Banner 980x90

Vasaras mājas & 7 situācijas, kas apdraud to drošību

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ja Tev ārpus pilsētas ir kāds pleķītis zemes – lieliski, taču vēl patīkamāku atpūtu sniedz dažādas vasaras mājas, kas pilda ne vien praktiskas funkcijas (piemēram, novāktās ražas uzglabāšanu), bet arī ļauj gada siltajos mēnešos atpūsties no pilsētas drūzmas. 

Taču viena no galvenajām vasaras māju iezīmēm, kā jau iespējams spriest pēc to nosaukuma, ir šo ēku sezonalitāte, proti, iestājoties aukstākam laikam, dārza mājas nereti tiek atstātas novārtā līdz nākamajam pavasarim/ vasarai. Tāpēc aktuāls ir jautājums par to, kādas problēmas var piemeklēt vasaras mājiņas gan ziemā, gan vasarā un kā no tām izvairīties; par to arī šajā rakstā.

Ugunsnelaimes – diemžēl itin biežs "viesis"
Kā liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika, katru gadu Latvijā notiek vairāki tūkstoši ugunsgrēku, un, lai gan pēdējā laikā redzama ļoti patīkama tendence, proti, ugunsgrēku skaits samazinās, to skaits joprojām ir visai augsts – tā, piemēram, 2017. gadā valstī kopumā notika 8714 ugunsgrēki.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Turklāt, lai gan ugunsgrēks nereti asociējas ar tādām situācijām kā, piemēram, nomestu izsmēķi vai nevērīgu krāsns kurināšanu, izrādās, ka teju puse no ugunsnelaimēm notiek, "pateicoties" bojājumiem elektroinstalācijā, kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA 2017. gada 1. pusgada atlīdzību dati. Savukārt vidējo atlīdzību apmērs šādās situācijās bija pieaudzis no 10000 līdz 16000 eiro, līdz ar to kārtējo reizi varam vien secināt, ka ar ugunsdrošību joki mazi (jeb pareizāk – to nav vispār), tāpēc nelieto elektroierīces, kurām ir kaut pavisam nenozīmīgs bojājums, nepārslogo mājas elektroinstalāciju, kā arī parūpējies par to, lai vasarnīcas vai dārza mājiņas būtu aprīkotas ar dūmu detektoriem, kā arī ugunsdzēšamajiem aparātiem.

Zibens – dabas parādība, kas var radīt pamatīgus zaudējumus
Dārza mājiņa var ciest arī no dažādām dabas stihijām un parādībām, un viena no tādām ir zibens, kas ik gadu rada pamatīgus zaudējumus daudziem cilvēkiem. Scenāriji ir dažādi – sākot ar sabojātām elektroierīcēm un beidzot ar līdz pamatiem nodegušām mājām.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
Protams, dabu ietekmēt nevaram, tāpēc bez zibens ducināšanas nu nekā, tomēr, lai samazinātu iespēju, ka zibens nodarīs kādu ļaunumu, Tava dārza māja tā laikā attiecīgi jāpasargā:
• visu elektrotehniku, kas darbojas ar elektrības palīdzību, atvieno no strāvas;
• nekurini krāsni vai plīti, jo dūmi "pievelk" zibeni;
• aizver vasaras mājas logus, durvis, kā arī dūmvadu aizvērtņus.

Tāpat ir vērts padomāt par zibensnovedēju un citiem zibens aizsardzības veidiem, turklāt to vislabāk darīt jau vasaras mājas projektēšanas laikā.

Galvassāpes un zaudējumus spēj sagādāt arī vētra un krusa
Zibens nepavisam nav vienīgā dabas parādība, kas spēj sabojāt vasaras mājas, dārza lapenes, koka mājiņas un arī daudzas citas ēkas – to spēj paveikt arī vētra un krusa. Un, lai gan visbiežāk pēc vētras un krusas postījumiem atlīdzības tiek pieprasītas no transportlīdzekļu īpašnieku puses, vētru un krusas laikā ciest mēdz arī lētas dārza mājiņas, koka lapenes un cita veida vasaras mājas, it īpaši – to jumti un fasādes, kā arī žogi. Itin bieži problēmas rada arī vētras laikā lūztošie koki.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
Ūdens un kanalizācijas sistēmas avārijas
Ja koka vasaras mājas, guļbaļķu mājas vai dārza mājas aprīkotas ar ūdens un kanalizācijas sistēmām – ļoti labi, jo līdz ar to ievērojami augstāks ir komforta un ērtību līmenis, taču, ak vai – ar šīm sistēmām mēdz atgadīties ne mazums problēmu, it īpaši, ja tās ziemas periodā paliek bez uzraudzības.

Visai bieži, ja vasaras mājas netiek regulāri kurinātas, tajās mēdz gadīties problēmas ar ūdens sistēmu, jo, kā jau to ļoti labi zinām, ūdens sasalstot izplešas (9 litri ūdens rada aptuveni 10 litrus ledus), līdz ar to plīsušas ūdens caurules santehniķiem nav nekas neparasts.

Retāk, bet problēmas var radīt arī ūdens noplūde no notekūdens vai ugunsdzēsības sistēmām (kas ir īpaši aktuālas tiem cilvēkiem, kuriem pieder koka mājas, koka dārza mājas vai koka vasarnīcas).

Laupīšana un zādzības
Protams, netrūkst arī cilvēku, kuri pie labklājības cenšas nonākt pēc iespējas vienkāršāk, metot līkumu likumiem, un vasaras mājas zagļiem mēdz būt ja ne tas gardākais, tad vienkāršākais kumoss gan – ņemot vērā, ka tās nereti atrodas vienmuļās vietās vai arī vasarnīcu kooperatīvos, kur ziemā praktiski neviens neuzturas, šādu vietu apzagšana sagādā ļoti minimālas problēmas. Tā, piemēram, pagājušā gada novembrī Valsts Policija izplatīja paziņojumu, ka oktobrī un novembra pirmajā pusē būtiski pieaudzis zādzību skaits, zagļiem izmantojot tumsas aizsegu

Protams, palīdzēt var signalizācija, taču, ja dārza māja atrodas salīdzinoši tālu gan no Tavas dzīvesvietas, gan tuvākā policijas iecirkņa, zaudējumi tāpat garantēti. Savukārt taktika ar visu vērtīgāko lietu aizvešanu arī ne līdz galam strādās, jo zaglis to gluži vienkārši nezinās, bet Tu, ļoti iespējams, attapsies, ka vasaras mājai jāiegādājas jauns logs vai durvis.

Sniega vai ledus svars
Vēl viena problēma, ar ko nākas saskarties ziemā – sniegs un ledus. Protams, protams, ja esi uz Tu ar ziemas sporta veidiem vai arī baltā ir Tava mīļākā krāsa, par sniega klātbūtni noteikti tikai un vienīgi priecāsies, bet, ja snieg tik intensīvi, ka sniega sega jātīra bezmaz vairākas reizes dienā, lai ar auto tiktu ārā no pagalma, prieka ir daudz mazāk. 

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
Turklāt sniegs var atnest vēl virkni problēmu, piemēram, pārāk strauji sasnigusi sniega kārta var sabojāt mājas jumtu un arī pašu māju – vājāka karkasa māja vai koka māja, laikus to neatbrīvojot no "liekajiem kilogramiem", var tikt deformēta vai pat sabrukt.

Koku, mastu un stabu nogāšanās 
Lai gan koki, masti un stabi visbiežāk gāžas jau pieminētās vētras dēļ, reizēm problēmas rodas arī bez vēja "palīdzības", tikai gravitācijas dēļ vien. Tas, protams, atgadās krietni vien retāk, taču šādās situācijas zaudējumi var būt patiešām pamatīgi – ņemot vērā, ka koka karkasa mājas celtniecības izmaksas nav visai augstas, vērtējot kopējo "bildi", nereti gatavas mājas cena ir vien nedaudz augstāka par krītoša koka radītajiem postījumiem.

Īpašuma apdrošināšana – Tavs drošības spilvens teju ikvienā minētajā situācijā
Ikviena no iepriekš uzskaitītajām likstām var atgadīties katram, kura rīcībā ir koka māja, guļbūves māja vai jebkāda cita veida vasaras mājas. Risinājumi šādās situācijās pa lielam ir vien divi – vai nu visus izdevumus nāksies segt pašam, vai arī savlaicīgi iegādāties atbilstošu apdrošināšanas polisi, kas, visticamāk, izmaksās mazāk nekā, piemēram, telefona rēķins

Tāpēc padomā divreiz – varbūt ir tā vērts šķirties no dažiem eiro mēnesī, lai nelaimes gadījumā nevajadzētu tērēt vairākus simtus vai pat tūkstošus eiro? Ja piekrīti, ieskaties IIZI mājaslapā, kur atradīsi piemērotu risinājumu ikvienam īpašuma veidam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)