Banner 980x90

Reirs kritizē valsts bērnu aprūpes iestāžu finansējuma sistēmu

Rīga, 8.febr., LETA. Būtu vērts apsvērt bērnu aprūpes iestāžu - gan bērnunamu, gan internātskolu, gan slimnīcu - finansējuma modeļa maiņu, lai šis finansējums nebūtu tieši atkarīgs no klientu skaita un lai izskaustu ieinteresētību tikai finansējuma dēļ bērnus pārsūtīt no vienas iestādes citai, izriet no labklājības ministra Jāņa Rera (V) ceturtdien paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Ministrs izteicās, ka sociāli mazāk aizsargātajiem bērniem Latvijā ir radīta "karuseļa sistēma". Tas izpaužoties tā, ka bērnu ievieto bērnunamā, kurš par konkrēto audzēkni saņem valsts finansējumu, bet šis bērnunams var bērnu aizsūtīt uz internātskolu un turpināt saņemt finansējumu, ko nu jau no Izglītības ministrijas saņem arī internātskola. Turklāt internātskola, turpinot saņemt par bērnu finansējumu, var aizsūtīt šo audzēkni tālāk uz psihoneiroloģisko slimnīcu, kura šādā gadījumā arī par konkrēto pacientu saņem finansējumu no Veselības ministrijas. Tādā veidā iestādes nav ieinteresētas ar bērnu reāli strādāt, bet gan aizsūtīt viņu prom, turpinot saņemt naudu, skaidroja ministrs.

Runājot par bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" konstatētajiem pārkāpumiem, Reirs pauda viedokli, ka daudziem no bērniem šajā ārstniecības iestādē nemaz nevajadzēja nonākt. "Es šeit saskatu vienu ļoti lielu problēmu, kurai neredzam piedāvājumus risinājumam (..), piemēram, ka mēs vairs nesūtīsim uz slimnīcām bērnus, kuriem ir uzvedības traucējumi bez jebkādām psihoneiroloģiskām saslimšanām," sacīja Reirs.

Pēc viņa novērojumiem, "Ainažu" gadījumā "slimnīca tika piepildīta tikai tāpēc, lai saglabātu finansējumu". "Varbūt vajag nolemt, ka tik svarīgai jomai [kā psihoneiroloģija] šis finansējums ir konstants neatkarīgi no slimnieku skaita, lai nebūtu šādas ieinteresētības bērnus šurpu turpu vadāt?" vaicāja ministrs.

Viņš rezumēja, ka pašreizējā situācijā slimnīca mēģina aizpildīt tukšās vietas, lai tiktu pie finansējuma, bet pēc tam valsts tērē miljonus, lai labotu kļūdas, kas pieļautas bērna aprūpē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)