Banner 980x90

Aknu steatoze – kas šī ir par slimību un kā izvairīties?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vai zināji, ka aknas ir ne tikai lielākais, bet arī viens no svarīgākajiem orgāniem, kas uztur ikvienu pie veselības? Aknas veic dažādas funkcijas, un to ietekme uz kopējo pašsajūtu ir ļoti būtiska. Tieši tādēļ jāpievērš īpaša uzmanība to darbībai, lai nenāktos konstatēt, ka kādu piemeklējušas aknu slimības – aknu steatoze vai par aknu ciroze. Raksta turpinājumā lasiet un uzziniet, kas ir aknu steatoze, kā šī slimība izpaužas un kas veicams profilakses ietvaros, lai no tās izvairītos!

Cilvēki, kas nav aizdomājušies par dažādu orgānu ietekmi, nereti pat nenojauš, cik liela nozīme ir tieši aknām, kuru darbība ļauj cilvēkam rītu iesākt veselam un mundram. Zināšanu trūkums var būtiski ietekmēt aknu darbību, un visa pamatā ir sapratne par aknu funkcionēšanu. 

Būtiskā aknu funkcija
Protams, galvenās funkcijas tiek veiktas ķermenī, taču būtiski, ka aknas tiek nodarbinātas ne tikai lai veicinātu iekšējos procesus, bet arī saskaroties ar ķīmiskām vielām, tās ieelpojot. Šī orgāna galvenās funkcijas ir:
• enerģijas uzkrāšana un izplatīšana organismā brīžos, kad tas nepieciešams;
• žults veidošanās, tās izdalīšana;
• produktu pārstrāde, no organisma izvadot tos, kas nav nepieciešami un ir kaitīgi, piemēram, dažādus pārtikas produktus vai alkoholu;
• asiņu regulēšana organismā, uzkrāšana aknās un izdalīšana citiem orgāniem.

Bez šiem procesiem neviens cilvēks nespētu funkcionēt, tāpēc aknu profilaksei tiek pievērsta tik liela nozīme. Veidi, kā pasargāt sevi no dažādām aknu slimībām, tostarp aknu steatoze, ir dažādi. Kādi tie ir? Lasiet raksta turpinājumā!

Aknu steatoze – kā no tās izvairīties?
Galvenokārt, lai pasargātu sevi gan no steatozes, kas zināma arī kā taukainā hepatoze:
jāuzņem pilnvērtīgs uzturs. Ar to saprotama viegla, pilnvērtīga pārtika, kas sevī nesatur pārlieku lielu tauku daudzumu, tādējādi apgādājot organismu ar vitamīniem, olbaltumvielām un ogļhidrātiem. Lai papildinātu uzņemtās vielas, ieteicams lietot arī uztura bagātinātājus. Piemēram, Lagosa pieejamie uztura bagātinātāji uzlabo aknu darbību un atjauno šūnas;
jārūpējas par sevi. Ar to saprotams aktīvs dzīvesveids, pilnvērtīgs miegs un sekošana izmaiņām ķermenī. Šis ir vienkāršākais veids, kā sevi pasargāt;
jāatsakās no akolohola lietošanas lielos daudzumos. Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme, un īpaši no tā cieš aknu darbība. Lietojot pēc iespējas mazāk alkohola, būtiski samazināsies iespēja saslimt ar aknu slimībām.

No šī arī izriet galvenie faktori, kas palielina iespēju saslimt ar aknu slimībām. Aknu steatoze var attīstīties:
• ilgstošas, pārmērīgas alkohola lietošanas gadījumā;
• uzņemot taukainus ēdienus;
• aptaukošanās rezultātā u.c.

Aknu steatoze ir ārstējama, un tā nerodas vienā brīdī, bet pakāpeniski. Līdz ko tauku nogulsnes uz aknām palielinās, rodas iekaisums un iet bojā šūnas. Būtiski, ka šīs aknu slimības rezultātā var rasties ļaundabīgi audzēji vai aknu ciroze un mazspēja, tāpēc īpaši svarīgi ir to atklāt pēc iespējas agrāk. Bet kādi simptomi liecina par saslimšanu?

Foto: Pixabay.com / HansMartinPaulFoto: Pixabay.com / HansMartinPaul


5 simptomi, kas liecina par saslimšanu
Aknu steatoze, tāpat kā citas aknu slimības, nav uzreiz pamanāma. Par to liecina vairāki simptomi, piemēram:
šķidruma uzkrāšanās. To novērot var vēdera daļā, tāpat iespējamas pietūkušas potītes un pēdas;
liekais svars. Protams, saslimt var ne tikai cilvēki ar liekā svara problēmām, taču šādi cilvēki ir paaugstināta riska kategorijā. Jāpievērš uzmanība arī izmaiņām svarā - ja strauji vērojams pieaugums, nepieciešams veikt pārbaudes;
ilgstošs, manāms nogurums. Ja aknas nebūs spējīgas pildīt savas funkcijas, organismam tiks piegādāts pārāk liels asiņu daudzums, kā rezultātā radot papildus slodzi un nogurdinot ķermeni;
dzeltēšana. Nereti āda un acu āboli iegūst dzeltenīgu nokrāsu. Tāpat mēdz būt gadījumi, kad rodas nieze visa ķermeņa apmērā;
izmaiņas urīnā. Tas kļūst tumšāks, spēcīgāks, un tā izvadīšanas laikā var tikt justas sāpes. 

Aknu steatoze ir nopietna slimība, un ir svarīgi darīt visu, kas paša spēkos, lai no tās izvairītos priekšlaicīgi. Esiet atbildīgs un rūpējieties par savu veselību, lai ik dienu aizvadītu laimīgs un vesels, uzņemot pilnvērtīgu pārtiku un sekojot izmaiņām, par ko signalizē ķermenis. 

Lagosa uztura bagātinātājs, kura sastāvā ir mārdadža ekstrakts, palīdzēs vecināt aknu šūnu atjaunošanos, uzlabot gremošanu un nodrošināt ķermeņa attīrīšanu. Vairāk informāciju par preparātu atradīsiet mājaslapā www.lagosa.lv. Atcerieties – uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)