Banner 980x90

NSL aicina nepieļaut 24 miljonu nodokļu naudas izšķērdēšanu Stradiņa slimnīcas korpusa būvniecībā

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Partija "No sirds Latvijai" (NSL) aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) nodrošināt, lai VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" A korpusa būvniecības procesā netiktu pieļauta nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana 24 miljonu eiro apmērā.

NSL norāda uz milzīgo darba apjomu, kāds līdz 2017.gada 31.martam ir jāpaveic, lai nodrošinātu VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" A korpusa pirmās kārtas nodošanu ekspluatācijā un to aprīkotu ar visām iekārtām reālas funkcionēšanas režīmā. Tāpēc politiskais spēks šodien nosūtījis vēstuli valdības vadītājam Kučinskim, kurā aicina valdības vadītāju personīgi un Ministru kabinetu kopumā uzņemties pastiprinātu uzraudzību pār minētā projekta īstenošanu, lai izvairītos no kārtējās nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanas, aģentūru LETA informēja NSL pārstāvis Valdis Freidenfelds.

"No sirds Latvijai" vērsusi premjerministra uzmanību uz kritisko situāciju un pazīmēm, kas apdraud slimnīcas A korpusa pirmās kārtas īstenošanu noteiktajos termiņos, tādējādi radot zaudējumus valsts budžetam 24 miljonu eiro apmērā, jo Latvija var zaudēt Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma daļu, uzskata politiskai spēks.

NSL deputāti vairākkārtīgi ir uzdevuši jautājumus veselības un finanšu ministram par minēto darbu īstenošanas gaitu un iespējām visu pabeigt iepriekšminētajā termiņā.

"Diemžēl saņemtās atbildes nerada pārliecību, ka Veselības ministrijas (VM) un Finanšu ministrijas (FM) vadība pēc būtības apzinās faktisko situāciju. Piemēram, neskatoties uz to, ka iekārtu un aprīkojumu iepirkumu grafiks ir optimistisks, jo neparedz rezerves laiku iepirkumu procedūru pagarināšanai, jau pašlaik iepirkumi nenotiek atbilstoši šim grafikam. Tāpat paredzēts, ka lielākā daļa iekārtu tiks piegādātas, uzstādītas un testētas vienlaicīgi, paralēli veicot personāla apmācību, kas var ietekmēt iekārtu uzstādīšanas un tālākas izmantošanas kvalitāti. Nav izstrādāts iepriekš iegādāto iekārtu demontēšanas un pārvietošanas plāns. Nav reāli izvērtētas projektu ieviešanai nepieciešamās darbības, piemēram, speciālo atļauju darbībām ar jonizējošā starojuma avotiem medicīnā saņemšana," šādu pārliecību pauž partijas pārstāvji.

"No sirds Latvijai" uzskata, ka FM un VM ir skaidri jāapzinās šī projekta augstais neizpildes risks un nevis jāizliekas, ka viss notiek atbilstoši līgumam, lai vēlāk vainotu kādu projektā iesaistīto darbinieku, bet gan, izmantojot ministrijās esošo amatpersonu zināšanas un pieredzi, jāizstrādā reāls rīcības plāns šī projekta savlaicīgai īstenošanai, par politiskā spēka pozīciju informēja Freidenfelds.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa pirmā kārta ir jāpabeidz līdz nākamā gada 31.martam. FM iepriekš ir norādījusi, ka projekts šajā termiņā tiks pabeigts. FM norādīja, ka galīgais termiņš saskaņā ar Eiropas Komisijas regulējumu lieliem projektiem izņēmuma kārtā ir 2019.gada 31.marts. Līdz ar to Eiropas Savienības fondu finansējumu var zaudēt, ja projekts netiek pabeigts līdz 2019.gada 31.martam.

Tomēr, kā ziņots iepriekš, pašlaik kavējas korpusa pirmās kārtas nodošana slimnīcai.

Savukārt slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību plānots sākt 2020.gada martā, un tā varētu ilgt 40 mēnešus līdz 2023.gada jūlijam. Savukārt iekārtu montāža slimnīcā plānota līdz 2023.gada beigām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)