaiņošanai un nešanai, bet arī somu darināšanai bērnu veiktā priekšizpēte par plastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi iedvesmo turpināt pašiem rast veidus, kā samazināt radīto atkritumu apjomu ikdienā un atrast resursiem atkārtotu pielietojumu, un pamudināt tuviniekus un pārējo sabiedrību sekot viņu piemēram un sākt pašiem ar sevi – tīrākai Latvijai. Turklāt radītās somas sniedz bērniem lepnumu par paveikto un dubultu motivāciju lietot tās ikdienā, dāvāt draugiem un mājiniekiem," norāda J. Lapsa.

Uzziņai

"Zaļā josta" rīkotais radošais konkurss "Es sāku ar sevi – Tīrai Latvijai" norisinājās šī gada pavasarī un tajā piedalījās vairāk nekā 1200 bērnu no 176 mācību iestāžu komandām. Konkursam pieteiktas neskaitāmas oriģinālas idejas maisiņu darināšanai no otrreizējiem, savu mūžu nokalpojušiem materiāliem, piemēram, izdilušām džinsu biksēm, novalkātiem t-krekliem, par rokturiem izmantojot vecās kaklasaites un šalles. Vairāku dizaina somu tapšanai bērni izmantojuši izlietoto plastmasas iepakojumu – dzērienu pudeles, plastmasas maizes maisiņus, vecos iepirkuma maisus, kas griezti, kausēti, līmēti, tamborēti un citādi pārveidoti nodilumizturīgā un mitrumizturīgā materiālā. Praktisku eksperimentu ceļā bērni pierādīja, ka arī vecās kancelejas preces ir derīgas somu izgatavošanai – somas darinātas gan no kancelejas mapēm, gan aprakstītā rakstāmpapīra, gan no žurnālu vākiem un tukšajām kastēm. Arī ikdienā nokalpojušas mājlietas iespējams izmantot iepirkuma maisu šūdināšanai, piemēram, vecās žalūzijas, mūzikas plates vai pat tukšās kannas no vējstiklu šķidruma.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)