Banner 980x90

Jumta seguma izvēle – cik svarīga ir cena?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Būvdarbi ierindojas starp lielākajiem ieguldījumiem, kādus cilvēks veic sava mūža laikā. Ikviena ēka tiek būvēta, lai tā kalpotu nevis gadu desmitus, bet simtus. Tiesa, ir svarīgi padomāt, pirms veic apjomīgāku ieguldījumu, jo ikviens jautājums, kas saistīts ar naudu, nedrīkst tikt risināts steigā. 

Neatkarīgi no tā, vai tu cel māju, viesnīcu, skolu vai firmas ēku, tai ir jāpilda sava funkcija pietiekami ilgu laiku. Būvējot māju, īpaša uzmanība jāpievērš jumtam un tā seguma izvēlei. Protams, tas pats jādara arī tad, kad mainām jau esošu materiālu, kas savu laiku nokalpojis. Jumts nodrošina to, lai visas pārējās ēkas daļas būtu pasargātas no ārējās vides apstākļiem. Tā kā mūsdienās ir tik daudz materiālu, no kuriem izvēlēties, īstā seguma atrašana var būt grūts uzdevums. Tieši tādēļ ņem vērā galvenos faktorus, kuri palīdzēs saprast, kas tev nepieciešams. 

Kā tev šķiet, kas ir vissvarīgākais faktors, kas jāņem vērā, iegādājoties jumta segumu? Tā ir cenas un kvalitātes attiecība. Kādēļ? Jo atšķirīgi seguma materiāli maksā dažādi. Ikviens prātīgs saimnieks pirms būvdarbu sākšanas aprēķina iespējamās izmaksas un nosaka budžetu, kurā jāiekļaujas. Tas nodrošina to, ka visi nepieciešamie darbi tiks paveikti un viena ēkas daļa necietīs, ja kādas citas būvēšanas vai remonta laikā radīsies sarežģījumi. Plānojot budžetu, centies domāt reāli, izvēloties piemērotus materiālus un darbaspēku. Tomēr izvairies pirkt ļoti lētu segumu, jo pēc tam var nākties krietni vairāk ieguldīt tā remontā, uzturēšanā un atjaunošanā. Tā vietā lūkojies pēc materiāliem, kas kalpo ilgi, piemēram, Monier dakstiņiem

• Materiāla svars. Kā jau tu, iespējams, nojaut, dažādiem jumta materiāliem ir atšķirīgs svars. Izvēloties segumu savai mājai vai citai ēkai, pārliecinies, ka tās konstrukcija ir veidota tā, lai uz tās varētu klāt arī smagāku jumtu, piemēram, tos pašus dakstiņus. Jaunbūvēm par šo gan nebūtu jāuztraucas, jo pieņemam, ka māju būvēsiet no kārtīgiem pamatiem un izmantojot konstrukcijas, kas iztur sniega masas svaru un vēja pretestību. Taču renovācijās gan konstrukciju stāvoklim ir jāpievērš uzmanība. 
Laika apstākļi. Jumts visu laiku ir tiešā kontaktā ar visu to, kas norisinās dabā, vai tas būtu spēcīgs lietus, karsta saule, sniegs, krusa utt. Tev nepieciešams jumts, kas ir pietiekami izturīgs un spēj pasargāt māju arī stipra negaisa laikā un vējā. Proti, ir svarīgi, lai jumtu nevarētu tik viegli noraut. Piemēram, Monier dakstiņi ir īpaši pielāgoti tieši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, kā arī to uzstādīšana nodrošina stingru piekļaušanos konstrukcijai, samazinot vēja ietekmes risku. 
Krāsu daudzveidība. Ir labi, ja atrodi tādu jumta segumu, kura piedāvājumā ir dažādas krāsas, lai tev būtu iespēja izvēlēties tādu, kas vislabāk patīk un padara māju pievilcīgāku. Varbūt dod priekšroku klasiskām vērtībām kāda ir melnā krāsa? Bet varbūt vēlies tumši sarkanīgu toni, kas liks tavai mājai izskatīties īpaši eleganti? Bet, iespējams, tu dod priekšroku gaiši pelēkiem dakstiņiem?
Uzturēšana un apkope. Jumta seguma ieklāšana nav pēdējais solis. Līdzīgi kā ar mašīnu, izmaksas nebeidzas, kad esam to iegādājušies. Laika gaitā var būt nepieciešams veikt jumta tīrīšanu, krāsas atsvaidzināšanu, apstrādi ar pretkorozijas līdzekli utt. Protams, tas viss atkarīgs no izvēlētā materiāla. Piemēram, dakstiņu jumtam nav nepieciešama sarežģīta apkope, kas ir ievērojama šī seguma priekšrocība. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)