Banner 980x90

Niedre-Lathere: Likvidējamās internātpamatskolas audzēkņus plāno izvietot 8.vidusskolā

Liepāja, 25.aprīlis, LETA. Pēc vairāku attīstības modeļu izskatīšanas, Liepājas 8.vidusskola ir reālākais scenārijs likvidējamās internātpamatskolas audzēkņu izvietošanai, trešdien intervijā "Rietumu radio" atklāja Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Kristīne Niedre-Lathere.

Viņa skaidroja, ka Liepājas Internātpamatskolas likvidēšana nav spontāns lēmums. Mainīt esošo skolu tipoloģiju paredz Izglītības un Zinātnes ministrijas (IZM) ierosinātās reformas. Skolu tips kā internātskolas vai speciālās izglītības iestādes tiks svītrots no izglītības likuma, tā vietā piedāvājot Skolu ar internātu vai Izglītības iestādi, kura īsteno speciālās programmas.

Vēsturiski internātskolas ir veidojušās ar sociāli nelabvēlīgu iezīmi. Tajās nonāca audzēkņi no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm , ar problēmām uzvedībā un mācību sasniegumos, teica Niedre-Lathere. Līdz ar to internātskola bija nosacīts patvērums bērniem, kur par viņiem rūpējās un nodrošināja pilnvērtīgu ēdināšanu, rūpējās par izglītības satura saprotamību, ļaujot mācību sasniegumus gūt vieglāk nekā vispārizglītojošās skolās, kur ir liels audzēkņu skaits, klašu daudzums un individuālā pieeja realizējas mazākā apmērā.

"Mums ir mērķtiecīgi jāiet uz iekļaujošo izglītību, kas ir valsts uzstādījums, un mēs nedrīkstam veidot segredāciju izglītības iestāžu, skolēnu, ģimeņu vidū, sacīja Izglītības pārvaldes vadītāja, uzsverot, ka ikvienam vispārizglītojošās skolas direktoram, pedagogam un administrācijai jākoncentrējas uz segregācijas novēršanu arī izglītības iestādes iekšienē.

"Risinot konkrēto jautājumu, esam izstrādājuši attīstības modeļus, kas paredz internātpamatskolas pievienošanu vai iekļaušanu kādā no pilsētas vispārizglītojošajam skolām, kurās ir atbilstošs skolēnu skaits, ietilpība un attiecīgs vecuma posms. Izskatījām variantus internātskolu pievienot Liepājas 3. pamatskolai, Liepājas 7. vidusskolai, Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolai un Liepājas 8. vidusskolai. 8. vidusskolas modeļi dalījās divās kārtās, iekļaujot internātskolas audzēkņus 8. vidusskolā, kā arī internātskolu pārveidojot par Liepājas 8. vidusskolas filiāli," sacīja Niedre-Lathere.

Viena no iespējām, ko Liepājas pašvaldība izskatīja bija Liepājas internātpamatskolas likvidācija un izvēlēs brīvības piešķiršana tās audzēkņu ģimenēm un aizbildņiem, piedāvājot izvēlēties bērnu nākamo izglītības iestādi kādā no mikrorajonu skolām vai skolām, kurām ir atbilstošas programmas. Kristīne Niedre-Lathere uzsvēra, ka šeit saskatāms būtisks risks. "Ja mēs likvidēsim internātpamatskolu, atstājot izvēli tikai vecāku ziņā, pastāv iespēja, ka šie bērni savas nemotivētības un sociālo apstākļu dēļ neiegūs obligāto izglītību un saskarsies ar no tā izrietošajām sekām."

"Mēs meklējam iestādi, kuras infrastruktūra, programmu piedāvājums, pedagogu klāsts, klašu tilpums un skolēnu skaits ir draudzīgs tālākā scenārija attīstībai. Izskatot visus variantus, Liepājas 8. vidusskolu izcēla tās slavējamā pieredze ar filiāles realizēšanu Karostā, interešu izglītības piedāvājums un sporta infrastruktūra. Tāpat, internātskolas pievienošana varētu būt risinājums Liepājas 8. vidusskolas skolēnu skaita nostabilizēšanā, norādīja Liepājas Izglītības pārvaldes vadītāja.

Lēmums par Liepājas internātpamatskolu Liepājas pašvaldībai jāpieņem līdz 2018. gada 30. jūnijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)