Banner 980x90

Ja paņēmi kredītu, taču neparedzēti atgadījušās šādas problēmas...

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ikvienu, kurš noformējis patēriņa vai ātro kredītu, var piemeklēt dažādas neparedzētas situācijas, neatkarīgi no tā, cik rūpīgi un apdomīgi izvērtēta aizdevuma  nepieciešamība un tā atmaksāšanas iespējas. Kā savlaicīgi apzināt potenciālās problēmas un pasargāt sevi no tām? Gudriem.lv piedāvā ieskatu četrās iespējamās situācijās, kā arī dod padomu, kā rīkoties.

1. Sabojāta kredītvēsture liedz iespēju saņemt aizdevumu
Finanšu krīzes rezultātā daudzi kredītņēmēji nonāca pie negatīvas atzīmes savā kredītvēsturē. Lai sabojātu kredītvēsturi, iemesls var būt pat kāds komunālais maksājums nieka 20 eiro vērtībā, kas nav ticis savlaicīgi apmaksāts vai nav apmaksāts vispār. 

Ja ir aizdomas par to, ka negatīva kredītvēsture varētu būt šķērslis kredīta saņemšanai, vispirms vajadzētu pārliecināties par savu kredītvēsturi Kredītu informācijas biroja interneta vietnē kib.lv. Piekļuvi šim interneta resursam iespējams iegūt ar savas interneta bankas starpniecību. 

Ja tomēr ir iegūts apstiprinājums par negatīvu kredītvēsturi, tad tas nebūt uzreiz nenozīmē to, ka nebūs iespējams saņemt kredītu. Ievērojams skaits kreditoru, kas izsniedz ātros kredītus, piedāvā tos saņemt arī klientiem ar sabojātu kredītvēsturi, izveidojot klientam individuālu risinājumu, kas piemērots konkrētajā gadījumā. Svarīgi, ka neatkarīgi no tā, ka kreditors būs gatavs izsniegt kredītu klientam ar kredītvēstures problēmām, kreditors tomēr patur tiesības lūgt klientam papildu informāciju, kas pierāda ienākumu esamību un spēju segt kredītsaistības. 

Jāņem vērā, ka sabojātas kredītvēstures gadījumā kreditors var piemērot lielākus procentus, jo šāds kredītņēmējs ir samērā riskants. Labā ziņa ir tā, ka tāds pakalpojums kā ātrie kredīti tomēr ir pieejams!

2. Aizdevums paņemts, bet ar to pietrūkst
Pieņemsim, ka tika noformēts kredīts ceļojuma izdevumu segšanai, taču ar ceļojumu saistītie izdevumi pieauguši par 100 eiro vai arī steidzami bija nepieciešams auto remonts un autoserviss piestādījis par 20% lielāku rēķinu, nekā sākotnēji bija plānots. Šādas situācijas var būt daudz un dažādas, bet kā rīkoties? Pirmā doma, kas nāk prātā varētu būt, ka jāņem vēl viens kredīts, bet, ja iepriekšējais kredīts vēl nav atmaksāts, visticamāk, jaunu kredītu neviens nevēlēsies izsniegt.

Šādā situācijā ieteicams vispirms sazināties ar savu kreditoru un izskaidrot radušos situāciju, iespējams, lūgt papildu aizdevumu. Vēl labāks risinājums varētu būt kredītlīnijas noformēšana. Kredītlīnija ir salīdzinoši jauns pakalpojumus, kuru piedāvā Latvijas nebanku kredītdevēji. Kredītlīnijas darbības princips – iespējams aizņemties maksimālo pieejamo naudas summu, taču tērēt var tikai tik, cik nepieciešams, turklāt kredīta procentus nepieciešams maksāt tikai par to naudas summu, kas reāli tikusi iztērēta. Kredītlīnija ir labs risinājums gadījumos, kad nepieciešams naudas aizņēmums, bet konkrēti nav zināms, cik tad īsti nauda būs nepieciešama, turklāt kredītlīnija klientam ir pieejama visu laiku. 

Piemērs: noformēti 2000 eiro, iztērēti 500 eiro, kredītu nepieciešams apmaksāt 500 eiro apmērā, pāri palikušie 1500 eiro var kalpot kā rezerve nepieciešamības gadījumā. 

3. Nav iespējams atmaksāt aizdevumu noteiktajā termiņā
Noformēts kredīts 500 eiro apmērā uz 2 mēnešiem, taču izrādās, ka veikt kredīta atmaksu šajā termiņā nesanāks – kā rīkoties? Šāda situācija neatrisināsies pati no sevis, tādēļ uzreiz vajadzētu sazināties ar aizdevēju. Pirmkārt, tādā veidā būs iespēja izvairīties no kavētiem maksājumiem, soda procentiem un pēcākas parādu piedziņas, otrkārt, lai vienotos ar kreditoru par individuāliem kredīta atmaksas nosacījumiem.

Viens no variantiem ir kredīta termiņa pagarināšana. Tas ir maksas pakalpojums, tādēļ par kredīta pagarināšanas iespējām vajadzētu painteresēties vēl pirms kredītlīguma parakstīšanas. Vēl viens risinājums ir kredīta atmaksa pa daļām, ja par šādu variantu izdodas vienoties ar kreditoru. 

Pie ātro kredītu devējiem, kuri ir Latvijas alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri, pieejams pakalpojums "Pakāpeniska kredīta atmaksa", kas ļauj atmaksāt kredītu pakāpeniski bez jebkādām soda sankcijām.

Ja ir paņemti vairāki kredīti, tad visizdevīgāk būtu tos apvienot vienā kredītā.

4. Liels rēķins par laikā nenokārtotām kredītsaistībām.
Ja šāda situācija ir atgadījusies, tad nekavējoties jāsazinās ar kreditoru, paturot prātā faktu, ka Latvijas Republikas normatīvajos aktos ir noteikts apmērs, kādā var pieaugt sankcijas par laikā neatmaksātu ātro kredītu. Kredītprocenti, nokavējuma procenti, kredīta pagarināšanas izmaksas u.c. nedrīkst pārsniegt 100% no kredīta pamatsummas. 

Piemērs: paņemts kredīts 100 eiro apmērā uz 30 dienām, bet tas nav laikus apmaksāts, ņemot vērā Latvijas Republikas likumdošanā teikto – kredīta pamatsumma + soda procenti nedrīkst pārsniegt 200 eiro. 

Gudriem.lv cer, ka minētās situācijas un to risinājumi būs noderīgi, lai izvairītos no kredīta problēmām. Lai rūpīgāk iepazītos ar dažādiem Latvijas ātro kreditoru piedāvājumiem, iesakām salīdzināt dažādus ātro kredītu sniedzējus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)