Banner 980x90

Cepeškrāsns veidi, par kuriem Tev būtu jāzina

Dažādu ēdienu pagatavošanā nepietiek tikai ar prasmēm un sastāvdaļām – nepieciešama arī piemērota sadzīves tehnika, lai termiski apstrādātu produktus. Viena no iekārtām, bez kuras grūti iztikt ikvienā virtuvē, ir cepeškrāsns. Lai arī tās pamata darbības princips būtu skaidrs, mūsdienu modeļi ir tik attīstīti, ka piedāvā virkni jaunu funkciju un režīmu, atvieglojot ēdienu gatavošanu ikdienā. Tieši tāpēc interneta veikals 220.lv sagatavojis Tev rakstu ar padomiem, kā izvēlēties tieši savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko cepeškrāsni.
Dažādi veidi
Ja Tev iepriekš nav nācies pētīt cepeškrāšņu specifiku un piedāvājumu, pirmā lieta, kas būtu jāzina, – ir pieejami dažādi šīs sadzīves tehnikas veidi:
• iebūvējamās cepeškrāsnis – sastopams daudzos mājokļos, kuros ir arī plīts virsmas. To nosaukums jau parāda montēšanas veidu, proti, tās nevis brīvi novieto jebkurā virtuves zonā, bet gan iebūvē tehnikai paredzētā vietā virtuves iekārtā. Cepeškrāsnis iebūvējamās var būt pabūvējamas, proti, atrasties zem virtuves darba virsmas, taču mēdz būt arī klasiskie iebūvējamie modeļi, kas tiek novietoti acu līmenī, atvieglojot piekļūšanu ēdienam krāsnī. 
• cepeškrāsns un plīts virsmas apvienojums – sastopams daudzos mājokļos, tiek saukts vienkārši par plīti. Arī šim variantam ir daudz priekšrocību, taču nederēs, ja Tev mājās jau ir plīts virsma, turklāt šie modeļi arī aizņem salīdzinoši daudz vietas. 
• mini cepeškrāsnis – šie ir pavisam nelieli un kompakti modeļi, kurus ērti novietot uz galda vai virtuves virsmas. Arī šīs cepeškrāsnis ir aprīkotas ar dažādiem režīmiem un temperatūras regulāciju, taimeri un citām ekstrām, atkarībā no modeļa, taču vienīgais trūkums ir to nelielā ietilpība. 
• tvaika cepeškrāsnis – moderns sadzīves tehnikas veids, kas ēdiena gatavošanā izmanto tvaiku. Pamatā šo režīmu izmanto dārzeņu un gaļas gatavošanai, jo tādā veidā tiek nodrošināta vērtīgo uzturvielu saglabāšana, kā arī maltīte ir garda un sulīga. 
• konvekcijas cepeškrāsnis – šajos modeļos iebūvēts speciāls ventilators, kas izdzenā karsto gaisu pa krāsni, nodrošinot vienmērīgāku, ātrāku un efektīvāku cepšanas procesu. Konvekcijas cepeškrāsnīm parasti ir augstāka cena, taču tās ir energoefektīvākas, jo spēj radīt labāku rezultātu īsākā laikā un zemākā temperatūrā. 
• mikroviļņu cepeškrāsnis – kā jau nosaukums pauž, šī sadzīves tehnika vienā iekārtā apvieno divas – mikroviļņu krāsni un cepeškrāsni. Tas nozīmē, ka ērti varēsi to izmantot gan ēdienu pagatavošanai, gan ātrai uzsildīšanai, atkausēšanai un citām vajadzībām. 
• pašattīrošās cepeškrāsnis – Tu nekad nekļūdīsies, izvēloties cepeškrāsni, kas attīrās pati. Turklāt šī veida kategorijā sastopami divu tipu modeļi – pirolītiskās un katalītiskās krāsnis. Pirolītiskā sistēma uzkarsē krāsni līdz pat 5000C, sadedzinot ēdiena paliekas un taukus pelnos, kurus pēc tam var ērti saslaucīt. Savukārt katalītiskās cepeškrāsns iekšpusē ir īpašs slānis, kas absorbē taukus un ēdienu paliekas, ļaujot tās vēlāk viegli noņemt. 

Gāzes vai elektrisko cepeškrāsni?
Lai arī šis jautājums pircējus uztrauc arvien retāk, jo pārdošanā lielākoties sastopamas elektriskās cepeškrāsnis, ir vērts zināt atšķirības, jo katram no modeļiem ir savas priekšrocības un trūkumi. 

Elektriskajās cepeškrāsnīs atrodas īpaši sildelementi, kas uzkarst un izplata karstumu pa visu krāsni. Elektrisko modeļu izmantošana parasti izmaksā vairāk nekā gāzes, taču tie izceļas ar ērtu lietošanu, vieglu tīrīšanu un plašāku funkciju klāstu. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pircēji izvēlas šī tipa krāsnis, ir to vienkāršā temperatūras regulācija.

Gāzes cepeškrāsnis parasti ir lētākas, taču to novietošana ir sarežģītāka, jo jāraugās, lai tuvumā būtu gāzes pieslēguma vieta. Viena no galvenajām šī tipa modeļu priekšrocībām ir ātrā uzsilšana, kā arī mitruma saglabāšana ēdienā, kas īpaši svarīga, gatavojot gaļu, pīrāgus un citas maltītes. 

Interesē laba cepeškrāsns? Ienāc interneta veikalā 220.lv, kur pieejami vairāk nekā 190 dažādu modeļu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)