Banner 980x90

Pirmā automašīna: kas jums būtu jāzina pirms tās iegādes?

Braukšanas apliecības iegūšana ir ilgs process, bet, kad tiesības rokā, tā vien gribas mesties pie auto stūres un izvizināties jaunajā automašīnā. Tomēr jauna auto iegādē nevajadzētu ļauties mirkļa vājumam, bet gan pieiet šai lietai gana nopietni, lai pirmais auto kalpotu ilgi un būtu uzticams sabiedrotais gan tuvos, gan tālos izbraucienos. 

Protams, pirmajam auto nav obligāti jābūt jaunam, un tas var arī nebūt ideālā vizuālā stāvoklī, jo, būsim godīgi, no sīkām skrambām un defektiem iesācējam neizbēgt. Tomēr tam jābūt gana labā tehniskā stāvoklī, lai godam pildītu savas funkcijas un nogādātu mūs plānotajā galamērķī bez aizķeršanās. Kas tad būtu jāņem vērā, iegādājoties savu pirmo automašīnu? Par to pastāsīsim raksta turpinājumā.
 
Kas tev būtu jāzina par auto iegādi?
Pirmajam auto būtu jābūt pēc iespējas mazākam izmērā un ērtākam konstrukcijā. Jāizvēlas kāds no Latvijā populārākajiem modeļiem, lai pirmā auto rezerves daļas būtu pēc iespējas lētākas. Automašīnas izmērs ir no svara tādā ziņā, ka ar to būs vieglāk veikt manevrus, piemēram, noparkoties. Sevišķi tas attiecas uz tiem, kas plāno pārvietoties pilsētas apstākļos, kur auto izmēram ir liela nozīme. Tas nebūt nenozīmē, ka jāizvēlas auto ar mazu sēdvietu skaitu, ir daudzi populāri modeļi, kas piedāvā plašu salonu un arī pietiekamu vietu skaitu, neskatoties uz kompakto izmēru.

Iegādājoties auto, liela vērība jāpievērš tā tehniskajai apskatei. Ja iespējams, jāizvēlas tāds auto, kura tehniskā apskate ir izieta pavisam nesen. Jo ilgāks laiks pagājis kopš automašīnas tehniskās apskates veikšanas, jo lielākas tehniskās ķibeles var atklāties tad, kad pats dosieties to veikt.
 
Liela nozīme ir automašīnas nobraukumam. Ja tas pārsniedz 300 000 km, tad, visticamāk, jau pavisam drīz nāksies pamatīgi ieguldīt automašīnas ritošās daļas remontā. Tādēļ, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, automašīnas nobraukumu vajadzētu pārbaudīt CSDD mājaslapā.

Liela uzmanība jāpievērš kopējam salona stāvoklim, tam jābūt viegli kopjamam un bez redzamiem defektiem. Nekad nevajadzētu paļauties uz pārdevēja vārdiem, ka šī tehniskā nepilnība ir ātri un lēti novēršama, tādējādi izvairīsieties no nepatīkamiem pārsteigumiem auto salonā, jo var izrādīties, ka tas ir daudz dārgāk, nekā pārdevējs ir teicis.

Priekšroka noteikti jādod auto ar benzīna degvielu, jo šādas automašīnas ir lētākas. Protams, izmantojot dīzeļdegvielu bieži vien sanāks ietaupīt uz degvielas rēķina, tomēr automašīnas ar dīzeļdegvielu vienmēr būs krietni dārgākas par tādu pašu auto ar benzīna dzinēju, un pirmajam auto vajadzētu būt ekonomiskam jau pašā sākumā.

Aplūkojot potenciālo auto, noteikti līdzi vajadzētu ņemt kādu draugu vai paziņu, kas pārzina tehnisko sfēru un varēs novērtēt auto ar profesionālu skatījumu. Liela nozīme ir pirmajam izbraucienam, ko vajadzētu veikt kopā ar kādu zinātāju auto sfērā. Nereti jau pēc motora skaņas ir iespējams noteikt potenciālās tehniskās nepilnības, tāpēc pirmais izbraukums jāveic ļoti uzmanīgi un jāpievērš uzmanība katrai detaļai.

Īpaša uzmanība jāpievērš automašīnas virsbūvei un automašīnas lejas daļai. Rūpīgi jāaplūko virsbūves krāsojums un jāpārliecinās par to, ka nav redzamas dziļas skrambas vai iedobes, kas liecinātu par to, ka transportlīdzeklis nonācis satiksmes negadījumā. Tāpat jāpārliecinās, ka uz automašīnas virsbūves nav rūsas pleķu, kas varētu liecināt par dažādām tehniskām nebūšanām, turklāt automašīnas virsbūves pārkrāsošana ir dārgs prieks. Noteikti vajadzētu aplūkot automašīnas apakšējo daļu un pārliecināties, ka uz zemes nepaliek eļļas vai degvielas pleķi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)