Banner 980x90

CSDD aicina autovadītājus savlaicīgi parūpēties par riepu nomaiņu

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Tuvojoties ziemīgiem laikapstākļiem, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina autovadītājiem par savlaicīgu vasaras riepu nomaiņu pret ziemas riepām, informē CSDD.

No 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Savukārt riepas ar radzēm atļautas no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Vieglo auto ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir četri milimetri, tāpat uzmanība jāpievērš arī riepu vecumam. Šo kārtību nosaka Ceļu satiksmes noteikumi.

Drošas braukšanas pamatā ir laika un ceļa apstākļiem atbilstošs ātrums, kā arī tehniskā kārtībā esošs transportlīdzeklis, tostarp tā riepas, norāda CSDD. Riepām jāpievērš īpaša uzmanība, jo īpaši ziemā būtiski pagarinās bremzēšanas ceļa garums. Piemēram, braucot ar ātrumu 50 kilometri stundā, uz sausa seguma un uz slidena ceļa tas atšķiras pat trīs reizes.

CSDD iesaka autovadītājiem neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem vai sešiem gadiem, jo braucot gan nodilst protektors, gan laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari - pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi - gads, kad riepa ražota.

Lai uzlabotu transportlīdzekļa drošību uz ceļa, no šī gada 1.decembra vieglo automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem katra ass, kā arī automobiļu ar pilnu masu virs 3500 kilogramiem priekšējā stūrējamā ass jāaprīko ar vienādām riepām - izgatavotājam un protektora zīmējumam jābūt identiskam.

Jāņem vērā arī tas, ka vienam auto vienlaikus nedrīkst būt radžotas un neradžotas riepas, uzsvēra CSDD.

Iepriekšējā ziemā no decembra līdz martam 7% no tehniskajā apskatē pārbaudīto auto jeb vairāk nekā 10 000 vieglo transportlīdzekļu tika konstatēts neatbilstošs ziemas riepu protektora dziļums - mazāks par četriem. Vidējais pārbaudīto vieglo auto riepu ražošanas gads bija 2010., liecina CSDD informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)