Banner 980x90

Šķeldu "Liepājas enerģijai" nākamajā apkures sezonā piegādās astoņi uzņēmumi

Ventspils, 27.jūn., LETA. Kurināmo šķeldu Liepājas siltumapgādes uzņēmumam "Liepājas enerģija" nākamajā apkures sezonā piegādās astoņi uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Liepājas enerģijas" sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Cenu aptaujā par enerģētiskās šķeldas piegādi pieteicās 16 pretendenti. Izvērtējot potenciālo sadarbības partneru piedāvāto cenu un energoresursa kvalitāti, izcelsmes vietu, uzglabāšanas un transportēšanas nosacījumus, kā arī pretendentu darbības rādītājus un līdzšinējo sadarbību, "Liepājas enerģija" noslēdza sadarbības līgumus ar uzņēmumiem "Ūsi", "Laskana", "Klasman-Deilmann Bioenergy", "Sweaskog Baltfor", "Timberteh", "Jaunās ielas" un "Manfreds pluss". Uzņēmumi nodrošinās šķeldas piegādes laikā no šā gada jūnija līdz 2019.gada maijam. Papildus "Liepājas enerģija" sākusi sarunas ar AS "Latvijas Valsts meži" par šķeldas piegādi nākamjiem trim gadiem. Pirmās šķeldas kravas jau ir saņemtas.

Precīzākai uzskaites kārtībai no šī gada "Liepājas enerģija" šķeldu iepērk megavatstundās (MWh) nevis beramajos kubikmetros, kā tas bijis līdz šim.

Nākamajā sezonā apkures un karstā ūdens nodrošināšanai "Liepājas enerģijai" būs nepieciešamas aptuveni 222 000 MWh koksnes šķeldas, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējā apkures sezonā.

Pieaugums skaidrojams ar pēdējo gadu vēsajām ziemām un jauno klientu skaita pieaugumu, tāpat uzņēmums apkures sezonas laikā veidos šķeldas uzkrājumus, nodrošinot pilsētnieku nepārtrauktu siltumapgādi jebkuros apstākļos, informēja Tērauda.

Katrs sadarbības partneris piegādās atšķirīgu šķeldas apjomu – no 5000 līdz pat 50 000 MWh. Atšķirīgos apjomus noteic piegādātāja iespējas energoresursa nodrošināšanā, šķeldas iepirkuma cena, kā arī līdzšinējās sadarbības izvērtējums, piebilda Tērauda.

Summas, par kādām uzņēmumi piegādās šķeldu, "Liepājas enerģija" neatklāja, norādot, ka tās būs atkarīgas no laikapstākļiem un tā, kādi šķeldas apjomi tiks patērēti nākamajā apkures sezonā. Tāpat summa varot mainīties atkarībā no piegādātās šķeldas kvalitātes.

"Liepājas enerģijas" valdes loceklis Andris Štāls informēja, ka uzņēmums arī līdz šim izvēlējies vairākus sadarbības partnerus šķeldas piegādēm, jo tas garantē ražošanas procesu nepārtrauktību. Tomēr no šī gada ieviestas dažas izmaiņas. "Pirmkārt, sadarbības partnerus meklējam ne tikai izsludinot savu cenu aptauju, bet izvērtējam arī piegādātāju individuāli iesniegtos piedāvājumus. Arī dažādi sadarbības modeļi, mūsuprāt, nodrošinās augstāku drošību piegādes procesos, jo mūsu galvenā prioritāte ir nodrošināt nepārtrauktu siltumapgādes pakalpojumu par konkurētspējīgu cenu," uzsvēra Štāls.

"Tāpat esam izvēlējušies mainīt uzskaites kārtību par saņemto energoresursu. Līdz šim ar piegādātājiem slēdzām līgumus par šķeldas apjomu beramajos kubikmetros, bet gadu gaitā uzkrātā pieredze pierādījusi, ka tas ne vienmēr ir atbilstošākais modelis. Ņemot vērā, ka "Liepājas enerģija" ražo un pārdod siltumenerģijas megavatstundas, tad ērtāk arī kurināmo uzskaitīt megavatstundās, tādējādi precīzāk plānojot nepieciešamās piegādes," piebilda Štāls.

Ar šķeldu "Liepājas enerģija" gadā aizvieto aptuveni 22 miljonus normālkubikmetru importētās dabas gāzes. Siltumenerģijas ražošanu no šķeldas uzņēmums sāka 2012.gada nogalē, un pašlaik jau 67% siltumenerģijas tiek saražota no atjaunojamā energoresursa. Kā skaidroja uzņēmumā, tas nodrošina neatkarību no dabas gāzes cenu svārstībām un konkurētspējīgas siltumenerģijas pakalpojuma izmaksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)