Banner 980x90

Liepājā atzīmē Pasaules Hipertensijas dienu

Liepaja24.lv
Liepaja24.lv
Ik gadu 17.maijā tiek atzīmēta Pasaules Hipertensijas diena. Šogad Pasaules Hipertensijas dienas tēma ir – "Ziniet savus skaitļus!" ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par hipertensiju, iedrošināt un mudināt iedzīvotājus uzzināt un kontrolēt savu asinsspiedienu.

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informēja Sabiedrības līdzdalības un veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Zane Ģirne, hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens ir gandrīz 50% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju, un tā radītās sirds un asinsvadu slimības ir izplatītākais nāves cēlonis Latvijā – aptuveni 57% no visiem mirušajiem. Turklāt Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu sistēmas slimībām ir augstāka, nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Slimību lielākoties veicina mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, kā arī savu veselību raksturojošo mērījumu (t.i., asinsspiediens, holesterīna līmenis, vidukļa apkārtmērs, glikozes līmenis, ķermeņa masas indekss) nekontrolēšana.

Augstam asinsspiedienam var nebūt simptomu, tāpēc ir svarīgi zināt savus veselību raksturojošos mērījumus. Normāls asinsspiediens sievietēm un vīriešiem jebkurā vecumā ir - 120/80 mmHg. Ja sistoliskais spiediens bieži ir virs 140 un/vai diastoliskais spiediens ir virs 90, nepieciešama ārsta konsultācija.

Ķermeņa masas indeksu (ĶMI) aprēķina, svars (kg) : (augums (m))2. Ja skaitlis, ko iegūst jeb indekss ir 25 – 29,99, tas norāda uz lieko ķermeņa masu. Ja indekss ir virs 30 – tā ir aptaukošanās.

Par veselīgu ķermeņa masu var spriest arī pēc vidukļa apkārtmēra. Vīriešiem hipertensijas risks pieaug, ja vidukļa apkārtmērs pārsniedz 94 cm, un risks ievērojami palielinās, ja tas pārsniedz 100 cm. Savukārt sievietēm risks palielinās, ja vidukļa apkārtmērs pārsniedz 80 cm, un risks ievērojami palielinās, ja tas pārsniedz 90 cm.

Par normālu glikozes līmeni uzskata 3,5 – 5,5 mmol/l, savukārt saslimšanas risks ar cukura diabētu palielinās, ja glikozes līmenis ir virs 7,0 mmol/l. Normāls kopējā holesterīna līmenis ir līdz 5 mmol/l. Jo augstāks par 5 mmol/l, jo lielāka varbūtība saslimt ar sirds asinsvadu slimībām.

Veselīgs uzturs ir viens no būtiskākajiem faktoriem hipertensijas profilaksē. Īpašu uzmanību jāpievērš sāls patēriņam. Ikdienā tam nevajadzētu būt lielākam par 5 g (viena tējkarote), ņemot vērā arī to sāls daudzumu, kas ir rūpnieciski ražotos produktos, piemēram, maizē, sierā, gaļas izstrādājumos u.c. Svarīgi atcerēties, ka pārmērīga sāls lietošana uzturā veicina asinsspiediena paaugstināšanos.

Lai nodrošinātu organismam nepieciešamo minimālo fizisko aktivitāšu daudzumu, pieaugušajiem ieteicams veikt mērenas fiziskās aktivitātes vismaz 30 minūtes dienā.

Ikviens iedzīvotājs konsultācijas par veselīgu dzīvesveidu var saņemt pie sava ģimenes ārsta, kā arī maija mēnesī veikt bezmaksas ķermeņa masas indeksa, asinsspiediena un pulsa, cukura un holesterīna līmeņa asinīs mērījumus "EURO APTIEKA" filiālē Jaunā ostmalā 3/5, TC "Ostmala" telpās. Lai veiktu mērījumus, iepriekš nepieciešams pietiekties.  

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)