Banner 980x90

Kādu siltumnīcu izvēlēties, lai tā kalpotu vairākas sezonas?

Tuvojoties gada siltajai sezonai, daudziem dārzu īpašniekiem aktuāla kļūst jaunas siltumnīcas iegāde. Ja siltumnīca tiek plānota kā ilgtermiņa ieguldījums, izvēle jāveic rūpīgi, ņemot vērā vairākus būtiskus faktorus. 

Izmērs
Vispirms jāizvērtē, kādus augus siltumnīcā plānots audzēt – tas ietekmē to, cik lielu un augstu siltumnīcu iegādāties. Protams, jāizvērtē arī, kāds būs dobju izvietojums, kā arī – vai ražu ēdīsiet paši vai arī plānojat to pārdot. Piemēram, pašu vajadzībām pietiks arī ar mazāku siltumnīcu, taču, ja izaudzēto paredzēts arī tirgot, priekšroka jādod lielākai siltumnīcai. 

Materiāli
Pieejamas vairāku veidu siltumnīcas – plēves, stikla, polikarbonāta siltumnīcas. Katrai no tām ir sava specifika, tādēļ izvēle jāizdara ņemot vērā savas individuālās vajadzības:
plēve. Siltumnīcas karkasu ar plēvi pārklāt ir salīdzinoši vienkārši. Arī materiāls ir ērti pārvadājams. Izvēlei dažādu veidu un biezuma plēves. Jāņem vērā, ka plēves kalpošanas laiku ietekmē arī ārējie faktori, piemēram, saule, sals. Šis materiāls visbiežāk tiek izmantots siltumnīcās, kur augi tiek audzēti no pavasara līdz rudenim;
stikls.  Šis materiāls izceļas ar augstu gaisa caurlaidību un salīdzinoši ilgu kalpošanas laiku. Taču stikls ir smagāks materiāls, tādēļ siltumnīcas konstrukcijai jābūt īpaši izturīgai, aprīkotai ar papildu atbalsta elementiem.  Īpaša uzmanība šim aspektam jāpievērš ziemas sezonā – ja sniegs no siltumnīcas jumta netiek savlaicīgi notīrīts, stikls var neizturēt svaru un iebrukt;
polikarbonāts. Būtiskākās šī materiāla priekšrocības – triecienizturība un augsta siltumizolācija. Polikarbonāts nodrošina mazākas temperatūras svārstības, arī siltuma zudumi ir mazāki. Šāda tipa siltumnīcu var izmantot visās sezonās – protams, gada aukstajos mēnešos to nepieciešams apkurināt. 

Nopērkamas gan arkveida, gan teltsveida siltumnīcas. Arkveida siltumnīcu konstrukcija ir vienkāršāka, tās uzstādīšana ir ātrāka. Savukārt teltsveida siltumnīcu uzstādīšana ir laikietilpīgāks process, taču tās ir augstākas. 

Izvēloties siltumnīcu, jāņem vērā arī tās apkopes prasības. Piemēram, ziemā no arkveida siltumnīcu jumta sniegs visdrīzāk nokritīs pats, savukārt no teltsveida siltumnīcas tas būs jānotīra. 

Ventilācijas sistēma
Atkarībā no modeļa, siltumnīca var būt aprīkota ar automātisko ventilācijas sistēmu – logiem siltumnīcas jumtā. Tie automātiski atveras, kad gaisa temperatūra siltumnīcā pārsniegusi pieļaujamo robežu. Protams, šāda tipa siltumnīcas izmaksās dārgāk, tādēļ kā labu alternatīvu var izvēlēties arī citus risinājumus, piemēram, mehāniskus vēdlodziņus vai divdaļīgas durvis, kur viena var tikt izmantota kā lodziņš vēdināšanai. 

Siltumnīcas uzstādīšanai piemērotākais laiks
Nav viena noteikta laika, kad siltumnīcu uzstādīt vislabāk – te jāņem vērā laika apstākļi.  Ja siltumnīcu plānots uzstādīt pavasarī, jāpagaida, kad sals ir atkāpies un zeme – izžuvusi. 

Siltumnīcas uzstādīšanai piemērotākā vieta
Piemērotākā vieta siltumnīcai ir saulainākā vieta dārzā vai pagalmā. Vislabāk, lai siltumnīcas gali ir vērsti uz ziemeļiem un dienvidiem, bet tās abas puses apspīd rīta un vakara saule. Ja iespējams, vajadzētu nodrošināt, lai siltumnīcu neaizsedz koki, krūmi, ēkas un citi objekti – no tā atkarīgs, kāda būs raža. 

Augsnes sagatavošana
Ja siltumnīcu plānots uzstādīt jau apstrādātā augsnē, nekāda īpaša sagatavošana tai nav nepieciešama. Taču, ja izvēlētajā vietā ir zālājs, vispirms ieteicams sagatavot augsni un tikai tad uzstādīt siltumnīcu. 

Piemērotākā vieta siltumnīcas iegādei
Siltumnīcu iespējams iegādāties dažādās tirdzniecības vietās – tostarp specializētos veikalos, kā arī internetā. Lai ietaupītu laiku un salīdzinoši ātri varētu atrast piemērotāko risinājumu, interneta veikali var būt veiksmīga izvēle. Tie piedāvā ne vien daudzveidīgu preču klāstu, bet arī labus cenu piedāvājumus un ērtas piegādes iespējas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)