Banner 980x90

Ar skolēnu vecākiem un pedagogiem vēlreiz apspriedīs Liepājas internātpamatskolas reorganizācijas plānu

Ventspils, 11.jūn., LETA. Šomēnes Liepājas domes sēdē plānots izskatīt koriģēto lēmumprojektu par Liepājas internātpamatskolas reorganizēšanu, tādēļ Liepājas Izglītības pārvalde turpina konsultācijas gan ar skolēnu vecākiem, gan pedagogiem un nozares ekspertiem, aģentūru LETA informēja Liepājas Izglītības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākosone.

Iecere paredz, ka pēc Liepājas internātpamatskolas reorganizācijas tās audzēkņi varēs turpināt mācības Liepājas 8.vidusskolā. Lēmuma projekts vēlreiz apspriests arī izglītības komisijā 5.jūnijā, klātesot visu Liepājas vispārizglītojošo skolu direktoriem. Šodien plānota domes deputātu un Izglītības pārvaldes tikšanās ar Liepājas 8.vidusskolas administrāciju, pedagogiem un vecākiem, bet 12.jūnija vakarā uz tikšanos Izglītības pārvaldē aicināti Liepājas internātpamatskolas bērnu vecāki. Kā skaidroja Jākobsone, tikšanās tiek organizētas lai vēlreiz izskaidrotu pārmaiņas, kādas sagaida visas Latvijas internātskolas, un informētu vecākus par Izglītības pārvaldes nākotnes plāniem piedāvāt internātskolas audzēkņiem jaunu profesionālo mācību programmu jūrniecībā Liepājas 8.vidusskolā.

Grozījumi Izglītības likumā paredz, ka mainās pašvaldību dibināto internātskolu finansēšanas kārtība un tikai līdz 2019.gada 1.janvārim internātskolas vēl saņems daļēju valsts finansējumu.

Kā skaidroja Jākobsone, visu šo mācību gadu Liepājas Izglītības pārvalde ir strādājusi, lai atrastu labāko internātskolas reorganizācijas modeli. Notikušas konsultācijas ar Liepājas Sociālo dienestu un bāriņtiesu, Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un nozaru ekspertiem.

"Kā svarīgākais kritērijs tika izvirzīts nevis likvidēt internātskolu, atstājot visas rūpes tikai vecāku ziņā, bet gan reorganizēt skolu, nodrošinot piemērotu vidi un iespēju iegūt pamatizglītību Liepājas bērniem, kuriem ir mācīšanās grūtības, ģimenes vides nelabvēlīga ietekme vai citas problēmas," skaidroja Jākobsone.

Izglītības pārvalde domes vadībai piedāvājusi vairākus iespējamos risinājumus Liepājas internātpamatskolas attīstībai. Viens no priekšlikumiem ir Liepājas internātpamatskolas pakāpeniska iekļaušana Liepājas 8.vidusskolā. Skolai ir dienesta viesnīca un piemērota sporta infrastruktūra, tostarp baseins, laba sabiedriskā transporta infrastruktūra, kas savieno visus Liepājas mikrorajonus. Būtiski, ka skolai jau ir pieredze speciālo izglītības programmu īstenošanā, akcentēja Jākobsone.

Atšķirībā no lēmuma projekta, kas tika piedāvāts deputātiem izglītības, kultūras un sporta komitejā aprīlī, jaunajā piedāvājumā ir vairākas izmaiņas gan termiņu, gan satura ziņā. Tajā iestrādāts punkts, ka vecākiem vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem pēc internātpamatskolas reorganizācijas pabeigšanas būs ļauts izvēlēties, kurā skolā sūtīt savu atvasi. Mainīts arī datums, ar kuru tiks reorganizēta internātskola. Tas būs 2019. gada 1.augusts, ļaujot bērniem vēl vienu mācību gadu pavadīt ierastajā vidē, bet bērnu vecākiem – izšķirties par savu bērnu tālākajiem nākotnes plāniem.

Pāreju no vienas mācību iestādes uz otru plānots veikt pakāpeniski. 2018./2019. mācību gadā Liepājas internātpamatskola paliks savās telpās, Krūmu ielā 65, īstenojot speciālo pamatizglītības programmu izglītojamajiem ar mācību traucējumiem un paralēli sākot profesionāli orientēta virziena programmas īstenošanu jūras zinībās.

2019./2020. mācību gadā skolēni, kuri būs izvēlējušies mācīties Liepājas 8.vidusskolā, sāks mācības šajā skolā. Atkarībā no skolēnu skaita, mācību darbs varētu tikt organizēts apvienotajās klasēs atsevišķā korpusā. Liepājas 8.vidusskola papildus savām īstenojamajām izglītības programmām no piektās klases sāks īstenot pamatizglītības profesionāli orientētā virziena programmu "Ievads jūras zinībās". Liepājas 8. vidusskolai iespēju robežās plānots piešķirt papildu likmes sociālā pedagoga, logopēda, speciālā pedagoga un psihologa apmaksai.

Ar jauno mācību gadu Liepājas 8.vidusskolas telpās izveidos arī pozitīvo sajūtu telpu, kur tiks sniegts atbalsts bērniem ar ģimenēm, lai veicinātu iekšējās pasaules relaksāciju.

Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde veikusi arī aptauju par internātskolas bērnu vecāku izvēli. Aptaujāti tika 54 no 76 bērnu vecākiem, ieskaitot ar Vaiņodes internātskolu, kur līdz šim mācījās 13 Liepājas bērni.

Uz jautājumu, vai bērns turpinās mācības internātskolā, ja tā tiks iekļauta Liepājas 8.vidusskolas sastāvā, piedāvājot papildus apgūt jaunu mācību programmu jūrniecībā un vajadzības gadījumā – arī dienesta viesnīcu, 22 vecāki atbildējuši apstiprinoši, 21 teikuši "nē" 8.vidusskolai, bet 11 vēl šaubās. Kā galveno argumentu pret 8.vidusskolu vecāki minējuši pārāk lielo attālumu līdz skolai un bažas par to, ka bērns nespēs apgūt skolas programmu un iekļauties kolektīvā.

Lai arī vecākiem tiks dota iespēja izvēlēties skolu, tomēr pašvaldībai nav iespēju nodrošināt papildu sociālos pedagogus un psihologus visās skolās, tādēļ par bāzi izvēlēta 8.vidusskola, kuras priekšrocība ir arī dienesta viesnīca, skaidroja Jākobsone.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)