Banner 980x90

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties sulu spiedi? Ieteikumi, kas ļaus izvēlēties labāko

Svaigi spiesta sula brokastīs vai dienas vidū palīdz atgūt tik ļoti vajadzīgo mundruma devu. Augļu un dārzeņu sulas ir ne tikai veselīgas, bet arī ļoti garšīgas, turklāt tās var savstarpēji kombinēt, iegūstot arvien jaunas garšas buķetes. Ja domā par sulu spiedes iegādi, iepazīsties ar dažiem ieteikumiem, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko.

Neatkarīgi no tā – meklē sulu spiedes interneta veikalā vai kādā citā tirdzniecības vietā, pirms tās iegādes jāizvērtē vairāki faktori. 

Lietošanas paradumi
Ņemot vērā, ka sulas spiede visbiežāk ir ilgtermiņa ieguldījums, vispirms jāizvērtē, cik bieži tā tiks lietota, kāda veida sulas ar to tiks spiestas. Sulu spiedes var iedalīt trīs grupās – citrusaugļu, centrbēdzes un vārpsta tipa jeb lēnās spiešanas sulu spiedes. Vienkāršākais variants ir citrusaugļu sulu spiede, ar ko pilnīgi pietiks, lai brokastīs pasniegtu svaigu apelsīnu sulu, taču, ja ir vēlme baudīt cita veida sulas, tad jāizvēlas kāds cits risinājums. 

Sulas spiedes darbības efektivitāte
Citrusaugļu sulu spiedes darbības princips parasti ir sekojošs: uz ierīces izliektās daļas tiek novietota citrusaugļa pusīte. Uzspiežot uz uzgaļa, tas sāk rotēt, un no augļa mīkstuma tiek atdalīta sula. 

Centrbēdzes tipa sulu spiedes augļus un dārzeņus sasmalcina ar asmeņiem, lieliski tiekot galā gan ar mīkstākiem, gan cietākiem augļiem un dārzeņiem. Taču, ņemot vērā, ka asmeņi darbojoties rada siltumu, liela daļa sulas paliek augļa vai dārzeņa mīkstumā – sula zaudē daļu uzturvērtības. Šī iemesla dēļ ar šo sulu spiedi pagatavoto sulu vajadzētu izdzert nekavējoties. Sulu uzglabājot, tā zaudē savas vērtīgās īpašības. 

Vārsta jeb lēnās spiešanas sulu spiedes darbības princips ir līdzīgs kā gaļas maļamai mašīnai – tā darbojas ar mazākiem apgriezieniem. Turklāt šo sulu spiedi var izmantot ne augļu un dārzeņu, bet arī ogu un zaļumu sulu pagatavošanai. Sula, kas spiesta ar šāda tipa sulu spiedi, saglabā daudz vairāk vērtīgo uzturvielu, turklāt to var uzglabāt ledusskapī vēl 48 stundas no pagatavošanas brīža. 
Daži sulu spiedes modeļi ļauj tajā ievietot veselus augļus un dārzeņus, citi paredz to iepriekšēju sadalīšanos mazākos gabalos. 

Darbības ātrums un trokšņu līmenis
Ja salīdzinām vārsta un centrbēdzes tipa sulu spiedes, tad centrbēdzes sulu spiede ir ātrāka, taču arī skaļāka. 
Jāatzīmē, ka dažādiem augļiem un dārzeņiem jāizmanto atšķirīgi ātrumi. Piemēram, mīkstākiem augļiem vajadzīgs mazāks ātrums, cietākiem dārzeņiem – lielāks. Te gan jāņem vērā, ka ne visi sulu spiedes modeļi ir ar vairākiem ātrumiem. 

Sulu spiedes tīrīšana
Būtisks faktors, kas ietekmē sulu spiedes izvēli, ir tās tīrīšana – jo grūtāk būs iztīrīt sulu spiedi, jo retāk gribēsies to lietot, tādēļ pirms iegādes pārliecinies, ka izvēlētā ierīce būs ērti iztīrāma. Citrusaugļu un vārsta tipa sulu spiedēm ir mazāk kustīgo daļu, tādēļ šo ierīču mazgāšana prasa mazāk pūļu. Atsevišķas sulu spiedes detaļas var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā, taču arī to vēlams noskaidrot vēl pirms sulu spiedes ierīces iegādes. 

Sulu spiedes jauda un funkcionalitāte
Izvēloties sulu spiedi, uzmanība jāpievērš arī tās jaudai un funkcijām. Piemēram, ja sulu spiedi vēlaties izmantot cietāku dārzeņu un augļu spiešanai, jāizvēlas ierīce ar lielāku jaudu. Dažās sulu spiedēs pieejama funkcija pagatavot arī, piemēram, riekstu sviestu vai dārzeņu biezeni. Arī šādas sulu spiedes parasti ir ar lielu jaudu. 

Sulu spiede ir vērtīgs ieguldījums pašsajūtas uzlabošanā un ēdienkartes dažādošanā – izvēlies sev piemērotāko variantu un baudi atspirdzinošās sulas, kad vien vēlies! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)