Banner 980x90

Starptautiskais Ērģeļmūzikas festivāls ar koncertu veltītu Romualdam Jermakam viesosies Kuldīgā un Liepājā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
 Piektdien, 16.septembrī, plkst.14.00 Kuldīgas Sv. Annas baznīca un 17.septembrī plkst.19.00 Liepājas Lutera baznīcā izskanēs koncerts "Maestro, tautasdziesma un ērģeles" ar Ilonu Birģeli (ērģeles), Birutu Ozoliņu (balss) un Andu Eglīti (kokle). Koncertprogramma ir veltīta izcilajam latviešu ērģelniekam Romualdam Jermakam, kurš šogad svin savu 85 jubileju.

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informē  festivāla sabiedrisko attiecību koordinatore Anna Paula Pujēna, šī būs jau trešā jubileja šā gada Starptautiskajā Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā – festivāls notiek jau piecpadsmito reizi, savukārt Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeles svin savu 130 gadu pastāvēšanu. Laika gaitā Ērģeļmūzikas festivāls ir attīstījies un mainījies. 2002.gadā pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu to iedibināja ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam – Sv.Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm. Tagad jau ceturto gadu festivālu rīko nodibinājums "Via Cultura" muzikoloģes Dace Bluķes vadībā, un tā norises vieta vairs nav tikai Liepāja, bet arī citas Kurzemes pilsētas – šoreiz, Kuldīga.

Koncerts "Maestro, tautasdziesma un ērģeles" radīts par godu komponista, pedagoga, ērģelnieka un ērģeļbūves meistara Romualda Jermaka jubilejai 10.jūnijā, kad viņam apritēja 85 gadi. Maestro kompozīciju sarakstā ir ap 900 skaņdarbu un viņa daiļrades žanriskā amplitūda un tēlu loks ir ļoti plašs – no dižām vokāli instrumentālo darbu freskām līdz sadzīves dziesmām, no intelektuāli izsmalcinātiem skaņu akvareļiem līdz humoristiski žanriskām ainām. Koncerta ietvaros skanēs Jermaka skaņdarbi koklei un ērģelēm, tautasdziesmu aranžējumi, ko visu papildinās balss. Šī projekta ietvaros komponists radīja arī jaunu opusu, kurā visas trīs mūziķes rada netradicionālu, klausītājiem neierastu skaņu paleti latviešu tautasdziesmai. Tagad koncerprogramma ir atceļojusi arī līdz Kuldīgai un Liepājai.

Starptautiskais Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls notiek no 6. līdz 30. septembrim Liepājā un Kuldīgā, pulcējot izcilus ērģeļmūzikas pazinējus no Latvijas, Polijas un Čehijas. Jau tagad apskatāma vēsturiskā izstāde "Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles arhīvu liecībās" kafejnīcā "Darbnīca", ko sastādījis ērģelnieks, bibliogrāfs, ērģeļu eksperts un vēsturnieks Mikus Dzenītis. Ieeja izstādē ir bez maksas. Nākamais festivāla pasākums notiks svētdien, 18. septembrī, pulksten 17 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē – koncerts "No prelūdijas līdz tango", kurā ar demokrātisku un daudzveidīgu programmu uzstāsies Aija Ziņģīte (ērģeles) un Ēriks Saksons (sitaminstrumenti).

Biļetes uz festivāla koncertiem jau šobrīd nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides.


 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)