Banner 980x90

Ieviešot paaugstināto NĪN likmi, "tukšo" dzīvokļu skaits Liepājā samazinājies par 12%

Ventspils, 30.janv., LETA. Liepājā, kur no šī gada ieviesta paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme mājokļiem, kuros nav deklarēts neviens iedzīvotājs, "tukšo" dzīvokļu skaits samazinājies par 624 mājokļiem jeb aptuveni 12%, kas nozīmē, ka iedzīvotāji aktīvāk deklarējuši dzīvesvietu, aģentūru LETA informēja Liepājas domē.

Liepājā ar šo gadu ir stājušās spēkā izmaiņas NĪN aprēķināšanas kārtībā, nosakot, ka mājokļos, kuros uz 1.janvāri nebija deklarēta neviena persona, līdzšinējo 0,2% vietā tiek aprēķināta paaugstināta nodokļa likme - 1,5%. Dome, pieņemot šādu lēmumu, aicināja iedzīvotājus sakārtot ar dzīvesvietas deklarēšanu saistītos jautājumus, jo nereti ir gadījumi, kad persona dzīvo vienā adresē, bet ir deklarēta pavisam citā. Sevišķi bieži tas novērojams īres mājokļos, kur formāli nav deklarēta neviena persona, taču patiesībā cilvēki dzīvo un izmanto pilnā apmērā visus komunālos pakalpojumus, tai skaitā atkritumu izvešanu un kāpņu telpas apgaismojumu, bet tos nākas apmaksāt pārējiem mājas iedzīvotājiem, skaidroja pašvaldībā.

Saistībā ar jaunās nodokļa aprēķināšanas kārtības ieviešanu pagājušā gada nogalē Liepājā bijusi novērojama palielināta iedzīvotāju aktivitāte, deklarējot dzīvesvietu. Ja vidēji mēnesī pilsētā dzīvesvietu deklarē ap 500 iedzīvotāju, tad decembrī kopējais deklarāciju skaits trīskāršojies, savukārt atsevišķos rajonos, piemēram, Vecliepājā un Dienvidrietumu mikrorajonā decembrī saņemto deklarāciju skaits pat pieckāršojies, salīdzinot ar mēneša vidējo rādītāju.

Liepājā pašlaik ir nedaudz vairāk kā 4500 mājokļu, kuros nav deklarēta neviena persona un par kuriem šogad aprēķināta paaugstinātā nodokļa likme. Liela daļa no šiem dzīvokļiem ir ārzemnieku īpašumā, un tie tiek izmantoti tikai vasaras sezonā. Tāpat daļa šo mājokļu ir mākleriem piederoši īres dzīvokļi vai apartamenti, kas tiek turēti pārdošanai vai cita veida peļņas gūšanai.

Jau vēstīts, ka Liepājas pilsētas dome pagājušā gada 12.oktobrī apstiprināja izmaiņas saistošajos noteikumos par NĪN piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā, kas paredz izmaiņas noteiktās NĪN likmēs. Galvenās izmaņas skar dzīvokļu īpašumus un dzīvojamās mājas, kurās nav deklarēta neviena persona. Šādiem īpašumiem turpmāk tiks aprēķināta 1,5% NĪN likme, izņemot jaunbūves, ja tām būs derīga būvatļauja.

NĪN likmi 1,5% apmērā piemēro dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir sadalītas dzīvokļu īpašumos, kā arī dzīvojamo māju daļām un telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana. Dati par deklarētajām personām šajos objektos tiek fiksēti katra gada 1.janvārī, tādēļ, deklarējot kādā īpašumā dzīvesvietu tagad, šie dati tiks ņemti vērā, sagatavojot nodokļa aprēķinu tikai nākamajam gadam, skaidroja domē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)