Banner 980x90

Kā izvēlēties autosēdeklīti pēc bērna svara?

Gatavojoties mazuļa ienākšanai šajā pasaulē, jaunajiem vecākiem ir darba pilnas rokas. Jāpaspēj sagādāt tik daudz lietu – gultiņu, drēbītes, kopšanas piederumus, ratiņus un, protams, arī autosēdeklīti. Par laimi, tagad Tev vairs nav jāiet uz veikalu katru reizi, kad vajadzīga kāda prece, jo iepirkties iespējams arī internetā. Kvalitatīvi autosēdeklīši par labām cenām pieejami arī interneta veikalā 220.lv, un šajā rakstā apskatīsim padomus, kas palīdzēs izvēlēties labāko modeli, vadoties pēc bērniņa svara un arī citiem parametriem. 

Labs autosēdeklītis ir tāds, kas piemērots Tavam bērnam – gan viņa augumam, gan arī vecumam –, tādēļ ņem vērā, ka sēdeklīšu modeļus var iedalīt pēc šiem abiem kritērijiem. Interneta veikalā 220.lv autokrēsliņi ir sadalīti grupās pēc atbilstības dažādām svara kategorijām. Turklāt nereti šīs grupas mēdz arī pārklāties.

0 grupa (0–13 kg). Piemērota mazuļiem, sākot no dzimšanas brīža līdz pat aptuveni gada vecumam. Garuma ziņā šie krēsliņi parasti der mazuļiem no 40 līdz 75 cm. Tā kā šis parasti ir pirmais autosēdeklītis mazulim, svarīgi, lai tas būtu pietiekami drošs, kā arī rūpētos par mazulīša komfortu un būtu aprīkots ar rokturi ērtai pārnēsāšanai. Krēsliņam jābūt pietiekami dziļam un aprīkotam ar augstām sānu maliņām. Vajadzības gadījumā var izvēlēties modeli, kam ir arī saulessargs, kas pasargās no spožas gaismas brauciena laikā. 

0/1 grupa (0–18 kg). Piemēroti mazuļiem no dzimšanas brīža līdz vidēji 4 gadu vecumam. 

1 grupa (9–18 kg). Šīs grupas autosēdeklīši derēs bērniem vecumā no aptuveni 9 mēnešiem līdz 4 gadiem, vadoties pēc tā, ka mazulīša garums ir no 70 līdz 105 cm. Atšķirībā no iepriekšējās grupas modeļiem šie jau ir veidoti tā, lai bērniņš varētu atrasties sēdus, nevis guļus pozīcijā un vērot apkārtni. Jāraugās, lai krēsliņam būtu ērts un mīksts spilventiņš galvas atbalstam, kā arī regulējama atzveltne papildu komfortam. 

0/1/2 grupa (0–25 kg). Šie krēsliņi veidoti, lai kalpotu ilgāk, proti, no dzimšanas brīža līdz pat vidēji 6 gadu vecumam. Taču der atcerēties, ka sešu gadu laikā bērna ķermenis ievērojami izmainīsies. Tādēļ ne velti ir izveidoti sēdeklīši, kas piemēroti katram vecumposmam, nevis visiem viens. Šis būs ekonomisks risinājums, taču, ja vēlies rūpēties par augstāku drošības un komforta līmeni, labāk dot priekšroku modeļiem, kas piemēroti īsākiem vecumposmiem. Sākot no 0 līdz pat šai grupai ieskaitot, svarīgi raudzīties, lai autokrēsliņiem būtu piecu punktu drošības sistēma, kas nodrošina stingru bērna fiksāciju sēdeklītī ar siksnām gan gar pleciem, gan starp kājām. 

2/3 grupa (15–36 kg). Šajā kategorijā ierindojas gan vairāki paliktņi bez atzveltnes, gan arī krēsliņu modeļi, kuros paliktnis apkopots ar augsto atzveltni. Šīs grupas autosēdeklīši būs piemēroti bērniem vecumā vidēji no 3 līdz 12 gadiem, augumā no aptuveni 100 līdz 135 cm. Regulējams augstums un platums nodrošina ērtu pielāgošanu dažādos vecumposmos. Šī tipa krēsliņos bērnu piesprādzē ar automašīnas drošības jostu. 

1/2/3 grupa (9–36 kg). Šajā grupā esošie autosēdeklīši pārklāj visvairāk vecumposmus, un tas nozīmē, ka tie paredzēti ilgstošai lietošanai, sākot no aptuveni 9 mēnešiem līdz pat 12 gadiem. Kā jau minējām iepriekš, šis var šķist kā ekonomiskākais risinājums, jo ļauj iztikt daudzu gadu ar vienu un to pašu modeli, turklāt pielāgojamais garums, atzveltnes augstums un platums nodrošina bērnam ērtību jebkurā vecumā. Izvēloties autokrēsliņu mazulim vai jebkura cita vecuma bērnam, jāraugās, lai viņa galviņa atrastos vismaz 3–6 cm zemāk par krēsliņa atzveltni un nekarātos tai pāri. 

Kas attiecas uz krēsliņu stiprināšanas sistēmām, viens no risinājumiem ir meklēt modeļus, kuriem nepieciešami ISOFIX stiprinājumi, lai ievietotu autosēdeklīti mašīnā, taču ir arī klasiskie modeļi, kas stiprinās vienkārši ar auto drošības jostām. Ienāc interneta veikalā 220.lv jau šodien un aplūko plašo autosēdeklīšu klāstu, lai nepalaistu garām izdevīgas akcijas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)