Banner 980x90

4 stratēģijas, kas palīdzēs mainīt līdzšinējos finanšu ieradumus

Labu nodomu īstenošanās lielā mērā atkarīga no finanšu paradumiem. Dažkārt var nākties atklāt, ka finansiālie ieradumi ceļā uz labāku dzīvi nevis palīdz, bet tieši pretēji – traucē. Ieradumiem ir liels spēks, taču tas nenozīmē, ka tos nav iespējams mainīt. 

Lai mainītu savus finanšu ieradumus, jāiemācās izvairīties no impulsīviem pirkumiem par labu ilgtermiņa ieguvumam. Turpinājumā 4 stratēģijas, kas palīdzēs mainīt līdzšinējos finanšu ieradumus. 

Līdzšinējo paradumu izvērtēšana
Pirmā lieta, kas jāizvērtē, ir šī brīža naudas tērēšanas paradumi. Vienu mēnesi pieraksti savus izdevumus, lai saprastu, kur un cik daudz naudas tiek tērēts. Pēc tam varēsi noteikt, kurās izdevumu kategorijās tēriņus var samazināt. Iespējams, atklāsi, ka izdevīgāk pusdienas līdzi ņemt uz darbu vai, dodoties uz darbu kājām, var gan uzlabot pašsajūtu, gan ietaupīt ievērojamu naudas summu par transportu. 
Lai veiksmīgāk ieviestu jaunos paradumus, vērts izveidot reālu budžeta plānu un regulāri sekot tā izpildei. 

Riska faktoru izvērtēšana
Vai Tu regulāri plāno dažādas aktivitātes kopā ar draugiem, piemēram, vakariņas vai jautru ballīti nedēļas nogalē? Vai šādās reizēs Tu regulāri pārtērē savu budžetu? Ja atbilde ir "jā", pienācis laiks to mainīt. Tas nebūt nenozīmē, ka vajadzētu pārtraukt satikties ar draugiem. Tomēr vērts pastāstīt viņiem par saviem centieniem sasniegt finanšu mērķus un kopīgi meklēt alternatīvas dārgajām izklaidēm.
 
Ja vari identificēt riska faktorus un izvairīties no darbībām, kas noved pie pārtērēšanās, tad sliktos ieradumus nomainīt uz labiem ir daudz vienkāršāk. 

Sevis atalgošana
Labs veids, kā saglabāt motivāciju ilgtermiņā, ir atlīdzības sistēmas izveide. Kad maini savus sliktos ieradumus un sasniedz pirmo virsotni ceļā uz panākumiem, ir pienācis laiks sevi atalgot par šo sasniegumu. Neatkarīgi no tā, ko izvēlies – iegādāties kaut ko īpašu, vakariņas iecienītākajā restorānā vai SPA apmeklējumu –, ieplāno savu atlīdzības budžetu, lai sasniegtu katru finanšu plāna posmu.

Kā labs atgādinājums ikdienā var kalpot arī dažādi vizuāli palīglīdzekļi. Piemēram, ja vēlaties pārvākties uz lielāku, labāku mājokli un tam nepieciešams lielāks finansiāls ieguldījums, izveido kolāžu ar savas sapņu mājas attēliem, lai saglabātu motivāciju kārdinājuma brīžos. Ja vēlies doties sapņu ceļojumā, tad galamērķa bilde uz datora ekrāna var būt pietiekams stimuls, lai izvairītos no nevajadzīgiem pirkumiem. 
Patiesais atalgojums būs izvirzīto mērķu sasniegšana, un dažādi atgādinājumi var palīdzēt saglabāt disciplīnu. 

Izvērtē aizņemšanās riskus
Kaut arī patēriņa kredīts internetā vai cita veida aizdevums var būt noderīgs finanšu instruments, arī tas var būt veids, kā pārtērēt. Ņemot vērā salīdzinoši vienkāršo aizdevuma noformēšanu, tas var tikt izmantots nepārdomātu tēriņu segšanai – tas savukārt var negatīvi ietekmēt finansiālo stabilitāti. Pirms aizņemšanās jāņem vērā arī aizdevuma procentu likme – jo lielāka tā ir, jo vairāk nāksies samaksāt par kredīta izmantošanu. Šī iemesla dēļ vienmēr svarīgi izvērtēt vairākus aizdevuma variantus, lai izvēlētos atbilstošāko. 

Mainīt naudas tērēšanas paradumus mēdz būt grūti, taču tas nav neiespējami. Jāņem vērā, ka finanšu paradumus dažkārt ietekmē arī dažādi psiholoģiskie un emocionālie faktori – tie būtu jāņem vērā, cenšoties mainīt veidu, kā tiek pieņemti finanšu lēmumi. Galu galā – stratēģijas, iemesli un mērķi katram mēdz būt citādi. Izpēti, kādi mērķi ir svarīgi Tev, un izmanto tos kā motivāciju, lai pārtrauktu izšķērdīgos tēriņus un uzsāktu ceļu uz labāku finansiālo situāciju. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)