Banner 980x90

Būtiskas nianses, kas jāzina, iegādājoties mājas jumta segumu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Mājas jumts ir tikpat svarīga sastāvdaļa kā pati mājas fasāde. Mājas jumta segums nav lēts pirkums, tādēļ nevajadzētu kļūdīties tā izvēlē. Nav viegli atrast namam piemērotāko un savām vēlmēm atbilstošāku mājas jumta segumu, jo mājas jumta segumu veidi ir ļoti dažādi. Nav viena ideāla mājas jumta seguma. Izvēle ir atkarīga no mājas un iemītnieku vajadzībām, finansiālajām iespējām, kā arī nama dizaina un stila.

Ja mājas jumts ir nekvalitatīvs, caur to var iekļūt mitrums, un tādējādi rodas dažādi bojājumi mājas iekšienē, kas gala rezultātā noved pie siltuma zudumiem. Lai mājas eksterjers būtu vizuāli pievilcīgs, mājas jumtam ir jābūt atbilstošam mājas fasādei. 

Pirmais būtiskais kritērijs veiksmīgai mājas jumta seguma iegādei ir oriģināla materiāla iegādāšanās. Vislabāk ir iegādāties pazīstamu produktu uzņēmumos, kas ilglaicīgi nodarbojas ar jumta segumu tirdzniecību, tadā veidā nebūs jāšaubās par jumta seguma kvalitāti.
Otrkārt, izvēloties mājas jumtu, ir nepieciešams sazināties ar speciālistu, kam ir gadu ilga pieredze šajā jautājumā. Taču ir jāpievērš uzmanība, ka arhitekti bieži vien izstrādā vienādus projektus ar nelielām izmaiņām, tādā veidā ietaupot savus resursus un laiku. Dažreiz mēdz būt gadījumi, kad ir jūtams arhitekta individuālās pieejas trūkums. Tas nozīmē, ka šādos gadījumos arhitekti centīsies pārliecināt par tādu jumta seguma materiālu, ko viņi visbiežāk izmanto savos projektos. Protams, šī tendence nav absolūta, bet tas liek padomāt par to, lai mēs ne tikai pielāgotos arhitekta ieteikumiem, bet arī nepazaudētu savu individuālo vīziju.

Ir daudz un dažādi mājas jumta segumu veidi. Katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Noskaidrojot savas apstākļus un vēlmes, varam sākt domāt par tā izvēli. Jāņem vērā ļoti būtisks apstāklis – ja galvenā sadzīve vairāk norisinās mājas augšstāvā, piemēram, otrajā stāvā vai bēniņos, ir jāizvēlas tāds jumta segums, kurš būs ar skaņu absorbējošu materiālu, lai lietus, vēja vai krusas laikā laikapstākļu izraisītas skaņas neradītu diskomfortu mājas iemītniekiem. Piemēram, šādos apstākļos nevajadzētu izvēlēties metāla jumta segumu, jo šis jumta seguma matierāls rada nepateicīgas skaņas, kas rodas sliktu laikapstākļu rezultātā. Lai arī pilsētas vidē metāla jumta segums ir ļoti iecienīts, ir jāizvērtē, vai skaņas, kas radīsies, netraucēs ikdienas dzīvē.

Ir vērts pieminēt slīpo un plakano jumtu atšķirības, kuras nepieciešams zināt pirms jumta seguma iegādāšanās. Slīpie jumti ir praktiskāki nekā plakanie jumti, kas izskaidrojams ar to stabilo ūdens noteci. Ja jumts ir ierīkots pareizā slīpumā, it īpaši, ja tas ir metāla jumta segums, sniega masa noslīd no tā pati bez speciālas tīrīšanas. Uz plakanā jumta ziemas laikā sakrājas sniega sega, kas pārslogo jumta pārsegumu. Kad sniegs sāk kust, mājas notekas to nespēj novadīt, un mitrums lēnā garā iekļūst ēkā. Lai tas nenotiktu, ziemas periodā tas bieži ir jātīra vai arī jāizveido praktiska kabeļu apsildes sistēma, ar kuras palīdzību sniegs izkūst. Taču šāda apsildes sistēma rada papildus izdevumus. Tādēļ ir nepieciešams izvērtēt, vai esat gatavi šādai papildus fiziskā jumta seguma tīrīšanai vai apsildes sistēmas ierīkošanai. Praktiski izdevīgāk ir iegādāties slīpo mājas jumtu.

Kā redzams, tad jumta seguma pārklāšana ir sarežģīts process, tādēļ vienkāršākais risinājums ir sazināšanās ar speciālistu, kas nomērīs, izrēķinās un izvērtēs piemērotāko risinājumu, sagatavojot pārskatāmu plānu. Gala rezultātā varēsiet pārliecināties, vai attiecīgais jumta segums atbilst jūsu interesēm un tajā pašā laikā – jūsu drošībai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)