Banner 980x90

Kas jāņem vērā, meklējot otru darbu?

Mūsdienās strādāt divos un pat vairāk darbos, šķiet, nav nekas neparasts. Iemesli šādam lēmumam var būt dažādi, bet galvenā motivācija visbiežāk, protams, ir finanses. Taču apsverot iespēju meklēt otru darbu, vajadzētu izvērtēt vairākus aspektus – gan to, cik tas ir legāli, gan arī vai to vispār ir iespējams apvienot. 

Otrs darbs – vai ilgtermiņa risinājums?
Tam, ka darbā netiec novērtēts, var būt vairāki iemesli. Arī iespējamie risinājumi ir dažādi. Viens no tiem – otra darba atrašana. Taču jautājums ir, vai tas darbosies ilgtermiņā? Visdrīzāk, ka ne. Agri vai vēlu nāksies izlemt par labu vienam vai otram darbam – ja ne grūtību dēļ tikt galā ar darba pienākumiem, tad sevis paša un ģimenes dēļ. 

Būtiskākie riska faktori
Pat ja šķiet, ka laika un spēku ziņā divus darbus apvienot ir iespējams, jārēķinās, ka prakse no teorijas var krietni atšķirties. Pirmkārt, otrs darbs var šķist smagāks, nekā sākotnēji šķitis. Otrkārt, var rasties grūtības ar laika plānošanu, jo ikvienā darbā var rasties kādas neplānotas situācijas. Tāpat jārēķinās arī ar iespēju – kādā brīdī ķermenis var sākt protestēt pārslodzes dēļ. 

Mēģinot veiksmīgi apvienot divus darbus, grūtākais ir sākumposms – ir nepieciešams laiks, lai pielāgotos jaunajai situācijai un saprastu, kā labāk organizēt savu dzīves ritmu. Jāiemācās nodalīt vienu darbu no otra, lai visus savus darba pienākumus varētu veikt maksimāli efektīvi.  
Liela nozīme ir arī tam, kādā jomā plānots strādāt – ja pamatdarbs jau ir gana atbildīgs un nogurdinošs, diez vai būtu prātīgi arī otru darbu meklēt līdzvērtīgu. Pat ja visādi citādi ar pienākumiem spētu tikt galā, organismam tomēr tas var izrādīties par daudz. Galu galā izdegšanas sindroms ir mūsdienu realitāte. 

Likumiskā puse
Kas attiecas uz likumisko pusi – Latvijas likumdošana ļauj strādāt vairākos darbos. Par to gan būtu jāinformē darba devējs. Pretīmnākoša priekšniecība šādu lēmumu parasti respektē – ar noteikumu, ka otrs darbs netraucēs pienākumu izpildei pamatdarbā. 

Vēl daži padomi
Lai veiksmīgi apvienotu divus darbus, visa pamatā ir plānošana. Turklāt jāpatur prātā, ka darbs nav visa dzīve – laiks ir jāatvēl arī citām būtiskām dzīves jomām. Taču detalizēta plāna izveide vēl nenozīmē, ka viss izdosies, kā cerēts. Ja domā par divu darbu apvienošanu:
• pārliecinies, ka darba laiki nepārklāsies – pretējā gadījumā vari zaudēt abus darbus;
• ņem vērā jaunās darba vietas lokāciju – vislabāk, ka tā ir tuvu pamatdarbam vai mājām;
• meklējot otru darbu, ņem vērā ne tikai savas spējas, bet arī intereses. Būtiski, lai jaunais darbs vismaz kaut nedaudz patīk. Pretējā gadījumā drīz vien zaudēsi sākotnējo apņēmību;
• ja, strādājot divos darbos, rodas veselības problēmas, ir nopietni jāapsver doma no viena darba tomēr atteikties. Veselība ir svarīgāka par naudu, jo bez tās nespēsi pastrādāt nemaz. 

Divi darbi iekļaujas daudzu mūsdienīgu cilvēku dzīves plānā,  tomēr ne vienmēr tos apvienot ir tik vienkārši, kā varētu šķist. Tā savā ziņā ir dubulta atbildība, jo labi rezultāti no darbinieka tiek gaidīti abās darba vietās. Tādēļ pirms parakstīt darba līgumu ar vēl vienu darba vietu, vajadzētu izvērtēt visus aspektus un arī savu reālo gatavību uzņemties papildu slodzi. Var izrādīties, ka tomēr prātīgāk ir jautāt algas pielikumu vai meklēt pavisam citu darbu, kas sniedz lielāku gandarījumu arī naudas izteiksmē. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)