Banner 980x90

Top Gaviezes māju grāmata ar stāstiem par pagastā esošajām mājām

Rīga, 31.okt., LETA. Kopš pagājuša gada beigām top Gaviezes māju grāmata, kas ir rokrakstā sagatavots izdevums ar nelielu stāstu un fotogrāfijām par katru patlaban Gaviezes pagastā esošo māju, aģentūra LETA uzzināja Grobiņas novada pašvaldībā.

Gaviezes māju grāmata top kā veltījums Latvijas simtgadei, lai atstātu paliekošas ziņas par Gaviezes pagastu.

Grāmatu veido Gaviezes pagasta Senlietu krātuves veidotāja un ilggadējā tās vadītāja Alma Kāle.

Gan pēc Gaviezes Senlietu krātuvē esošajiem materiāliem, gan stāstiem, ko uztic māju saimnieki, grāmatai tiek sagatavota viena lapa par katru māju. Tiek apkopota informācija par mājas vēsturi, saimniekiem, viņu dzīvi, nodarbošanos, vaļaspriekiem, senču likteņa līkločiem, ģimenes tradīcijām un senām lietām, mājas nosaukuma skaidrojumu un cita interesantu informāciju.

Gaviezes māju grāmata top kā kultūrvēsturiska liecība par to, kā cilvēki dzīvo Gaviezes pagastā Latvijas simtās dzimšanas dienas gadā.

Grāmatas veidotāja atklaja, ka māju stāsti ir patiešām interesanti un pat unikāli. Piemēram, nevienai citai ēkai Gaviezē nav bijis tik daudz nosaukumu kā vecajai muižas dzīvojamai mājai - tai pašai, kurā patlaban atrodas pasta nodaļa un Senlietu krātuve. Šī māja saukta ganpar "Muižkunga erberģi", Pasta māju, Pasta ēku, internāta ēku, Sakaru mezglu un Skolas ēku. Šī ēka ir bijusi nozīmīga visos laikos. Vēl pirms Gaviezes pils uzcelšanās tajā dzīvoja barons un muižkungs, vēlāk tur bijusi darbavieta pagasta valdei, kārtībniekam-policistam, bet pagrabā – arī vietējais cietums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)