Banner 980x90

Liepājas pašvaldība tuvākajā laikā plāno atcelt deputātu tiesības ierobežojošas normas

Jelgava, 17.apr., LETA. Liepājas pašvaldība tuvākajā laikā plāno atcelt deputātu tiesības ierobežojošas normas pašvaldības nolikumā, aģentūru LETA informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) savā vēstulē pašvaldībai norādījusi, ka jāsvītro nolikuma 94.punkta otrais teikums, proti, ka "domes priekšsēdētājam ir tiesības pārtraukt jautājumu uzdošanu ziņotājam, ja jautājumu uzdošanas ilgums par vienu lēmuma projektu pārsniedz desmit minūtes". Nolikuma redakcija ir spēkā kopš 2017.gada, taču, kā norādīja Lazdāne, minētā norma vēsturiski ir bijusi arī iepriekšējās dokumenta redakcijās. Piemēram, jau pirms desmit gadiem pašvaldības nolikumā norādīts, ka jautājumu uzdošanas ilgums par vienu lēmuma projektu nedrīkst pārsniegt desmit minūtes.

Kārtējā Liepājas domes sēde notiks 19.aprīlī, taču nolikuma grozījumi tajā netiks skatīti. Lazdāne apliecināja, ka juristi jau strādā, lai labojumus ieviestu, un pašvaldība sola nekavēties.

Jau vēstīts, ka VARAM deputātu darbu ierobežojošas normas konstatējusi sešu pašvaldību nolikumos, taču četras no tām ir ar mieru pārkāpumus novērst.

Marta sākumā ministrija visām 119 Latvijas pašvaldībām nosūtīja vēstuli uzliekot par pienākumu izvērtēt pašvaldības nolikumu un gadījumā, ja nepieciešams, svītrot normas, kas ierobežo deputātu iespējas pilnvērtīgi piedalīties lēmumu pieņemšanā.

Patlaban ministrija saņēmusi un apkopojusi 68 pašvaldību atbildes vēstules un secinājusi, ka ierobežojumi pastāv sešās pašvaldībās. Četras no tām - Ventspils, Liepājas un Daugavpils pilsēta, kā arī Durbes novads, norādījušas, ka veiks nepieciešamās izmaiņas, lai atceltu neatbilstošos nolikumu punktus.

Papildus šīm četrām pašvaldībām, pārkāpumi konstatēti arī Rēzeknes pilsētas un Jelgavas novada pašvaldībās, kurām ministrija nosūtījusi vēstuli ar pieprasījumu sagatavot grozījumus saistošajos noteikumos, nodrošinot domes darbības atbilstību demokrātiskās valsts pamatprincipu standartiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)