Banner 980x90

Ko ņemt vērā, izvēloties ziemas riepas?

Auto riepas ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas nodrošina drošu braukšanu. Tādēļ svarīgi, ka riepas ir kvalitatīvas, piemērotas konkrētās sezonas laika apstākļiem. Turpinājumā daži aspekti, ko ņemt vērā, izvēloties piemērotākās ziemas riepas. 

Jaunas vai lietotas riepas?
Domājot par riepu iegādi, daudziem aktuāls jautājums ir – pirkt lietotas vai jaunas ziemas riepas? Lai arī lietotas riepas sākotnēji var šķist ekonomiskāks risinājums, tomēr par šo jautājumu vajadzētu domāt ilgtermiņā, jo lietotas riepas, lai arī cik labā stāvoklī arī būtu, tomēr nekalpos tik ilgu laiku kā jaunas. 

Otrs faktors, ko ņemt vērā – iegādājoties lietotas riepas, jārēķinās ar zināmu risku, jo nav zināms, kādos apstākļos un cik ilgi riepas uzglabātas. Tādēļ, lai uz ceļa justos droši un būtu pārliecība, ka izvēlēts kvalitatīvs ilgtermiņa risinājums, vislabāk dot priekšroku jaunām riepām. Tās pieejamas atšķirīgos cenu līmeņos un variantos, tādēļ savai automašīnai piemērotāko risinājumu var izvēlēties ikviens autovadītājs. 

Riepas ar vai bez radzēm?
Riepas ar radzēm piemērotas braukšanai pa grūti izbraucamiem, piesnigušiem, apledojušiem ceļiem. Tās var izvēlēties, ja bieži sanāk braukt pa lauku ceļiem, kuri tiek tīrīti retāk. Pārvietojoties pa tīrītu asfaltu, šādas riepas radīs mazāku komforta līmeni. Jāņem arī vērā, ka daļā Eiropas valstu braukšana ar auto, kas aprīkots ar radžotām riepām, ir aizliegta. 

Vissezonas riepas
Pārdošanā arī vissezonas riepas, kas tiek uzskatīts kā universāls risinājums, jo tajā apvienoti abu sezonu riepu būtiskākie parametri. Šādas riepas tiek apzīmētas ar burtiem ‘’M+S’’ (no angļu valodas – dubļi un sniegs). Lai arī šis var šķist izdevīgs risinājums, tomēr jāņem vērā, ka šādas riepas neuzrādīs tik teicamus rezultātus, kā konkrētai sezonai piemērotas riepas. 

Būtiskākie faktori, kam pievērst uzmanību
Riepu izvēlē būtiski ir braukšanas apstākļi un paradumi. Piemēram, ja braukšana lielākoties notiek pa pilsētu un regulāri tīrītiem ceļiem, var izvēlēties skandināvu tipa riepas, kas nodrošina labu saķeri ar apledojušu ceļa segumu, kā arī zemu trokšņu līmeni. 

Braucot pa reti tīrītiem lauku ceļiem, piemērotas jau minētās riepas ar radzēm. Tās nodrošinās automašīnas vieglāku vadāmību un augstāku drošības līmeni. Ja ar automašīnu tiek braukts reti un tikai nelielus attālumus, var izvēlēties vissezonas riepas. Tiesa, tās nenodrošina tik augstu drošības un komforta līmeni, turklāt, ja ar šīm riepām brauc visu gadu, tās nodils diezgan ātri. 

Riepu apkope un pareiza glabāšana
Ikviens autovadītājs vēlas, lai izvēlētās riepas kalpotu pēc iespējas ilgāk un labāk. Tādēļ svarīgi par riepām atbilstoši rūpēties. 
Regulāri jāpārbauda gaisa spiediens riepās, lai nodrošinātu vienmērīgu degvielas patēriņu un riepu protektora nodilumu. Tāpat svarīgi periodiski veikt priekšējo un aizmugurējo riepu apmaiņu vietām. Tas nepieciešams, lai izvairītos no nevienmērīga nodiluma un riepas kalpotu ilgāk. 

Pēc riepu demontāžas tās nepieciešams nomazgāt un notīrīt, lai uz riepu gumijas nokļuvušās ķīmiskās vielas negatīvi neietekmē tās kvalitāti. Riepas vēlams uzglabāt tumšā vietā ar vienmērīgu gaisa temperatūru. Riepas bez diskiem ieteicams glabāt vertikālā stāvoklī, bet tās, kuras ir ar diskiem – horizontāli. Svarīgi arī periodiski mainīt riepu pozīciju, pretējā gadījumā riepas var deformēties. 

Meklējot labākās riepas, vērts iepazīties arī ar riepu testu rezultātiem, kur atspoguļoti būtiskākie kritēriji drošai braukšanai ziemas apstākļos. Testa rezultāti atrodami gan interneta resursos, gan specializētos auto žurnālos. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)