Banner 980x90

Kafija pārsteidzoši ietekmē sporta sasniegumus

Pixabay
Pixabay
Lai arī cik apstrīdēta ir kafija, tomēr tā ierindojas mīļāko dzērienu topā. Lielākā daļā cilvēku nespēj izdzīvot darba dienu bez šī brūnā šķidruma. Savukārt citi vairāk paļaujas uz tēju kā enerģijas degvielu. 

Daudz ir dzirdēts par kofeīna blakus iedarbībām – sirds klauvēm, nemieru un citiem efektiem, tomēr brazīliešu profesors no Sanpaulu universitātes Bruno Gualano atklāja, ka kofeīns ne tikai paaugstina koncentrēšanās spējas un modrību, bet arī gadā par labākiem sportiskajiem sasniegumiem. 

Pētījumā piedalījās 40 profesionāli riteņbraucēji, kurus sadalīja trijās grupās – pirmajā grupā dalībniekiem deva tikai vienu tasi kafijas dienā, otrajā grupā divas tases, bet trešajā vairākas tasītes.

Vēlāk sekoja cits eksperiments, kurā piedalījās tie paši dalībnieki, arī grupas saglabājās tādas pašas. Šī pētījuma gaitā viena grupa saņēma kofeīna tabletes ar četru kafijas tašu iedarbības efektu, otrā saņēma placebo, bet trešā vispār nelietoja kofeīnu. Abos pētījumos tika testēti dalībnieku sportiskās spējas kofeīna iedarbības rezultātā. Dalībnieku uzdevums bija braukt ar riteni cik ātri vien iespējams, tikmēr kamēr tiek zaudētas 450 kilokalorijas. 

Rezultāti bija viennozīmīgi grupu dalībnieki, kuri lietoja visvairāk kofeīna uzrādīja labākos rezultātus. Riteņbraucēji, kuri saņēma kofeīna tabletes vidēji bija par 3,3% ātrāki par sportistiem, kuri nelietoja kofeīnu un uzrādīja par 2,2% labākus rādītājus nekā placebo grupa. 

Pārspīlēt ar kafijas lietošanu nevajadzētu, ja izdzersiet vienu Espresso pirms fiziskām aktivitātēm ar to būs pietiekoši. 

Informācijas avots: https://www.indy100.com/article/athlete-honest-period-twitter-reactions-respect-jazmin-sawyers-7777141

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)