Banner 980x90

Liepājas muzejs pērn aktīvi iegādājies priekšmetus 17.gadsimta interjera muzeja ierīkošanai

Ventspils, 23.janv., LETA. Liepājas muzejs pērn aktīvi iegādājies priekšmetus 17.gadsimta interjera muzeja ierīkošanai vēsturiskajā Hoijeres kundzes viesnīcā, kas pazīstams arī kā Pētera I namiņš, aģentūru LETA informēja muzeja galvenā krājuma glabātāja Rita Krūmiņa.

Interjera muzeja ierīkošanai muzejs saņēmis arī dāvinājumu. Gada nogalē Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejs nodevis Liepājas muzejam 18.gadsimta lādi, kas, pēc krājuma glabātājas teiktā, būs lielisks papildinājums topošajam interjera muzejam Kungu ielā 24, kur pirmajā stāvā paredzēts izveidot Hoijeres madāmas viesu nama telpas, kādas tās varēja būt Krievijas cara Pētera I un viņa pavadoņu viesošanās laikā 1697.gadā.

Muzeja krājumu 2017.gadā papildinājuši 162 pirkumi. Lielākoties muzejs mērķtiecīgi iegādājies darbus Hoijeres kundzes viesu nama interjera muzeja izveidei. Muzeja krājumu papildinājis 18.gadsimta gultas un kāju sildītāji, svečturis, 17.gadsimta gleznu reprodukcija un pavārgrāmata, kurā apkopoti holandiešu ēdieni no senām receptēm. Kopumā Liepājas muzejs pagājušajā gadā iepirkumiem iztērējis 6594 eiro.

Kopumā Liepājas muzeja krājums pērn papildināts ar 905 jauniegūtiem muzeja priekšmetiem, no kuriem lielāko daļu veido dāvinājumi. Pavisam muzejs pērn dāvinājumā saņēmis 614 Liepājas un tās apkārtnes vēstures liecības.

Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekcija papildināta ar diviem muzeja dibinātāja un ilggadējā direktora, mākslinieka Jāņa Sudmaļa darbiem, divām mākslinieka Jāņa Zuntaka gleznotām ainavām un Artura Baumaņa darbu "Mols".

Modris Zihmanis muzejam dāvinājis savu portretu, ko 1998.gadā gleznojis Aldis Kļaviņš.

Noslēdzoties ikgadējai Liepājas vizuālās mākslas kopizstādei, muzeja īpašumā nonākuši divi darbi - Andra Millera "Liepājā" un Aigara Hibnera lielformāta foto ar mākslinieka Valda Mackara portretu.

Liepājas muzejs aktīvi gatavojas arī jaunās ekspozīcijas "Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā" atklāšanai, restaurējot krājuma priekšmetus. 2017.gadā restaurētas 77 vienības – tādi sadzīves priekšmeti, kā krājkasītes, spicšķēres (šķēres sveču degļu nogriešanai), 20.gadsimta sākuma lokšķēres, petrolejas lampas u.c. lietas.

Decembrī no restauratores atvestas 15 dzelzs laikmeta aproces, divi kakla riņķu fragmenti un divas bronzas pērlītes. Šīs vēstures liecības muzejā nonākušas no Grobiņas novada Gaviezes pagasta "Ruškutu" mājām. Vēl 72 etnogrāfiskās saktas nodotas restaurācijā.

2017.gadā notikušas astoņas muzeja krājuma izstādes. Apmeklētājiem bijušas pieejamas trīs izstādes par tautas tērpa darināšanas un valkāšanas tradīcijām, kā arī vairākas krājuma gleznu izstādes.

Sākot ar šo gadu, plānota krājuma digitalizēšana un priekšmetu ievade nacionālajā muzeju krājuma kopkatalogā. Tas atvieglos ne vien muzeju sadarbību, bet ļaus arī apmeklētājiem un pētniekiem iepazīties ar krājumā esošajām vēstures liecībām.

Pavisam Liepājas muzejā pašlaik glabājas 129 967 krājuma priekšmetu, no kuriem 108 232 uzņemti pamatkrājumā, piešķirot tiem nacionālā muzeja krājuma statusu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)