Banner 980x90

Konkursā par poligonā "Ķīvītes" saražotās siltumenerģijas izmantošanas iespējām uzvarējis zemeņu audzēšanas projekts

Ventspils, 2.dec., LETA. Konkursā par Liepājas reģiona atkritumu poligonā "Ķīvītes" saražotās siltumenerģijas izmantošanas iespējām uzvarējis Liepājas Universitātes biznesa un organizāciju vadības programmas trešā kursa studentu projekts "Zemeņu audzēšana".

Kā aģentūru LETA informēja SIA "Liepājas RAS" sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Birze, no kopumā 10 konkursā iesniegtajām idejām zemeņu audzēšanas projekts atzīts par perspektīvāko. Konkursa žūrija īpaši atzinīgi novērtējusi ideju par zemeņu ogu kaltēšanu.

"Getliņos" veiksmīgi tiek audzēti tomāti, un arī poligonam "Ķīvītes", lai arī mazākā apmērā, ir resursi, ko varam piedāvāt," atzina Birze. Vaicāts par to, cik reālas ir iespējas ieviest dzīvē šo studentu biznesa ideju, Birze atzina, ka viss esot atkarīgs no iespējām piesaistīt finansējumu. Studenti cerīgi raugoties uz iespējamo atbalstu no Eiropas Savienības fondiem vai Lauku atbalsta dienesta.

Lai atrastu efektīvāko veidu, kā izmantot saražoto siltumenerģiju, šī gada februārī "Liepājas RAS" izsludināja ideju konkursu "Poligona "Ķīvītes" siltumenerģijas izmantošanas iespējas". Pavisam tajā bija iesniegtas 10 idejas, no kurām otrajai kārtai tika izvirzītas piecas. Konkursa otrās kārtas dalībniekiem tika dots uzdevums, balstoties uz tehnisko specifikāciju, publiski pieejamiem datiem un individuāli iegūtu informāciju, izstrādāt biznesa plānu poligonā "Ķīvītes" saražotās siltumenerģijas izmantošanai.

Kā atzina Birze, arī pārējās konkursā iesniegtās biznesa idejas ir pietiekami interesantas. Viens no konkursa otrajai kārtai izvirzītajiem pretendentiem gan bija atteicies no tālākas dalības konkursā ar projektu par Kalifornijas slieku audzēšanu proteīna ieguvei. Konkursa finālā iekļuvušas arī biznesa idejas par siltumizolācijas materiāla fibrolīta ražošanu, garneļu audzēšanu baseinā un apģērbu tīrīšanas servisu.

Uzņēmums "Liepājas RAS" apsaimnieko Liepājas reģiona sadzīves atkritumu poligonu "Ķīvītes" Grobiņas novadā. Poligonā sadzīves atkritumi tiek apsaimniekoti, izmantojot bioenerģētisko šūnu tehnoloģiju, no atkritumiem savācot metāna gāzi jeb biogāzi. Biogāze tiek sadedzināta koģenerācijas iekārtās, ražojot elektroenerģiju un siltumenerģiju. Elektroenerģija tiek realizēta kopējā enerģijas tīklā, bet iegūtā siltumenerģija tiek izmantota nepilnīgi. Neliela daļa no saražotās siltumenerģijas tiek patērēta poligona ēku apsildei, taču lielākā daļa paliek neizmantota.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)