Banner 980x90

Liepājas muzejā atklās izstādi par leģendāro rokgrupu "Līvi"

Publicitātes foto
Publicitātes foto
19.augustā plkst.17.00 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās izstādi "Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež" par leģendāro rokgrupu "Līvi", ko var uzskatīt ne vien par latviešu rokmūzikas simbolu, bet arī par Liepājas identitātes zīmi.

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informēja Liepājas muzeja vēsturniece Liene Putāne, izstādes vizuālais noformējums tapis sadarbībā ar modes mākslinieci un gleznotāju Elitu Patmalnieci. Liels paldies par atbalstu izstādes tapšanā mūziķiem, kas bijuši saistīti ar grupu "Līvi" un viņu tuviniekiem, kuri atsaucās aicinājumam un dalījās gan ar priekšmetiem un atmiņām.

Liepājas muzejs ir pateicīgs "Latvijas 1.Rokkafejnīcai" un Raivo Mediņam personīgi, Igo, Elitai Veidemanei, Ausmai Grodumai, "Mikrofona ierakstiem" un Guntaram Račam personīgi, Jurim Pavītolam, Ingrīdai Gūtmanei, Valdim Skujiņam, Regīnai Kulinskai, Elitai Patmalniecei, Aigaram Hibnerim, Airitai Virgai, Edijam Šnipkem un Anetei Ķiģelei - Ābelei.

Izstādē būs apskatāmi dažādi "Līvus" raksturojoši priekšmeti – fotogrāfijas, kuras izkārtotas laika līnijā, lai atspoguļotu grupas darbību no pirmsākumiem līdz 2010.gadam, kad tiek paziņots par grupas darbības beigām.

Tāpat tiks rādīti dalībnieku skatuves tērpi, mūzikas instrumenti, apbalvojumi un koncertieraksti, kā arī citas plašākai publikai vēl neredzētas lietas, kas atspoguļoja grupas "Līvi" radošo darbību. Izstāde tiks papildināta ar Liepājas muzeja krājuma priekšmetiem.

"Līvu" pirmsākumi meklējami 1972.gadā, kad Liepājas kultūras namā tiek izveidots vokāli instrumentālais ansamblis, kuru vada Juris Pavītols. Ansamblis tā sākotnējā sastāvā piedalījies festivālā "Liepājas dzintars" 1972. un 1974.gadā, kā arī pilsētas un republikas skatēs.

1976.gadā notikusi liktenīgā tikšanās, kad Juris Pavītols iepazinās ar Ēriku Ķiģeli un Metalurgu kultūras pilī dibināja grupu, aicinot pievienoties Ingrīdu Gūtmani, Andri Krūziņu un Jāni Grodumu.

Gadu gaitā grupas sastāvs ir manījies ne vienu reizi vien. Dalībnieki ir pievienojušies, citi gājuši savu ceļu, daži atgriezušies. Tomēr pats galvenais – vēlme apliecināt, ka latviešu rokmūzika ir spējīga dzīvot un pastāvēt – palikusi nemainīga. "Ko redzēt netrūka – džinsoti, mataini un bārdaini, šie zēni jūtami atšķīrās no vispārpieņemtā estrādes dziedoņa stereotipa," tā par grupu mūzikas apskatnieks Klāss Vāvere.

Grupā bez iepriekš minētajiem mūziķiem darbojušies tādi izcili mūziķi kā Igo, Vilnis Krieviņš, Modris Šterns, Valdis Štarks, Laimis Rācenājs, Tālis Pusbarnieks, Ainars Virga, Aivars Brīze, Guntars Mucenieks, Dainis Virga, Tomass Kleins un vēl daudzi citi.

Ieeja izstādē bez maksas. Izstāde skatāma no 19.augusta līdz 30.oktobrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)