Banner 980x90

Liepājā varēs pieteikties līdzfinansējumam kultūras pieminekļu saglabāšanai

Ventspils, 2.febr., LETA. No 5.februāra līdz 5.aprīlim Liepājā varēs pieteikties pašvaldības līdzfinansējumam kultūras pieminekļu saglabāšanai, aģentūra LETA uzzināja Liepājas domē.

Pašvaldība aicina ēku kultūras pieminekļu, īpašniekus un valdītājus izmantot iespēju pieteikties līdzfinansējumam kultūras pieminekļu saglabāšanai. Šim mērķim pilsētas budžetā šogad ir rezervēti 100 000 eiro, bet šī summa, iespējams, vēl tiks palielināta.

Šis būs ceturtais gads pēc kārtas, kad pašvaldība piešķir līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai.

2017.gadā konkursā vairāk bija pieteikumu par konkrētu restaurācijas darbu veikšanu, bet mazāk iesniegumu par dokumentācijas sagatavošanu. Līdz ar to vēlamais līdzfinansējums, kas tika gaidīts no pašvaldības, bija daudz lielāks, un komisija nespēja atbalstīt visus pretendentus, kā tas noticis iepriekš.

Tā kā turpmāk var prognozēt restaurācijas būvdarbu pieteikumu pieaugumu un vajadzēs vairāk naudas, nolemts, ka turpmāk 80% tiks sadalīti tieši būvdarbiem, bet atlikušie 20% - dokumentācijai, proti, pieminekļu izpētei un būvprojektu izstrādei. Atkarībā no pieteikumu skaita un pieprasījuma mērķa, vērtēšanas komisijai naudas pārpalikumu, ja tāds veidosies, būs iespējams pārcelt no vienas pozīcijas uz otru.

Maksimālā atbalsta summa, piedaloties konkursā, vienā reizē, tāpat kā iepriekšējos gados, vienam restaurācijas būvdarbu pieteikumam nevarēs pārsniegt 20 000 eiro. Ēku īpašniekiem joprojām būs iespēja pretendēt uz līdzfinansējumu vairākus gadus pēc kārtas. Tomēr kopējā atbalsta summa vienam īpašumam nedrīkstēs pārsniegt 50 000 eiro, neatkarīgi no tā, cik gados līdzfinansējums ir saņemts. Tas nozīmē, ka turpmāk pretendentam pieteikumā ir jānorāda arī visa iepriekš kultūras pieminekļa saglabāšanai saņemtā pašvaldības līdzfinansējuma summa.

Līdzfinansējuma apmēri līdz noteiktām naudas summām ir ierobežoti arī konservācijas būvdarbiem, būvamatniecības detaļu restaurācijai jeb analogo būvdetaļu izgatavošanai un dokumentācijas izstrādei.

Kultūras pieminekļa vai tā daļas restaurācijas un konservācijas būvuzraudzība, ja to veic pašvaldības izvēlēts būvuzraugs, pašvaldība apmaksās 100% apmērā.

Kopš pašvaldība 2015.gadā sāka kultūras pieminekļu saglabāšanas atbalsta programmu, kopumā atbalstīti 69 no 93 iesniegtajiem projektiem. Kopumā kultūras pieminekļu saglabāšanai piešķirtais līdzfinansējums ir 251 000 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)