Banner 980x90

Meklē informāciju par holokaustā slēptajiem ebrejiem un viņu glābējiem Liepājā un Aizputē

Rīga, 26.febr., LETA. Liepājas muzejs, atklātais sabiedriskais fonds "Liepājas ebreju mantojums" un Liepājas ebreju draudzes muzejs meklē cilvēkus, kuri saistīti ar holokausta laikā (1941.-1945.) slēptajiem Liepājas ebrejiem un viņu glābējiem, aģentūru LETA informēja Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Urkauska.

Fonds "Liepājas ebreju mantojums" plāno šā gada jūlijā izdot papildinātu izdevumu par Liepājas ebreju glābējiem, savukārt Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" atklās šai tēmai veltītu izstādi.

Holokausta memoriālais komplekss un izglītības centrs "Jadvašem" Izraēlā cilvēkiem, kas, neprasot atlīdzību, riskējuši ar savu dzīvību un glābuši ebrejus, piešķir titulu "Taisnīgais starp tautām". Šis tituls piešķirts 25 Liepājas un tās apkārtnes iedzīvotājiem, vēstīja Urkauska.

Tāpat zināmi vismaz 23 citi liepājnieki, kuri palīdzējuši ebrejiem un viņu glābējiem ar pārtikas produktiem, informāciju un citiem resursiem. Kopumā no 1941.gada līdz 1945.gadam Liepājā astoņās slēptuvēs holokaustu pārdzīvoja 27 ebreji, savukārt vēl četriem tika sagādātas viltotas neebreju un pusebreju identitātes.

Diemžēl, viens no ebreju slēpšanas mēģinājumiem beidzās traģiski - slēptuve tika atklāta, un tajā mītošie cilvēki izdarīja pašnāvību, savukārt cilvēki, kas viņus slēpa, tika arestēti un nosūtīti uz Štuthofas koncentrācijas nometni, stāstīja Urkauska.

Cilvēki, kam pieejama informācija par holokaustā slēptajiem ebrejiem un viņu glābējiem, aicināti sazināties ar Liepājas muzeja vēsturnieci Annu Norveli, rakstost uz e-patsu "anna.norvele@liepaja.lv" vai zvanot pa tālruni 63 420 274, vai sazinoties ar fondu "Liepājas ebreju mantojums".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)