Banner 980x90

Puzles – attīstošs un aizraujošs laika kavēklis ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem

Kurš gan nezina, kas ir puzle! Pa kādai kastītei ar kauliņiem, kas jāsaliek glītā attēlā, atradīsies gandrīz katrā mājā. Tomēr pēdējā laikā puzles arvien biežāk paliek plauktā, jo zaudē citām interesantām rotaļlietām un spēlēm, kuru piedāvājums tiešām ir plašs. Bet puzles patiesībā ir ļoti labs un noderīgs laika kavēklis, no kura nevajadzētu atteikties. Vecākiem vajadzētu piedāvāt puzles saviem bērniem, likt tās ar viņiem kopā, kā arī neizmirst, ka ir arī pieaugušo puzles, kas būs ļoti laba nodarbe ziemas tumšajos un garajos vakaros.

Pašiem mazākajiem – puzles veiklībai un sīkajai motorikai
Bērniem, kas ir vecumā no viena līdz trijiem gadiem, pieejamas puzles, kas ir ar lieliem kauliņiem un bez sīkām detaļām. Bieži vien kauliņiem ir klāt arī puļķīši, aiz kuriem tos satvert un veiksmīgāk ielikt īstajā vietā. Tādā veidā mazie bērni attīsta savu roku veiklību un arī prātu. Viņiem, piemēram, jāatrod vieta katra dzīvnieka figūriņai. Bērns ne tikai izmēģina visus caurumiņus, kamēr atrod īsto, bet izmanto arī atmiņu un pēta, lai saprastu, kurš laukumiņš un kāpēc der katrai figūrai. Šādas attīstošas puzles no izturīga materiāla ir laba dāvana mazākiem bērniem. 

Attēli ar mīļākajiem varoņiem, dzīvniekiem un dabas skatiem
Bērniem domātās puzles visbiežāk ir ar dažādiem viņu iemīļotiem animācijas filmu un pasaku varoņiem, arī mīlīgiem dzīvnieku attēliem, jo bērniem tie vienmēr patīk. Tematikas ziņā puzles iespējams atrast katrai gaumei un arī spējām, jo pieejamas nelielas mini puzles ar dažiem kauliņiem līdz pat iespaidīgām puzlēm ar simts un vairāk kauliņiem. Bet pieaugušo puzles jau iespējams iegādāties ar tūkstoš un vairāk kauliņiem, kas jau būs īsts izaicinājums ne vienam vien ziemas vakaram.

Puzles trenē atmiņu un veicina tēlaino domāšanu
Lai saliktu puzli, nepieciešams aktīvi izmantot atmiņu, loģisko un arī tēlaino domāšanu, jo reizē ir jāpatur prātā gan kopējais attēls, kādam jāsanāk beigās, gan jādomā par vienu konkrēto kauliņu un vietu, kur to likt. Tāpat ir loģiski jāizsver, ar kuru vietu labāk sākt, kā sadalīt kauliņus, lai labāk veiktu to meklēšanu un izvēli, kādu stratēģiju izmantot, lai ātrāk puzli saliktu. Tās jau ir prasmes, ko nostiprina lielāki bērni un pavisam labi var izmantot pieaugušie. Ar katru salikto puzli, iemaņas šajā lietā uzlabosies.

Lieliska nodarbe visai ģimenei
Vecāki ir tie, kuriem vajadzētu rādīt bērniem piemēru, kā lietderīgi un daudzveidīgi pavadīt brīvo laiku. Bērni kopē savus vecākus, tāpēc vislabāk arī vecākiem pašiem ķerties klāt puzlēm, lai aizrautu ar tām arī bērnus. 

Puzles arī būs lieliska un ģimeniska nodarbe brīvdienās un vakaros, kad nav iespējams iet ārā un būt aktīviem. Kā arī puzles bērnu var labi izklaidēt, kamēr viņš slimo un nevar doties uz skolu vai bērnudārzu. Varat mājās veidot labāko pužļu kolekciju, kas noderēs ne tikai ģimenes lokā, bet arī tad, kad atnāks ciemiņi, kurus vajadzēs izklaidēt. Piemēram, neliela izmēra puzles var likt uz ātrumu, uzņemot laiku. 

Dažādas skaistas puzles bērniem varat apskatīties un ērti iegādāties "XS Rotaļlietas" interneta veikalā: https://www.xsrotallietas.lv/preces/puzles.html.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)