Banner 980x90

8 padomi, kā iekrāt naudu gada laikā

2017. gadā veiktais pētījums par labklājību mājsaimniecībās Amerikā norāda, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ vairums cilvēku aizņemas nepārdomāti, ir iekrājumu trūkums. Mūsdienās šī problēma ir aktuāla ne tikai Amerikā, bet arī Latvijā un citās valstīs. Protams, var piekrist, ka naudas taupīšana prasa motivāciju, pūles un "stingru mugurkaulu". Taču tas nav viss. Šī raksta turpinājumā apkopoti astoņi padomi, kā iekrāt naudu vienkāršāk un ātrāk, piemēram, gada laikā. 

1. Ietaupi, samazinot izdevumus
Ja Tu vēlies palielināt iekrājumu apjomu, Tev vispirms ir jāievieš pozitīvi ieradumi, kas saistīti ar naudu. Sākumā vajadzētu koncentrēties uz izdevumu samazināšanu, kas ir pamatnoteikums gadījumā, ja vēlies rast līdzekļus iekrājumu veidošanai īstermiņa un ilgtermiņa mērķu sasniegšanai.

Aplūko savus ikmēneša izdevumus un izvērtē, vai ir kādas kategorijas, kurās izmaksas varētu samazināt. Piemēram, daudzi cilvēki lielu naudas daudzumu ikdienā tērē pārtikas iegādei un maltītēm ārpus mājas. Ļoti iespējams, ka šī ir viena no sfērām, kurā varētu ieguldīt mazāk naudas. Atceries, ka, nedaudz samazinot izmaksas vairākās kategorijās, tās veidos lielāku summu, ko ietaupīt.

2. Izveido budžetu un kontrolē savas finanses
Tu esi nolēmis tērēt mazāk naudas. Ko darīt tālāk? Bez rūpīgas plānošanas to izdarīt būs ļoti grūti, un piemērotākais plāns, kas var palīdzēt sasniegt mērķi, ir ikmēneša budžets. Lai to izveidotu, Tev palīdzēs viedtālruņu aplikācijas vai datoru programmas, kas radītas vienkāršai izdevumu un ienākumu piefiksēšanai un turpmākai plānošanai.
 
Īpaši noderīgas ir funkcijas, kas ļauj sadalīt izdevumus kategorijās, piemēram, pārtika, degviela, saimniecības preces un tamlīdzīgi, attēlojot tās pārredzamos grafikos. 

3. Automatizē iekrājumus
Kad budžets būs izveidots, Tev pa īstam jāpievēršas naudas taupīšanai. Pirmā lieta, kas jāzina – ja summa, kuru Tu vēlies ietaupīt, atradīsies kontā, kurā ir ikdienas izdevumiem paredzētie līdzekļi, Tu agri vai vēlu to iztērēsi. Tā vietā labāk automatizē iekrājumus – katru mēnesi, kad kontā ienāk alga, automātiski notiks maksājums, kas novirzīs Tevis noteiktu summu uz citu kontu, kas paredzēts tieši krāšanai. 

4. Vispirms samaksā sev (vismaz 10%)
Cilvēki mēdz diskutēt par to, cik daudz naudas nepieciešams katru mēnesi iekrāt. Lai arī šī summa lielā mērā atkarīga no Tavu ienākumu apjoma, optimāls mērķis, uz kuru tiekties, būtu – katru mēnesi novirzīt iekrājumiem vismaz 10% algas. Turklāt pēc ienākumu saņemšanas vispirms samaksā sev jeb novirzi naudu iekrājumiem un svarīgiem rēķiniem, bet tikai pēc tam plāno par to, kā tērēt atlikumu. 

5. Naudas krāšanai ir jābūt galvenajai prioritātei
"Sākšu krāt no rītdienas, pirmdienas, nākamās nedēļas, mēneša vai pat gada…". Cilvēki izdomā dažādas atrunas, lai tikai nesāktu ceļu pretī savam mērķim tūlīt un tagad. Ja vēlies ko mainīt savā dzīvē, sāc ceļu uz to nekavējoties. 

6. Padari naudas krāšanu par ieradumu
Naudas taupīšana un krāšana var šķist sarežģīta un nepatīkama, taču, jo ilgāk Tu pie tās strādāsi, jo vieglāk kļūs to darīt ikdienā. Padari krāšanu par ieradumu un daļu no savas dzīves. Atceries, ka vienkāršāk būs krāt tad, ja uztversi ienākumu daļas novirzīšanu šim mērķim kā rēķinu, kas obligāti jāapmaksā. 

7. Izvairies no impulsīvas iepirkšanās
Šeit atkal jāatgriežas pie budžeta plānošanas. Ir svarīgi jau iepriekš izlemt, kā tērēsi katru centu, ko nopelni, jo tas palīdzēs ne tikai ietaupīt, bet arī izvairīties no spontāniem pirkumiem, kas ir viens krāšanas ļaunākajiem ienaidniekiem. Atceries, ka brīžos, kad jūtamies garlaikoti, nomākti vai izsalkuši, impulsīvo pirkumu risks ir krietni augstāks. 

8. Atturēšanās no izklaidēm ārpus mājas var palīdzēt ietaupīt daudz naudas
Tas nebūt nenozīmē to, ka Tev ir pilnībā jāaizmirst par izklaidēm. Viss, ko iesakām – izvairies no došanās vakariņās, uz klubiem vai citām vietām, kur nepieciešams izdot naudu. Arī ceļojumi ir viena no kategorijām, kas saistās ar lielām izmaksām. Ja patiešām esi apņēmies ietaupīt, aizvieto tālus ceļojumus ar tuvākiem braucieniem, piemēram, tepat, pa Latviju. 

Un kāds ir Tavs naudas krāšanas noslēpums? Padalies komentāros!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)