Banner 980x90

Bīstami paradumi, kas novērš mūsu uzmanību, esot pie stūres

Vai zināji, ka liela daļa negadījumu notiek, jo autovadītāji zaudē modrību? Labi, ka tādos gadījumos ir OCTA, kas pasargā tās īpašnieku no izdevumiem, kuri radīti trešajām personām vai to mantai. Tiesa, pašu cilvēku gan šajā gadījumā polise nepasargā. Tad būs nepieciešama apdrošināšana ar plašāku segumu. 

Ir neskaitāmi daudz iemeslu, kādēļ šoferi novērš skatienu no ceļa. Lai arī tu būtu par tiem informēts un zinātu, no kā izvairīties, ielūkojies Manapolise.lv sagatavotajā sarakstā ar populārākajiem paradumiem, kas novērš autovadītāju uzmanību. 

• Runāšana pa telefonu. Nav šaubu, ka šis ir viens no bīstamākajiem paradumiem, kuru diemžēl joprojām piekopj daudzi šoferi. Lai arī Valsts policija cenšas kontrolēt zvanītājus pie stūres, joprojām daudz ir tādu, kas nenovērtē iespējamo risku. Ir skaidrs, ka, runājot pa telefonu braukšanas laikā, cilvēks reaģē lēnāk. Un arī pētījumos ir pierādīts, ka zvanīšana pie stūres paaugstina negadījumu risku četras reizes! Turklāt nav svarīgi, vai telefons tiek turēts rokā vai arī izmantota hands-free sistēma. Smadzenes fokusējas uz vienu lietu. 

• Braukšana ar mašīnu, ja esi noguris. Ja tev šķiet, ka nekad neesi aizmidzis pie stūres, vari justies lepns, jo izrādās, ka šī ir diezgan izplatīta problēma daudzu šoferu vidū. Turklāt braukt ar auto noguruma stāvoklī var būt vēl bīstamāk nekā darīt to alkohola reibumā. 

• Aizsapņošanās. Daudzi cilvēki laiku pie stūres pavada, domājot par saviem plāniem, ikdienu, tuviniekiem un arī problēmām. Diemžēl mēdz gadīties, ka domas ņem virsroku un cilvēks zaudē kontroli pār auto. Pirmā pazīme tam var būt, piemēram, ja tu palaid garām ceļu, kurā bija jānogriežas. Nereti šoferi pārvērtē koncentrēšanās spēju spēku. Tāpēc, braucot ar mašīnu, ir jācenšas visu uzmanību fokusēt tieši uz braukšanu, nevis domās būt citā vietā.

• Rakstīšana un sociālo mediju izmantošana. Lai tu zinātu nākotnē – rakstīšana telefonā paaugstina negadījumu risku 23 reizes! Tiesa, šis nav vienīgais kaitīgais paradums, kas ieņēmis nozīmīgu vietu cilvēku ikdienā. Tam piepulcējusies arī sociālo tīklu platformu izmantošana, piemēram, Whatsapp, Facebook, Instagram u.c. 

• Ceļa malu vērošana. Ziņkārība ir dabiska cilvēku īpatnība, tomēr diemžēl tā arī var būt bīstama dzīvībai. Braucot ar ātrumu 75 km/h, desmit sekunžu laikā tu mēro attālumu, kas pielīdzināms klasiska futbola laukuma garumam. Un iedomājies, ja visu šo laiku tu aizskaties uz kādu reklāmu vai citu objektu ceļa malā, pastāv liela iespēja, ka uz brauktuves tavā priekšā var parādīties cits auto, cilvēks vai pat dzīvnieks. Skaidrs ir viens – multitaskings pie stūres nav labs paradums, un no tā vajadzētu atbrīvoties. 

• Grima uzklāšana. Kurš gan nav redzējis sievieti pie stūres, kas, gaidot sastrēgumā, cenšas paspēt uzkrāsot skropstas, lūpas utt.? Jā, iespējams, tas izskatās interesanti un pat stilīgi, taču it nemaz nav droši. Steidzoties uz darbu vai citu galamērķi, mēs varam ātri zaudēt uzmanību un izraisīt avāriju, nemaz nerunājot par gadījumiem, kad cenšamies paspēt izdarīt vēl citas lietas, piemēram, uzkrāsoties u.tml. 

• Bērnu uzmanīšana. Visi vecāki, kas pārvietojas ar auto – atcerieties, ka šis ir ļaunākais paradums, un no tā ir jātiek vaļā. Atrodoties aizmugurējā sēdeklī, bērni mēdz raudāt, bļaut, pat sākt kauties viens ar otru. Taču, neskatoties uz šīm darbībām, šoferim ir jāspēj saglabāt uzmanība uz ceļu, nevis jālūkojas, kas notiek aizmugurē. Novēršot skatienu no brauktuves uz pāris sekundēm, mēs palielinām risku izraisīt negadījumu, kurā attiecīgi vari ciest ne tikai un tavs bērns, bet arī citi satiksmes dalībnieki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)