Banner 980x90

Īsumā par kontaktlēcām un to pareizu lietošanu

Kontaktlēcas un to sniegtās priekšrocības redzes korekcijā šobrīd vairs nav nekāds jaunums. Lēcas izmanto gan pusaudži, gan pieaugušie, gan seniori, jo ražošanas metodes un materiāli attīstās, ir radīti produkti, kas ir gan maksimāli efektīvi, gan komfortabli ikdienas lietošanā. 

Tomēr kontaktlēcu lietošana prasa zināmu uzmanību un precizitāti, lai netiktu nodarīts kaitējums acīm un redzei. Tāpēc atgādināsim par tiem faktoriem, kas jāievēro kontaktlēcu lietotājiem. 

Kontaktlēcas var lietot, tikai konsultējoties ar acu ārstu
Iesākumā jāatgādina, ka kontaktlēcas drīkst sākt nēsāt tikai tad, kad acu ārsts vai optometrists ir izmeklējis acis, pārliecinājies, ka to veselības stāvoklis ir piemērots lēcu nēsāšanai, kā arī noteicis, kāda veida kontaktlēcas konkrētajā gadījumā būtu jāizvēlas, lai iegūtu vajadzīgo redzes korekciju. 

Acu ārsts vai optometrists izrakstīs recepti, ar kuras palīdzību iegādāties kontaktlēcas ar pareizajiem parametriem. Jāatceras, ka ik pēc pusgada atkal jādodas pie acu ārsta, lai veiktu pārbaudi un pārliecinātos, vai nav vajadzības mainīt kādus no kontaktlēcu parametriem.

Ja kontaktlēcu lietošanas laikā ir sūdzības, tiek novērots diskomforts, apsārtums, sāpes, tad uzreiz jāpārtrauc nēsāt lēcas un jādodas pie acu ārsta, lai noskaidrotu iemeslu.

Kā pareizi ielikt lēcas
Sākumā ir vajadzīgs laiks, lai pierastu un iemācītos lēcas ielikt un izņemt. Tāpēc ir svarīgi sekot norādēm un pārliecināties, ka lēcas tiek ieliktas pareizi. 

Sagatavojieties lēcu ielikšanai: 
• izvēlieties ērtu vietu ar labu apgaismojumu, iespēju nomazgāt un noslaucīt rokas;
• sagatavojiet visus piederumus – lēcu šķīdumu, pašas lēcas, vajadzības gadījumā arī knaiblītes;
• nomazgājiet rokas un noslaukiet dvielī, kas nepūkojas; neizmantojiet pēc tam losjonu vai krēmu.

Soli pa solim ielieciet lēcas
• Izņemiet lēcas no konteinera vai iepakojuma.
• Sagatavojiet lēcas ielikšanai, ieliekot tās plaukstā un samitrinot ar lēcu šķīdumu.
• Uzlieciet kontaktlēcu uz rādītājpirksta tā, lai lēca izskatītos pēc bļodiņas. Ja tā nav, tad esat uzlikuši uz nepareizās puses.
• Ielieciet lēcu acī, ar pirkstiem pavelkot uz leju un augšu plakstiņus. Vēršot skatienu uz augšu, jāuzliek lēca uz acs. Pamirkšķinot acis, lēcas ieņems pareizo pozīciju. Ja jūtams diskomforts, tad lēca neatrodas pareizā pozīcijā, tāpēc process ir jāatkārto.

Kas jāzina par kontaktlēcu kopšanu
Tieši nepareiza un nepietiekama kontaktlēcu kopšana ir viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj lēcu nēsātāji. Protams, ka acu ārsts un optometrists vienmēr atgādinās par kopšanas nosacījumiem, tomēr katrs pats ir atbildīgs par šo procesu un tā kvalitāti. Ja ar to ir grūtības, tad labāk izvēlēties vienas dienas kontaktlēcas, kuras nav jāuzglabā konteinerā.

Kontaktlēcas, kuras paredzētas ilgstošai lietošanai, vienmēr jāuzglabā tīrā konteinerā, tās ir jāmazgā ar speciālo šķīdumu, nedrīkst izmantot ūdeni. Tāpat nekad nedrīkst pārsniegt lēcām paredzēto nēsāšanas laiku – ne diennakts ietvaros, ne mēneša laikā. Vienmēr jau laikus jāsagādā jauns lēcu pāris. 

Jāgādā, lai kontaktlēcas nenonāk saskarē ar baktērijām un mikrobiem, kas attiecīgi var nokļūt uz acs un radīt iekaisumu un pat nopietnas acu veselības problēmas.

Ko izvēlēties – parastās vai krāsainās lēcas
Skatoties plašo piedāvājumu lēcu tirdzniecības vietās, var rasties apjukums — ko tad īsti izvēlēties? Protams, ka primāri ir jāseko tiem lēcu parametriem, ko receptē norādījis acu ārsts. Bet ir vēl arī izvēles iespējas starp parastajām un krāsainajām kontaktlēcām. 

Krāsainās lēcas iespējams iegādāties gan ar, gan bez optiskās korekcijas, tāpēc tās var izmantot ikviens, arī tie, kuriem nav nepieciešama redzes korekcija. Krāsainās lēcas visbiežāk izvēlas, lai iegūtu vizuālo efektu – paspilgtināt vai nomainīt esošo acu krāsu. Krāsainās lēcas var izmantot gan kā īslaicīgu aksesuāru, gan izmantot ilgstoši, jo kvalitātes un drošības ziņā šīs lēcas neatšķiras no parastajām. Krāsainās lēcas pieejamas ļoti plašā toņu un krāsu izvēlē: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/

Kur vislabāk pirkt kontaktlēcas
Kontaktlēcu iegāde mūsdienās ir kļuvusi arvien ērtāka un pieejamāka, jo lēcas var iegādāties ne tikai optikas salonos, bet arī internetā. Tas ir patiešām parocīgi, jo ne vienmēr ir laiks un iespēja doties uz optikas salonu. Kontaktlēcas internetā var iegādāties jebkurā laikā no jebkuras vietas, kā arī bieži vien cenas ir daudz pievilcīgākas. Piegāde arī tiek nodrošināta jau dažu dienu laikā. Protams, pērkot kontaktlēcas internetā, ir jāizvēlas uzticams pārdevējs un pasūtījuma gaitā uzmanīgi jāseko tam, lai ievadīt visus vajadzīgos lēcu parametrus, kas norādīti ārsta izsniegtajā receptē. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)