Banner 980x90

Aicina liepājniekus izmantot valsts apmaksātos veselības izmeklējumus

Liepaja24.lv
Liepaja24.lv

4.februārī tiek atzīmēta Pasaules Pretvēža diena ar mērķi veicināt iedzīvotāju izpratni un zināšanas par onkoloģiskajām slimībām, onkoloģisko slimību profilaksi, savlaicīgu slimību atklāšanu, kā arī ārstēšanās iespējām. Tādēļ Liepājas pilsētas pašvaldības Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļa aicina iedzīvotājus izmantot valsts apmaksātās vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ''Pārbaudi veselību, valsts maksā'' piedāvātās iespējas.  

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informēja Liepājas domes Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļas vadītāja Elīna Tolmačova, valsts apmaksātā vēža savlaicīgas atklāšanas programma "Pārbaudi veselību, valsts maksā" izveidota 2009.gadā, lai veicinātu savlaicīgu vēža diagnostiku un mazinātu mirstību no onkoloģiskajām saslimšanām. Diemžēl statistika liecina, ka vēl arvien atsaucība programmai ir zema: dzemdes kakla vēža skrīninga bezmaksas izmeklējumu veic vidēji 30,3%, krūts vēža skrīninga izmeklējumus veic vidēji 35,8%, taču zarnu vēža skrīningu veic tikai 6,3%. 

Programmas ietvaros iedzīvotāji aicināti uz šādiem bezmaksas izmeklējumiem:

* Krūts vēža skrīnings ar mamogrāfijas izmeklēšanas metodi, ko veic sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados.

* Dzemdes kakla vēža skrīninga programma sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem, izmeklējumus veic reizi trijos gados.

* Zarnu vēža skrīninga programma (slēpto asiņu izmeklējums fēcēs), ko veic pacientiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā.

Saņemot pa pastu centralizēto uzaicinājumu, lūdzam interesēties SIA "Piejūras slimnīca", zvanot pa tālruni: 63422968, lai saskaņotu izmeklēšanas laiku. Pēc skrīningā konstatētās patoloģijas turpmākā izmeklēšana ir bezmaksas. 

Papildu informāciju variet atrast Nacionālā veselības dienesta mājas lapā www.vmnvd.gov.lv 

Atgādinām arī to, cik svarīgi sievietēm ir veikt regulāru krūšu pašizmeklēšanu. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" ir sagatavojusi informatīvu materiālu par krūšu veselības pašpārbaudi. Aicinām to izlasīt un pielietot.

Informatīvais materiāls pieejams ŠEIT.

Tāpat Liepājā aktīvi darbojas biedrības "Dzīvības koks" Liepājas filiāle, kas ikdienā sniedz atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Papildu informāciju var saņemt pie biedrības vadītājas Ilzes Vainovskas pa tālruni: 28343138.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)