Banner 980x90

Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēs naudas sodu par atrašanos uz ledus

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz līdz 70 eiro naudas sodu par aizlieguma pārkāpšanu atrasties uz ledus iekšzemes publiskās ūdenstilpēs vai jūras piekrastē.

Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka katru gadu, iestājoties ziemas sezonai, aktuāls kļūst jautājums par zemledus makšķernieku un citu personu glābšanu.

Lai risinātu šo jautājumu, vairāku gadu garumā iesaistīto iestāžu vidū notiek diskusijas par iespējamo tiesisko risinājumu, lai novērstu personu atrašanos uz ledus laika periodā, kad to darīt ir īpaši bīstami.

Veicot normatīvo aktu izpēti šajā jomā un diskutējot par šiem jautājumiem ar iesaistītajām institūcijām, tika secināts, ka makšķerniekiem, kas nodarbojas ar makšķerēšanu no ledus, un personām, kuras pārvietojas pa ledu, atbildības mehānismu varētu veidot, paredzot pilnvarojumu, ka valsts vai pašvaldības iestāde nosaka aizliegumu noteiktās ūdenstilpēs atrasties uz ledus laika periodā, kad to darīt ir īpaši bīstami, un gadījumos, kad minētais aizliegums tiktu pārkāpts, persona būtu administratīvi sodāma saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

IeM gan norāda, ka jau šobrīd Rīgas un Jūrmalas pašvaldības, ņemot vērā ledus veidošanās tendenci ūdenstilpēs, nosaka paaugstinātās ledus bīstamības periodu attiecīgās pilsētas administratīvajā teritorijā. Savukārt par šī perioda neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos. Tā Jūrmalā par šādu pārkāpumu var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 30 eiro. Rīgā var piemērot naudas sodu līdz 71 eiro, taču, ja cilvēka glābšanā nācies piesaistīt glābējus, pārkāpējam uzliek naudas sodu no 142 līdz 350 eiro.

Lai gan dažas pašvaldības pēc brīvprātīgas iniciatīvas nosaka paaugstinātas ledus bīstamības periodu, kā arī paredz administratīvo atbildību par to pārkāpšanu pašvaldības saistošajos noteikumos par sabiedrisko kārtību, tomēr, lai risinātu minēto jautājumu valstiskā līmenī, valdība šodien akceptēja arī grozījumus likumā "Par pašvaldību", kas paredz pašvaldībai tiesības noteikt aizliegumu atrasties uz iekšzemes publiskās un jūras piekrastes ūdenstilpes ledus, kad tas ir īpaši bīstams.

Savukārt par aizlieguma neievērošanu ir paredzama atbildība Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)