Banner 980x90

Par 6,72 miljoniem eiro Dienvidkurzemē atjaunos un attīstīs septiņus kultūras un dabas mantojumus

Rīga, 3.jūl., LETA. Liepājas pilsētas pašvaldība noslēgusi 6,72 miljonu eiro līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par septiņu kultūras un dabas mantojumu atjaunošanu un attīstīšanu Dienvidkurzemē, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Inita Kabanova.

Kopējās projekta "Dienvidkurzemes piekrastes mantojums cauri gadsimtiem" izmaksas ir 6 720 257 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums - 4 507 200 eiro. Savukārt nacionālais publiskais finansējums ir 1 131 717 eiro - valsts budžeta dotācija pašvaldībām 209 729 eiro apmērā un pašvaldību finansējums 629 188 eiro.

Projekta sadarbības partneri ir Liepājas Svētās trīsvienības evaņģēliski luteriskā draudze, Grobiņas novada dome, Nīcas novada dome, Pāvilostas novada pašvaldība.

Vēsturiskajā Hoijeres kundzes viesnīcā, kas ir viena no vecākajām koka dzīvojamajām ēkām Liepājā, pašlaik aplūkojama vien no ārpuses. Projektā paredzēts atjaunot ēkas unikālo 17.gadsimta beigu plānojumu, kā arī tajā esošo manteļskursteni un maizes krāsni. Pēc atjaunošanas ēkā tiks izveidots Interjera muzejs, bet agrāko kroga funkciju iedzīvinās eksperimentālā virtuve ar 17.gadsimta ēdienu un dzērienu gatavošanas meistarklasēm. Līdztekus pašai ēkai tiks labiekārtota arī Kungu kvartāla pagalms, atjaunojot vēsturisko aku, žogu, bruģi un citas mazās arhitektūras formas.

Koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" atrodas Kurzemes reģionā vienīgā brīvdabas koncertzāle ar jumtu. Tā pārbūve un teritorijas labiekārtošana ļaus palielināt pārvietojamo sēdvietu skaitu, kā arī atjaunot māksliniekiem un skatītājiem nepieciešamo infrastruktūru.

Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālei projekta ietvaros tiks atjaunota fasāde un restaurēti logi un durvis. Viena no katedrāles lielākajām vērtībām ir pasaulē lielākās mehāniskās ērģeles - pēc ēkas atjaunošanas darbiem ērģeļmūzikas koncertus būs iespējams rīkot visa gada garumā.

Labiekārtojot Ālandes upes krastmalu, Grobiņā tiks izveidota taka, kas ļaus apmeklētājiem apmeklēt trīs populārākos Grobiņas arheoloģiskā ansambļa pieminekļus - viduslaiku pili ar bastioniem, pilskalnu ar senpilsētu un Priedienas senkapus, pilnvērtīgi izjūtot to unikālās liecības un vēsturisko ainavu.

Vērgales muižas kompleksā tiks autentiski atjaunota muzeja ēkas fasāde un jumts, kā arī bijušās muižas klēts fasāde. Pārbūves un restaurācijas darbi ļaus atjaunot muižas ēku vienoto vizuālo tēlu, turklāt muižā paredzēts veidot arī jaunus, atraktīvus tūrisma pakalpojumus.

Lai palīdzētu cilvēkiem orientēties Bernātu dabas parka mežainajās kāpās un vienlaikus aizsargātu zemsedzi no izbradāšanas, parkā tiks izveidotas septiņas labiekārtotas dabas takas, kā arī uzcelts tilts un skatu tornis.

Savukārt pie Pāvilostas novadpētniecības muzeja tiks izbūvēta promenāde, kas vienlaikus kalpos kā pretplūdu aizsargbūve, sargājot vēsturisko ēku no applūšanas. Pie muzeja tiks atjaunots arī vēsturiskais bruģis, ierīkota mazgabarīta laivu nolaišanas vieta, kā arī no jauna izbūvēta neliela brīvdabas estrāde.

Projekts "Dienvidkurzemes piekrastes mantojums cauri gadsimtiem" ir viens no kopumā desmit kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un attīstībai veltītiem projektiem, kuri pēc KM organizētas projektu ideju priekšatlases saņēmuši iespēju pieteikties ERAF līdzfinansējumam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)