Banner 980x90

LM mainīs iepriekš cilvēkiem ar invaliditāti nedraudzīgo sistēmu asistenta pakalpojuma saņemšanā

Rīga, 11.apr., LETA. Labklājības ministrija (LM) plāno mainīt līdz šim cilvēkiem ar invaliditāti nedraudzīgo sistēmu asistenta pakalpojuma nodrošināšanā, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacīja ministrijas pārstāve Elīna Celmiņa.

Viņa skaidroja, ka patlaban cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem nepieciešami asistenta pakalpojumi, katru nedēļu ar čekiem jāatskaitās par vietām, kas apmeklētas, pierādot asistenta nepieciešamību, kas neesot nedz ministrijai, nedz pašiem cilvēkiem ērta sistēma.

Pēc Celmiņas paustā, ministrijā tiek organizēta darba grupa šī jautājuma risināšanā, un viens no priekšlikumiem, kuru ministrija atzinusi par labu esam, bijis piedāvājums veidot sistēmu, kurā nav nepieciešama iknedēļas atskaitīšanās ar čekiem, bet gan sistēma, kurā pakalpojuma nepieciešamības apmērs tiktu vērtēts jau pirms pakalpojuma piešķiršanas.

Celmiņa skaidroja, ka jaunajā sistēmā pakalpojumi tiks dalīti divos līmeņos, proti, pēc vidējas un lielas vajadzības pēc pakalpojuma. Vidēja vajadzības varētu būt trešās grupas cilvēkiem ar invaliditāti, bet liela vajadzība ceturtās grupas.

Patlaban asistenta pakalpojums tiek piešķirts 40 stundu nedēļā apmērā, bet pēc sistēmas maiņas tās varētu būt 160 stundas mēnesī, vienlaikus piešķirot papildu nepieciešamās stundas tiem cilvēkiem ar invaliditāti, kuri strādā vai studē, piebilda LM pārstāve, norādot, ka šim pakalpojumam pieejamais finansējums ir 15 miljoni eiro gadā.

Jaunajā sistēma dos daudz ieguvumu, tostarp nāks pretī cilvēkiem ar invaliditāti, jo nebūs vairs jāatskaitās ar čekiem, kā arī informācija ministrijai par pakalpojumu būs jāsniedz tiki reizi mēnesī, nevis nedēļā. Tāpat sistēma ļaus cilvēkiem brīvi pārvietoties, kur vēlēsies, un lielāks atbalsts būs pieejams tiem, kuri strādā un studē.

Vienlaikus Celmiņa pieļāva iespēju, ka jaunā sistēma varētu nozīmēt arī lielāku pieprasījumu pēc asistenta pakalpojuma.

Lai ieviestu jauno sistēmu, tostarp izveidotu jaunus, vienotus kritērijus pakalpojuma piešķiršanai, ministrijai priekšā vēl virkne dažādu uzdevumu, tostarp jāveic idejas pilotprojekts, kā arī grozījumi Invaliditātes likumā un Ministru kabineta noteikumos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)