Banner 980x90

Pirmajā ceturksnī sertifikātu būvekspertīžu veikšanai saņēmuši 16 speciālisti

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
2016.gada pirmajā ceturksnī Būvniecības valsts kontroles birojs kopumā saņēmis 38 pretendentu pieteikumus būvspeciālistu sertifikācijai. No tiem teorētisko un praktisko eksāmenu sekmīgi nokārtojuši un sertifikātus saņēmuši 16 speciālisti.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja birojā, šonedēļ tiks pieņemts lēmums par eksperta statusa piešķiršanu vēl trīs speciālistiem. Birojs aicina speciālistus sertifikācijai pieteikties aktīvāk.

"Atgādinām, ka saskaņā ar Būvniecības likuma pārejas noteikumu 11.punktu būvekspertīzi bez Biroja izsniegtā sertifikāta ir tiesības veikt tikai līdz šī gada 30. jūnijam. Jāuzsver, ka faktiski ir pēdējais brīdis, lai pieteiktos. Līdzšinējā pieredze rāda, ka sertifikāta saņemšanai no iesnieguma iesniegšanas brīža pretendentam ir jārēķinās vismaz ar divām līdz trim nedēļām. Aicinu potenciālos pretendentus aktīvāk pieteikties sertifikācijai," mudina Biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Šī gada pirmajā ceturksnī Birojs kopumā saņēmis 38 pretendentu pieteikumus būvspeciālistu sertifikācijai, no kuriem 35 būvspeciālisti nokārtojuši sertifikācijas teorētisko eksāmenu. Teorētiskie eksāmeni šomēnes norisināsies 4. un 18.aprīlī, bet 7., 14. un 21.aprīlī plānoti praktiskie eksāmeni būvprojektu arhitektūras risinājumu ekspertīzē, tiltu būvprojektu ekspertīzē un būvprojektu konstrukciju ekspertīzē.

Pirmajā ceturksnī visvairāk sertifikātu izsniegts tiltu būvprojektu ekspertīzē – četriem būvekspertiem. Citas darbības jomas, kurās saņemti sertifikāti, ir ūdensapgādes un kanalizācijas, tajā skaitā arī ugunsdzēsības sistēmu būvprojektu ekspertīze, būvprojektu arhitektūras risinājumu ekspertīze, būvprojektu konstrukciju ekspertīze, ceļu būvprojektu ekspertīze, kā arī ēku ekspertīze un ostu un jūras hidrotehnisko būvju būvprojektu ekspertīze.

Sertifikācija notiek divos posmos – tests par normatīvā regulējuma izpratni ekspertīžu veikšanā un praktiskais eksāmens. Praktiskais eksāmens ir mutiska iesniegtās ekspertīzes aizstāvēšana un atbildes uz komisijas iepriekš sagatavotiem jautājumiem par iesniegto darbu. Eksaminācijas komisija sastāv no diviem ekspertiem, kuri ir sertificēti speciālisti ar vairāk nekā piecu gadu ilgu patstāvīgo praksi konkrētā projektēšanas vai būvdarbu vadīšanas un būvuzraudzības sfērā.

Savukārt 20.maijā turpināsies arī būvniecības procesa dalībnieku informēšana par būvekspertu sertificēšanu un būvekspertīžu organizēšanu. Iepriekšējo semināru videoierakstus iespējams noskatīties Biroja mājaslapā.

Būvspeciālistu sertifikāciju Birojs uzsāka 5.janvārī. Jaunās sistēmas mērķis ir veikt būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un prakses uzraudzību, lai nodrošinātu kvalitatīvu būvekspertīžu veikšanu.

Kopš 2015.gada divas nozīmīgākās Biroja funkcijas ir publisko ēku ekspluatācijas drošuma pārbaužu un būvdarbu kontroles veikšana, kā arī pieņemšana ekspluatācijā Būvniecības likumā noteiktajos gadījumos. Lai ikvienam valsts iedzīvotājam būtu iespēja iepazīties ar Latvijā ekspluatēto publisko ēku stāvokli, Birojs izveidojis un savā mājaslapā izvietojis pārbaudīto objektu interaktīvo karti.

Birojs darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī, līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos. Šobrīd Birojā strādā 67 darbinieki, no kuriem 41 ir speciālists būvniecībā un inženierzinātnēs ar nopietnu darba pieredzi Latvijā un ārvalstīs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)