Banner 980x90

Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā notiks nakts koncerts

Liepaja24.lv
Liepaja24.lv
Ceturtdien, 22.septembrī, Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā notiks Starptautiskā Liepājas Ērģeļmūzikas festivāla nakts koncerts, aģentūru LETA informēja festivāla sabiedrisko attiecību koordinatore Anna Paula Pujēna.

Koncerta "Bahs un draugi" sākums būs plkst.21.00. Tajā uzstāsies poļu ērģelnieks Ģedimins Gruba. Programmu papildinās muzikologa Oresta Silabrieža stāstījums.

Gdaņskā dzimušais Gruba, sākot savas muzikālās gaitas, izmēģināja gan klavieru, gan klarnetes spēli, tomēr Gdaņskas Mūzikas akadēmijā iestājās vienlaicīgi gan kompozīcijas, gan ērģeļspēles klasē. Viņa skolotājs ērģeļspēlē bija profesors Romans Peruckis, kurš Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā koncertēja 2013.gadā. Pēdējo desmit gadu laikā Gruba ir sniedzis vairāk nekā 1500 koncertu visā pasaulē un ir viens no pašlaik visaktīvāk koncertējošajiem poļu ērģelniekiem.

Koncertprogramma "Bahs un draugi" veidota, par pamatu ņemot vācu baroka komponista Johana Sebastiana Baha muzikālo mantojumu un vēlāko laiku Baha ietekmēto komponistu darbus. Piemēram, Fēlikss Mendelszons-Bartoldi, kura sonāti atskaņos šajā koncertā, pirmais plašākai publikai pēc Baha nāves, iepazīstoties ar arhīvu materiāliem, atkal atklāja Bahu un viņa jau aizmirsto daiļradi. Arī 20.gadsimta beļģu komponista un ērģelnieka Flora Petersa daiļradē Baha darbiem ir īpaša nozīme, jo Peterss radījis neskaitāmas improvizācijas par viņa kompozīcijām un darbu tēmām. Par šiem un citiem komponistiem un viņu saistību ar Bahu klausītājiem pastāstīs muzikologs un mūzikas stāstu pazinējs Orests Silabriedis.

Starptautiskais Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls notiek jau 15.reizi - no 6.septembra līdz 30.septembrim Liepājā un Kuldīgā, pulcējot ērģeļmūzikas pazinējus no Latvijas, Polijas un Čehijas. 2002.gadā Liepājas pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu šo festivālu iedibināja ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam - Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm. Tagad jau ceturto gadu festivālu rīko nodibinājums "Via Cultura" muzikoloģes Dace Bluķes vadībā, un tā norises vieta vairs nav tikai Liepāja, bet arī citas Kurzemes pilsētas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)