Banner 980x90

Kā pareizi veidot budžeta plānu?

Ja Jūs, līdzīgi kā daudzi citi, kas vēlas uzlabot savas naudas pārvaldības prasmes, esat lasījuši rakstus un pat, iespējams, grāmatas par finansēm, noteikti būsiet ievērojuši vienu izteiktu padomu, ko sniedz eksperti – Jums nepieciešams budžets. Tas ir plāns, kas parāda, kā tiks izmantoti ienākumi. Katrs cents tiek novirzīts konkrētam mērķim, veidojot izdevumu kategorijas un nepieciešamības gadījumā, pielāgojot to apjomus, lai savus naudas līdzekļus izmantotu atbildīgāk.

Personalizēta budžeta plāna izveidošana palīdz ne tikai veidot pareizus naudas tērēšanas paradumus, bet arī veicina iekrājumu veidošanu un ļauj izvairīties no spontāniem pirkumiem. Galvenais jautājums – ar ko sākt?

1. Nosakiet, kādēļ tieši Jums ir nepieciešams budžeta plāns
Budžets un tā veidošana ir vērtīga ideja, taču, pirms sāciet to īstenot, Jums ir jādefinē mērķi, kādēļ vispār sākat to darīt. Populārākie piemēri, kurus izmantot, var būt šādi:
• atrast veidu, kā ietaupīt vairāk naudas;
• samazināt tēriņus konkrētās kategorijās;
• izbeigt strīdus ar partneri par finansēm;
• pārliecināties, ka tēriņi atbilst Jūsu mērķiem;
• beigt dzīvot no algas līdz algai;
• nokārtot kredītsaistības;
• veiksmīgi tuvoties ilgtermiņa mērķu sasniegšanai un tamlīdzīgi.

2. Izvērtējiet savus esošos naudas tērēšanas paradumus
Pirms veidojat realitātei pietuvinātu budžeta plānu, ir nepieciešams saprast, kādi ir Jūsu pašreizējie tērēšanas paradumi. Lai to saprastu, sekojiet līdzi saviem izdevumiem vismaz 30 dienas krājot čekus, rēķinus un citus maksājumu dokumentus, kas parāda, cik un kam ikdienā tērējat. Mūsdienās ir vairāki veidi, kā sekot līdzi izdevumiem:
• ievadiet izdevumus Excel dokumentā vai pierakstiet uz papīra – šī metode noderēs tiem, kas dod priekšroku tradicionālām un vienkāršām metodēm;
• izmantojiet aplikāciju – šobrīd viedtālruņiem ir pieejams milzīgs skaits budžeta plānošanas aplikāciju, tādēļ atliek tikai izvēlēties to, kas Jums piemērotāka. 

Ideālā gadījumā izdevumus būtu ieteicams sadalīt kategorijās, piemēram, pārtika, kredīts internetā, īre, automašīna, saimniecības preces un tamlīdzīgi. Tas palīdzēs izvērtēt, kam tērējat visvairāk naudas. Piefiksējiet arī neregulāros izdevumus, piemēram, maksājumus par apdrošināšanu, dāvanu iegādi un citas izmaksas.

3. Apkopojiet visus savus ienākumus
Budžets tiešā veidā ir saistīts ar prasmīgu ienākumu izmantošanu, tādēļ Jums ir jāzina precīza summa, kuru katru mēnesi nopelnāt. Šeit ietilpst ne tikai alga, bet arī citi ienākumu veidi, ja tādi ir, piemēram, bērnu pabalsti, peļņa no hobijiem, papildu darbiem un tamlīdzīgi. 
Ja Jūsu ienākumu apjoms katru mēnesi ir mainīgs (piemēram, strādājat kā pašnodarbinātais), varat izmantot "algas metodi", proti, ņemot vērā ienākumus pēdējos mēnešos, Jūs aprēķināt vidējo summu, kādu aptuveni nopelnāt mēnesī, un veicat aprēķinus, balstoties uz šo "algu". Nosaki ienākumu apjomu, kas nepārsniedz reālo summu, savukārt, ja kādā mēnesī nopelni vairāk, pārpalikumu novizi kāda mērķa sasniegšanai vai iekrāšanai.

4. Nosakiet finanšu mērķus
Veidojot budžeta plānu, neiztikt arī bez īstermiņa un ilgtermiņa mērķu noteikšanas. Pārdomājiet, ko vēlaties sasniegt tuvākajās nedēļās, mēnešos un gados. Populārākie ilgtermiņa mērķu piemēri, no kuriem varat izvēlēties, ir:
• Iekrājumu veidošana vecumdienām;
• Naudas ietaupīšana ārkārtas situācijām;
• Mājokļa iegāde;
• Transportlīdzekļa iegāde;
• Kredītsaistību nokārtošana;
• Izglītības iegūšana;
• Došanās ceļojumā un tamlīdzīgi. 

Nosakot mērķus, centieties būs pēc iespējas detalizētāki un konkrēti, tai skaitā, arī termiņos, kādos vēlaties iekļauties. 

5. Izlemiet, cik daudz iekrāt
Pēc tam, kad esat noteikuši mērķus, kurus sasniegt, ir apkopoti ienākumi un izdevumi, galvenais solis ir saprast, cik lieli iekrājumi Jums nepieciešami savu mērķu sasniegšanai. Izvērtējiet, cik liela summa budžetā paliek pēc visu izdevumu segšanas, un novirziet visu vai daļu no tās iekrājumiem. 

Veiciet aprēķinus, lai noskaidrotu, cik ilgs laiks nepieciešams, lai nonāktu pie vēlamās summas. Un, protams, neaizmirstiet ik pa laikam pārbaudīt, cik veiksmīgi iekļaujaties budžetā. Lai veicas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)