Banner 980x90

Veselīgs miegs – asa prāta atslēga

Foto: Shutterstock.com / SG SHOT
Foto: Shutterstock.com / SG SHOT
Šodien dzīvot veselīgi ir sabiedrības trends – cilvēki tiek mudināti iesaistīties sportiskās aktivitātēs, ēst veselīgi un rūpēties par garīgo labsajūtu. Dažkārt tiek runāts arī par miega nozīmi cilvēka dzīvē, taču, ņemot vērā cilvēku dzīves ritmu, nereti liela daļa pienākumu un darbu tiek veikti uz miega rēķina. Bet vai tiešām miegs ir tik svarīgs? Lasiet tālāk un uzziniet, kā miegs var ietekmēt Jūsu dzīves kvalitāti un kā par to parūpēties.

Miegs ietekmē smadzeņu darbību
Zinātnieki joprojām diskutē par veselīga miega sniegtajām priekšrocībām, taču viens ir skaidrs: miega trūkums nelabvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību. Pirmais zināmais pētījums par smadzeņu darbības traucējumiem, kas saistīti ar miegu, veikts 1896. gadā, un līdz šim vairākos simtos pētījumu pierādīts, ka jau pēc 16 stundām nomoda sāk pasliktināties kognitīvās funkcijas, piemēram: 
• uzmanības noturība;
• atmiņa;
• spēja pieņemt lēmumus;
• emocionālā noturība;
• domāšanas ātrums.

Svarīgi, ka miegs saistīts ne vien ar smadzeņu darbību, bet arī ar citām ķermeņa funkcijām. Cilvēkiem, kuri strādā pagarinātu darba dienu, raksturīgs miega bads, kas savukārt tiek saistīts ar pazeminātām organisma aizsargspējām, paaugstinātu aizkaitināmību, koordinācijas traucējumiem un pat dažādām hroniskām saslimšanām, ieskaitot cukura diabētu, aptaukošanos, sirds asinsvadu slimības un depresiju.

Miega fāzes
Foto: Shutterstock.lv / PikselstockFoto: Shutterstock.lv / Pikselstock


Pētot cilvēka smadzeņu darbību miegā, tiek izmantota elektroencefalogramma (EEG) – nekaitīga un nesāpīga izmeklēšanas metode, kas reģistrē galvas smadzeņu bioelektrisko aktivitāti. 

Veicot šos pētījumus, konstatēts, ka miegu var iedalīt 5 fāzēs:
♦ 1. fāze, kurā cilvēks laižas miegā, – atslābinās muskuļi, fiziskā pasaule sāk izplūst, palēninās smadzeņu darbība. Šajā fāzē cilvēku ir viegli pamodināt, un nereti snauduļotāji piedzīvo muskuļu saraušanos, kas rada kritiena sajūtu;
♦ 2. fāzē turpinās smadzeņu darbības palēnināšanās, ķermenis pilnībā atslābst, pazeminās ķermeņa temperatūra un sirdsdarbības ātrums, apstājas acu kustības. Ķermenis gatavojas dziļā miega fāzei, un cilvēks iemieg. 2. fāzē cilvēks nesapņo;
♦ 3. un 4. fāze tiek sauktas par "lēno viļņu fāzēm" (šis nosaukums radies no elektroencefalogrammas grafika). Ar 3. fāzi sākas dziļais miegs, kura laikā tiek uzkrāta fiziskā un garīgā enerģija un atpūtināts ķermenis. Tieši 3. miega fāze ir tā, kurā cilvēks var piedzīvot runāšanu miegā un mēnessērdzību. 4. fāzē turpinās dziļais miegs, no kura pamodināt gulētāju ir ļoti grūti, un, ja tas izdodas, cilvēks mirkli pēc pamošanās jūtas dezorientēts un apdullis. Jo vecāks kļūst cilvēks, jo mazāk laika viņš pavada lēno viļņu fāzēs, ilgāk uzkavēdamies 2. fāzē;
♦ 5. fāze jeb REM miegs. Fizioloģiski šī fāze ļoti atšķiras no visām iepriekšējām miega fāzēm – smadzeņu aktivitāte pieaug un tuvojas nomoda līmenim, raksturīgas pirkstu un sejas muskuļu saraušanās un straujas acu kustības (no kā tad arī cēlies šīs fāzes nosaukums: Rapid Eye Movement sleep – ātro acu kustību fāze). REM miega laikā cilvēks redz vairumu sapņu.

Miega cikls ir laika posms, kas nepieciešams, lai piedzīvotu visas piecas miega fāzes. Nakts laikā noris vidēji pieci šādi miega cikli, tātad katrā no miega fāzēm cilvēks atrodas vairākkārt. Pirmais miega cikls noris vidēji 90 minūtes, un katrs nākamais cikls kļūst arvien garāks, jo arvien paildzinās REM miega fāze. Tāpat katrā fāzē pavadītais laiks atkarīgs no cilvēka vecuma – zīdaiņi gandrīz pusi sava miega pavada REM fāzē, savukārt pieaugušie – 2. miega fāzē. 

Kā veicināt veselīgu miegu?
Apzinoties veselīga miega nozīmi, uzņēmuma "Lonas" speciālisti apkopojuši vērtīgākos ieteikumus miega kvalitātes veicināšanai:
♦ atliciniet pietiekami daudz laika miegam. Pieaugušam cilvēkam ir jāguļ 7–8 stundas dienā;
♦ ēdiet pilnvērtīgi un izvairieties no pārēšanās pirms miega. Tāpat ieteicams 3–4 stundas pirms gulētiešanas nedzert kofeīnu saturošus dzērienus;
♦ pievērsiet uzmanību gulēšanai piemērotai videi – izvēdiniet telpu, kurā dosieties pie miera, un centieties nodrošināt tajā tumsu un klusumu;
guliet ērtās guļamdrānās un uz laba matrača – dabiski materiāli un Jums piemērota gultas stingrība veicinās veselīgu miegu.

Labs virsmatracis izcilai atpūtai
Foto: Lonas.lvFoto: Lonas.lv
Kvalitatīva gulta ir nozīmīga veselīga miega sastāvdaļa, tomēr nereti cilvēki par šo aspektu aizmirst parūpēties, bet citkārt tam vienkārši nepietiek līdzekļu. Situācijās, kad esošais matracis savu mūžu nokalpojis vai nav piemērots Jūsu vajadzībām, lieliski noderēs virsmatracis – virsmatraču cenas ir draudzīgākas, taču tie nodrošina lielajam matracim līdzvērtīgas priekšrocības.  

Rūpējoties par Jūsu miegu, uzņēmuma "Lonas" piedāvājumā ir dažādu materiālu un cietības virsmatrači, lai pēc iespējas apmierinātu Jūsu vajadzības, bet visiem "Lonas" virsmatračiem ir kopīga īpašība – augsta gaisa caurlaidība, kas nodrošina komfortu guļot un samazina pelējuma risku.

Iegādājoties "Lonas" virsmatraci, saņemsiet: 
• 2 gadu garantiju;
• piegādi uz mājām;
• iespēju kārtīgi izgulēties.

Plašāku informāciju par virsmatračiem skatiet tīmekļvietnē www.lonas.lv.

Ļaujiet ķermenim pilnvērtīgi strādāt – rūpējieties par sava miega kvalitāti! Rīts gudrāks par vakaru!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)