Banner 980x90

Pēc VADC reorganizācijas slimnīcas asinis tomēr varētu saņemt arī Liepājā un Valmierā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Konsultējoties ar slimnīcām reģionos, Valsts asinsdonoru centrs tomēr pēc reorganizācijas asinis varētu slimnīcām izsniegt arī Liepājas un Valmieras slimnīcās, aģentūrai LETA pastāstīja centra vadītāja Iveta Ozoliņa.

Iepriekš bija paredzēts, ka pēc reorganizācijas VADC no slimnīcu asins sagatavošanas nodaļām pārņems asins ražošanas funkciju un asinis sagatavos un izsniegs tikai Rīgā un Rēzeknē. Tomēr pēc sarunām ar slimnīcām nolemts, ka Liepājas slimnīca kalpos par noliktavu Kurzemē, bet Valmieras slimnīca - par noliktavu Vidzemē. Savukārt Zemgales slimnīcas asinis varēs saņemt Rīgā, bet Latgales - Rēzeknē, ņemot vērā, ka attālums līdz šīm vietām nav vairāk kā 100 kilometri.

Tāpat VADC šobrīd gatavo finanšu pieprasījumu un precizē dažādas detaļas. Tāpat Ozoliņa pastāstīja, ka veselības ministre Anda Čakša ar bijušo veselības ministru Gunti Belēviču saskaņotajā plānā vēlas redzēt precizējumus, līdz ar to centrs strādā arī pie tā.

Reorganizāciju plānots sākt 2017.gada janvārī.

Jau ziņots, ka VADC plāno veikt reorganizāciju un no slimnīcu asins sagatavošanas nodaļām pārņemt asins ražošanas funkciju.

Šobrīd asins sagatavošanas nodaļas ir slimnīcu struktūrvienības. Kā toreiz stāstīja Ozoliņa, centrs jau šobrīd finansē šīs nodaļas un nodrošina tās ar nepieciešamajiem materiāliem, tomēr, tā kā ir plānots uzlabot asins komponentu kvalitāti un ieviest jaunas tehnoloģijas, to nebūs iespējas izdarīt katrā nodaļā atsevišķi. Līdz ar to asins sagatavošana tiks centralizēta divās vietās Latvijā - Rīgā un Rēzeknē.

Donoru pieņemšana tiks saglabāta lokālā līmenī, un pēc tam asinis tiks transportētas uz Rīgu vai Rēzekni, kur sagatavos attiecīgos asins komponentus.

Kā norādīja Ozoliņa, galvenais reorganizācijas mērķis ir samazināt iespēju pacientiem inficēties ar kādām slimībām, veicot asins pārliešanu.

Plānots, ka asins sagatavošanas nodaļu darbinieki kļūs par VADC darbiniekiem un nodarbosies tikai ar donoru pieņemšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)