Banner 980x90

Ar tautas metodēm dārza darbos

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ne vienmēr pret nezālēm un dārza kaitēkļiem jācīnās ar dārgām indēm. Pajautājiet savām vecmāmiņām, kā viņas agrāk iekopušas savus dārzus. Tautas metodes ir svētas vēl šodien un tiek aktīvi pielietotas. Galvenais tās neaizmirst un nodot tālāk, lai tās nepazūd nebūtībā.

Lai nezāles savas galvas neceltu augstāk par jūsu stādiem
Nezāles nav nemaz tik grūti apkarot. Galvenais to darīt savlaicīgi. Ravējiet, rušiniet dārzu. Izmantojiet zemes kultivatoru, lai rušinātu zemi starp stādiem, lai atbrīvotos no nezālēm. Zemes kultivatori padarīs dārza apkopšanu un ravēšanu daudz vienkāršāku un ātrāk paveicamu. Tas būs liels palīgs ikvienā dārziņā – gan mazā, gan lielā.

Kultivējiet starpvagas un pēc tam salasiet nezāles. Atkārtojiet šo darbību visas sezonas laikā, lai nezāles nepaspēj sazelt un atjaunoties. Tās, kurām ir dziļākas saknes, piemēram, vārpatu, izraujiet ar rokām. Šī zāle parasti ļoti dziļi iesakņojas un ir grūti iznīdējama.

Zemes kultivatori iegādājami Inserv.lv veikalā, kur pieejama plaša to izvēle no pazīstamiem ražotājiem, kuru dārza instrumenti ir profesionāļu atzīti un novērtēti. Ieviesiet savā dārzā profesionālus instrumentus labāko rezultātu sasniegšanai.

Tautas metodes tiem, kam nepatīk ravēt
1. Mulča. Tas ir lielisks veids, kā likt savam dārzam ne tikai izskatīties labi, bet arī atbrīvoties no nezālēm. Mulčai vajadzētu būt 2–4 cm biezumā no kāda organiska materiāla, piemēram, priežu mizām, salmiem, nopļautas zāles, zāģu skaidām, koksnes u.c. Tiek uzskatīts, ka koksnes mulča uzsūc slāpekli no augsnes un atņem to augiem, tāpēc šis nebūs tas piemērotākais mulčas veids. Lai vai kādu mulču izvēlētos, svarīgi to nenoklāt līdz pat auga stumbram vai stublājiem, jo tādā veidā var rasties slimības vai tikt kavēta auga attīstība.

2. Nezāles nemīl siltumnīcas efektu. Noklājot plēvi jebkurā vietā, kur vēlies mazināt nezāļu klātbūtni, saules siltums un skābekļa trūkums veicinās cerēto efektu. Protams, plēvi nav vēlams klāt pār augiem, ko negribas iznīdēt, tāpēc, iespējams, laba alternatīva būtu izgriezt caurumus plēvei atsevišķās vietās. Šādos apstākļos nezālēm nepatiks vairoties un ar laiku iznīks arī esošās.

3. Ekoloģiski, tīri un ārkārtīgi efektīvi – verdošs ūdens. Salejiet verdošu ūdeni vietās, kur vēlaties atbrīvoties no nezālēm. Sargieties no kultūraugu apliešanas.

4. Izmantojiet etiķi – tas burtiski izdedzinās nezāles no apstādījumiem, tāpēc var droši izmēģināt arī šo metodi. Tikai uzmani, lai etiķis nenonāktu uz augiem, to lapām vai sakņu tuvumā, tāpat šī metode būs jāatkārto vairākkārtīgi, lai nezāles patiesi reti augtu. 

5. Nezāļu izdedzināšana ar speciālu lāpu – uguns teju uz neatgriešanos iznīdē nezāles, it īpaši, ja to atkārto vairākkārtīgi un jau tikko izaugušām nezālēm. Varbūt šī metode nav plaši izmantota Latvijā, toties to izmanto ārvalstīs un tā ir patiešām efektīva. Svarīgi šo darbu veikt uzmanīgi un neapdedzināties.

Sargieties no sāls izmantošanas nezāļu iznīdēšanā. Par šo metodi ir dzirdēts kā par ārkārtīgi efektīvu, tomēr to nevajadzētu plaši izmantot. Kāpēc? Sāls patiešām izdedzina nezāles. Bet ar lietu tas nonāk arī pie augiem, kurus nevēlējāties iznīdēt. Sāls ne tikai iznīcinās nezāles, bet arī jūsu stādus!

Lai dārzs būtu tīrs no nezālēm un labi kopts, izmantojiet tautas metodes, tomēr neaizmirstiet par labiem dārza instrumentiem, kurus varat iegādāties interneta veikalā Inserv.lv. Zinoši konsultanti palīdzēs izvēlēties piemērotākos produktus, piegāde tiks veikta līdz pat jūsu dārzam. 

Lai šogad laba raža!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)